Epilepsi

Epilepsi

Epilepsi nedensiz, gelişigüzel ve sürekli tekrar eden krizlerle karakterize edilen bir nörolojik rahatsızlıktır. Epilepsi krizleri çok kısa süreler veya çok geniş aralıklarla olabilir, zamanını kestirmek oldukça güçtür. Krizlerin bir sonucu olarak kişi fiziksel yaralanmalar yaşayabilir, krizin şiddeti yüzünden kemiklerini bile kırabilir.

Beyin hasarı, felç, tümör, enfeksiyon ve doğum komplikasyonları sonucu görülebiliyor ancak hala çoğu epilepsi vakasının sebebi tam olarak bilinmiyor. Çevresel olduğu kadar genetik etkenler de epilepsinin ortaya çıkışında rol oynuyor. Bazı epilepsi türlerinde serebral kortekste aşırı ve anormal nöron faaliyetinin epileptik krizlere neden olduğu bilinmektedir. Hipokampüsü anlattığımız yazımızda GABAerjik nöronlarla temporal lob epilepsilerinin çok yakından ilişkili olduğunu anlatmıştık.

Epilepsinin kesin bir tedavisi olmamasına rağmen zamansız gelen krizlerin 70%’i ilaç tedavisiyle önlenebilmektedir. İlaca cevap vermeyen kişilerde cerrahi müdahale, nörouyarım teknikleri veya beslenme düzenini değiştirmek gibi alternatif yöntemler uygulanabiliyor.

Dünyada şu ana yaklaşık olarak 22 milyon hasta epilepsiden muzdarip ve bunların 80%’i gelişmekte olan ülkelerde yer alıyor. Yaşlandıkça daha yaygınlaşan bu rahatsızlık 1990’da 112,000 kişinin, 2013’te 116,000 kişinin ölümüne yol açmıştır. Dünya’nın pek çok ülkesinde epilepsili kişilerin araba sürmesine izin verilmiyor ve çok kısıtlı bir şekilde izin veriliyor.

Hazırlayan: Çağlayan Taybaş


Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum. Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu. Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

2 thoughts on “Epilepsi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir