Annenin Sesi Bebeğin Beynini Nasıl Etkiliyor?

Annenin Sesi Bebeğin Beynini Nasıl Etkiliyor

Bebek daha anne karnında iken ilk olarak annesinin sesini duyar. İleriki yaşamında da yabancıların seslerini duymaktansa annesinin sesini duymayı tercih eder. Bebeğin anne karnında işitsel beyin merkezleri gelişirken çoğunlukla annesinin sesini duyduğundan onun titreşimlerine ve tonlamasına alışır. Doğumdan kısa süre sonra da annesinin sesini duyar duymaz onu sesinden tanıyabilir. Bu durum bebeğin annesini başka kadınlar arasında bile ayırt edebilmesini sağlar. 2014 yılında zamanından önce doğan bebekler üstünde yapılan bir çalışmada annenin sesini içeren bir kayıt dinlemenin emzik ile beslenen bebeğin beslenme becerilerini artırdığını ve hastanede kalınan süreyi kısalttığını gösterdi.

Annenin Sesi Oksitosin Salgılatabilir

Bir annenin sesi çocuğu stresli durumlarda sakinleştirebilir, stres hormonu olan kortizolün miktarını azaltabilir. Sosyal bağlılıkta büyük rol oynayan oksitosin gibi hormonların seviyesini yükseltebilir. Bilim insanları annenin sesinin bebek beyni üzerinde ne kadar büyük bir etkisi olduğunu araştırdılar. Elde edilen sonuçlara göre annenin sesi bebeğin beyninde prefrontal korteks ve sol posterior temporal bölgeyi yabancı birinin sesinden çok daha fazla uyarıyor. Bu yüksek faaliyetin sebebi olarak da bebeğin konuşma ve dinleme mekanizmalarının yaşama hazırlanması olduğu düşünülüyor.

Bebeğin anne karnında ve yaşamın ilk yıllarında anne sesine duyarlı olmasının yanında çocuk yaşça büyüdüğünde bu etki devam eder. Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Daniel Abrams fMRI gibi yüksek çözünürlüklü beyin görüntüleme teknikleri kullandı. Ekip yaşları 7 ile 12 arasında değişen çocuklar üstünde deneyler yürüttü. Ekip fMRI yöntemi ile beynin kan akışındaki metabolik değişikliklerin izini sürerek hangi bölgenin o an aktif olduğunu görebiliyor. MRI makinesinin içinde çocuklara annelerinin ve yabancı kadınların sesiyle söylenmiş bazı anlamsız sözcükler dinletildi. Araştırmacılar kasten anlamsız sözcükler seçti ki çocukların beyninde anlama bağlı olarak farklı beyin bölümleri faaliyete geçmesin. Çocukların neredeyse hepsi (97%) bir saniyeden daha kısa bir sürede annelerin seslerini tanımayı başardılar.

Annenin Sesi Bebeğin Ödül Mekanizmasını Uyarıyor

Çocuklar annelerinin sesini duyduğunda beyinlerinde tam olarak ne oluyor? Ekip annelerinin seslerini duyduklarında çocukların beyinlerindeki ses algılama ve konuşma merkezlerinin başka insanların seslerine kıyasla daha fazla uyarılacağını düşündü. Ancak bilim insanları çok daha dikkat çekici bir şey keşfettiler. Annenin sesi amigdala, akkumbens çekirdeği, prefrontal korteks gibi ödül mekanizmasına dahil çok sayıda beyin bölgesini ve yüz şekillerini işleyen fusiform yüz alanını da faaliyete geçiriyor. Bu çeşit bir beyin uyarımı tıpkı bir parmak izi gibi değerlendirebilir. Sadece annelerinin sesi bebeğin beyninde özel bir uyarıma sahip olabilir.

Araştırmalar burada sonlanmadı. Ekip sesleri algılayan beyin bölgeleri ile ruh hali, yüz işleme, ödül mekanizmasını ile ilgili olan beyin bölgeleri arasındaki bağlantı sayısının çocuğun sosyal becerileri ile doğru orantılı olduğunu varsaydı. Buna göre bu alanlar arasında ne kadar çok bağlantı varsa çocuk da sosyal ilişkilerinde o kadar başarılı olacaktı. Annenin sesi de bu alanları etkilediğinden araştırmacılar annenin sesi ile çocuğun sosyal becerileri arasında bir bağ kurmaya çalıştılar. Buna göre annenin sesinin çocuk üzerindeki etkisi çocuğun toplum içindeki iletişim kurma becerilerini etkileyebilir.

Beyin Dalgaları Değişiyor

Beynin kendine has parmak izleri hakkında çok fazla bir şey bilmiyoruz. Annenin sesinden etkilenen beyin dalgaları zaman içinde nasıl bir değişim gösterir, yetişkinlikte ne kadar farklı olabilir şu an için bu sorulara yanıt almak zor. Anne sesinin çocuğun beyninde bir iz bıraktığı bilimsel olarak kanıtlandı. Bazen yatmadan önce masal dinlerken, akşam yemeğinde, kahvaltıda, gün içinde sürekli annemizin sesini duyuyoruz. Bu sesin beyni daha başka nasıl etkilediğini ilerde yapılacak araştırmalar ile öğreneceğimizi umuyoruz.

Hazırlayan: Çağlayan Taybaş

Kaynak

http://knowingneurons.com/2016/10/12/mothers-voice/


Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum. Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu. Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir