K – Kompleks

K - Kompleks

K- kompleks NREM uykunun 2. evresinde görülen bir EEG dalgaformudur. Sağlıklı bir insanın EEG kaydındaki en büyük elektriksel sinyaldir. Bu dalgalar ile ilgili şimdiye kadar iki işlev öne sürülmüştür. Birincisi korteksin uyku esnasında susturulmasıdır. Uykuda pek çok dış uyaran korteks tarafından algılanır ama uykunun bölünmemesinde talamokortikal dalgaların ve bu K-kompleksin rolü çok büyüktür. İkinci işlev de uykuda meydana gelen hafızanın pekiştirilmesine yardım etmektir.

K-kompleksler 100 µV’tan büyük yüksek voltajlı negatif kısa dalgalardan oluşur ve kabaca her 1 – 1.7 dakikada bir tekrar eder. K – kompleks iç (örn, solunum olayları) ve dış uyaranlara (ses, dokunma vb.) karşı ortaya çıkabileceği gibi kendiliğinden de oluşur. bu dalgalar beyin korteksinin büyük bir kısmında görülür ama özellikle beynin ön bölgelerini daha çok hakimiyeti altına alır. Hem K – kompleks hem de delta dalgaları yavaş dalgalar (0.8 Hz) ve delta salınımları (1.6 – 4.0) üretir.

Hazırlayan: Çağlayan Taybaş

 


Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum. Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu. Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir