Guanilat Siklaz

Guanilat Siklaz

Guanilat siklaz genelde G proteinin sinyal zincirinin bir parçası olan liyaz enzimdir. Düşük kalsiyum miktarı ile aktive olurken, yüksek kalsiyum seviyesi inhibe olur. Kalsiyum seviyesindeki değişiklere yanıt olarak guanilat siklaz guanozin trifosfatı (GTP) siklik guanozin monofosfata (cGMP) dönüştürür. cGMP duyarlı kanalların açık kalması için cGMP büyük önem taşır ve bu sayede kalsiyum hücrenin içine girer. cGMP hücre dışından gelen sinyali hücre içine ileten önemli bir ikincil haberci moleküldür. Hücre tipine bağlı olarak bu molekül protein sentezini tetikleyerek birçok hücresel işlevin yerine getirilmesine yardımcı olur. Düz kasların gevşemesinde, damar genişliğinin düzenlenmesine, insülin salınımında cGMP kritik rol oynar.

Hazırlayan: Çağlayan Taybaş


Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum. Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu. Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

2 thoughts on “Guanilat Siklaz

  • 27 Nisan 2017 tarihinde, saat 23:12
    Permalink

    İyi akşamlar,ben Merve Medipol Üniversitesinde Diyetetik okuyorum ve geleceğin bilimi sinir bilim atölyesindeyim.Sitenizde yazı yazmak istiyorum tabi mümkünse:)

    Yanıtla
    • 27 Nisan 2017 tarihinde, saat 23:47
      Permalink

      Size bir mail attık.

      Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir