Bildirimsel Öğrenme

Bildirimsel Öğrenme

Bildirimsel öğrenme herkesin konuştuğu değişmeyen gerçeklerin, kuralların ve olayların öğrenilme biçimidir. Örneğin Fransa’nın başkenti Paris’tir bilgisi dünyanın her tarafında kabul edilen değişmez bir bilgidir. Diğer taraftan bisiklet sürmek ise kişiye göre değişen öznel bir bilgidir. Bildirimsel öğrenme ile kaydedilen bilgiler beyinde iki yerde depolanır: olaysal bellek ve anlamsal bellek.

Öğrenme olayını biraz daha derinleştirelim. Tesadüfen bugün biriyle tanıştınız ve numarasını istediniz. Karşınızdaki kişi de size numarasını söylüyor. Eğer numarayı içinizden tekrarlayarak herhangi bir kuraldan bağımsız bir şekilde ezberlemeye çalışırsanız bildirimsel öğrenme yöntemini kullanıyorsunuz demektir. Eğer numaralara kendinizce bazı anlamlar yükleyip (örneğin, son 4 hane kardeşiniz doğum tarihi) ezberliyorsanız yordamsal öğrenme yolunu kullanıyorsunuz.

Bildirimsel öğrenmede beynin medyal temporal lobu kullanılır ve isteğe bağlı çağrışım yapılır. Yordamsal bellekte ise sağ beyin kullanılarak arama yapılacağı zaman istemli çağrışım değil, örüntüleri tanıma becerisi devreye girer.

Hazırlayan: Çağlayan Taybaş

 


Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum. Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu. Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir