Beta HCG Hormonu: Hamilelikteki Mide Bulantılarının Sebebi!

Hamilelikteki Mide Bulantılarının Sebebi: Beta HCG Hormonu

Herhalde hepimizin “Ben buradayım!” diye annesine ilk haber verdiği an mide bulantılarıyla başlar. Mide bulantılarının arkasında beta HCG hormonu yatar ve çok hayati bir görevi vardır. Böyle söyleyince kötü bir merhaba gibi gözükse de yaşama tutunduğumuzun göstergesidir bu mide bulantıları. Peki neden gebeler genellikle bunu ilk üç ay yaşar?

Gebelik, kadının ürettiği yumurtayla erkeğin ürettiği spermin birleşmesiyle başlar. Bu birleşme zigot dediğimiz tek hücreli canlıyı oluşturur (zigotun bir sonraki evresi de embriyodur). Bu hücre sürekli bölünerek çoğalır. Çoğalan hücrelerin  bir kısmı embriyoyu bir kısmı da bebeğin eşi dediğimiz plasentayı oluşturur. Plasentanın görevi anneden bebeğe besin ve oksijen gönderilmesini bebekten de anneye atık maddelerin gönderilmesini sağlamaktır. Yaklaşık üç ayda bebeği besleyecek hale gelir. Bebekle plasenta arasındaki bağ, yani göbek kordonu sayesinde bebek gelişmeye devam eder.

Trimesterler

İçeride bebek hayata böyle tutunmaya çalışırken dışarıda anne de gebeliğin getirdiği fiziksel ve metabolik değişimleri yaşamaya başlar. Gebelik süresi yaklaşık 40 hafta kabul edilir ve bu süreç trimester denen üç zaman aralığında ele alınır. Her dönem 13 haftadan biraz daha uzundur. İlk trimester 0- 13 hafta, ikinci trimester 13-26 hafta, üçüncü trimester 26-40 hafta olarak belirlenmiştir. Fiziksel olarak değişimi gözlenebilen annenin hormonal olarak da dengesi değişmiş olur. Şimdi, bunlardan adet döngüsünü önlemesinden tutun da kan ve idrar testlerinden hamileliğin anlaşılmasını sağlayan hayati hormonumuza bakalım.

Beta HCG Salgılanan Dönemler

Beta HCG, yani insan koryonik gonadotropin hormonu döllenmenin ilk olduğu andan itibaren salgılanmaya başlanır. Çünkü dölün tutunması ve devamlılığı için gereklidir. Dölün etrafı çevrelenip bebek ve anne arasında besin alışverişini sağlayan plasenta oluşuncaya kadar yumurtalıklardan salgılanmaya devam eder. Daha sonra plasenta kendi hormonlarını salgılayacak düzeye gelir bu da yaklaşık üç ay alır. Plasentanın hormon üretimi plasentanın büyüklüğüyle doğru orantılıdır biri hariç: Beta HCG. Bu hormon genelde en fazla 8. hafta salgılanır ve 10. haftadan sonra azalmaya başlar.

Bizim ilk merhaba deyişimiz aslında beta HCG hormonu ile başlıyor. Adet döngüsünü engelleyen, gebeliğin 6. gününde kanda 14. gününde de idrarda beliren (10. haftadan itibaren azalsa da gebeliğin sonuna kadar idrar ve kanda çıkmaya devam eder) mide bulantılarına sebep olan hormon. Ama endişelenmeye gerek yok çünkü yukarıda belirttiğim gibi 10. haftadan sonra azalmaya başlıyor, yani mide bulantıları da. Evet mide bulantıları yan etki gibi gözükse de hâlâ çoğu insan gebeliğini ilk bu yolla anlıyor ve içerdeki mucizeyi fark ediyor.

Genetik Kusurlar Artık Hamileliğin 5. Haftasından İtibaren Tespit Edilebilir

Hazırlayan: Özge Coşkun

Kaynaklar

https://embryology.med.unsw.edu.au/embryology/index.php/Human_Chorionic_Gonadotropin

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532950/


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir