Hayvan Araştırmaları

Hayvan Araştırmaları

Birçok hayvansever kişi bilim insanlarına ateş püskürerek deneylerde hayvanların kullanılmasını protesto eder. Biyomedikal araştırmalarda; yani psikoloji, biyoloji, ilaç ve farmokoloji alanlarında yapılan araştırmalarda her yıl tahmini olarak olarak 18 ila 22 milyon hayvan kullanılmaktadır. Bu sayı 1997 yılındaki bir makaleden alınmıştır. Günümüzde bu sayı muhtemelen çok daha fazladır. Bu sayılar çok yüksek gibi görünmesine rağmen her yıl sadece Amerika’da yiyecek olarak tüketilen 5 milyar tavuğun yanında çok küçük kalır. Ancak nedense insanlar, milyarlarca hayvanın yiyecek olarak kesilmesini protesto etmezken, tamamen etik şartların yerine getirildiği ve insan sağlığı için büyük önem taşıyan hayvan araştırmaları söz konusu olduğunda öfke ile bakıyor.

Hazırlayan: Çağlayan Taybaş


Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum. Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu. Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

4 thoughts on “Hayvan Araştırmaları

  • 7 Eylül 2017 tarihinde, saat 22:39
    Permalink

    Deney yapmak ve besin olarak tüketmek çok farklı ama idrak edememişsiniz sanırım. Deney yapılan hayvanlara her gün işkence yapılıyor. Besin olarak kullanılacak bir hayvan ise en az acılı şekilde öldürülüyor. Bununla ilgili pativer.com da benimde yazım var lütfen siz de okuyunuz. Çok farklı düşünüyorsunuz. Gözleri kör ediliyor, derileri yüksek derecede kimyasallara maruz bırakılıyor, hamile olan hayvanlar dahi deneye tabi tutuluyor. Her şeye çözüm bulunuyorken emin olun deneylere de bulunur ki teknoloji çağındayız. Hayvan deneylerinin yerini tutan şeyler var araştırmadan böyle düz bir yazı yazmanız insanları yanlış yönlendirmeniz oldukça saçma. Vicdan sahibi değilseniz bilemeyiz. Ayrıca sizden hayvanların çektikleri acıları dahi görmüyorken veganların yahut vejetaryenlerin verdiği mücadeleyi görmeniz beklenemezdi. Denek olanlar hayvan olarak doğmayı tercih etmedi. Onlar işkence çekmek için varolmadı. Eğer ki gerçekten gördüğünüz işkencelere çekilen acılara rağmen gözlerinizi kapatıp huzurla uyuyabiliyorsanız geceleri insanlığınızdan da şüphe duyarım.

    Yanıtla
    • 7 Eylül 2017 tarihinde, saat 23:19
      Permalink

      Eda hanım,

      Hem hayvan hem de insanlar üzerinde gerçekleştirilen klinik araştırmalarda görev aldım. Hâlen de alıyorum. Araştırmalarda yer alan hayvanların tüm hakları etik kurullar tarafından gözetiliyor. Şu an hiç kimse hayvanlara işkence yapamaz. İnanın laboratuvarlarda tüm canlılara çok iyi bakılıyor. Hayvanların sakat bırakıldığı çalışmalarda bile önceden gerekli anestezi işlemleri uygulanıyor ve sonrasında acısız bir şekilde şoklama yöntemiyle hayvanların hayatına son veriliyor.

      Şu an dünyada hayvan deneylerinin alternatifi yok. Biliyorsanız bizimle paylaşın. İnsan sağlığı için hayvanlar üzerinde deney yapmak zorundayız.

      İyi günler,

      Yanıtla
  • 1 Mart 2019 tarihinde, saat 20:47
    Permalink

    Masum hayvanlar yerine bence tecavüzcü, katil gibi insanımsıları kullanabilirler bence hem boşuna onları doyurmak zorunda kalınmaz hem bir tanesinin eksik olması dünyaya iyilikte demek aynı zamanda…

    Yanıtla
  • 11 Nisan 2019 tarihinde, saat 23:24
    Permalink

    Bir sorum olacak Çağlayan Bey, hangi hastalık için deney hayvanları kullanılamaz? Cevaplarsanız çok sevinirim. Teşekkürler.

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir