Akson

akson

Akson bir nöronun uzun ve silindir biçimindeki elektriksel sinyal taşıyan parçasıdır. Aksonların temel görevi farklı nöronlar arasında sinyal iletimini sağlamaktır. Bazı aksonlar miyelin kılıfı ile kaplanarak sinyalleri aktarma hızları yükseltilebilir.

Aksonlar nöronların en temel parçalarından biridir ve aksonlarda meydana gelen bozulmalar çok ciddi bir sorun oluşturabilir. Örneğin multipl skleroz hastalığı akson üzerindeki miyelin kılıfların vücudun kendi hücreleri tarafından parçalanmasıyla ortaya çıkar. Miyelin kılıfları bozulan aksonların iletim hızı düştüğü için nöronlar arası iletişim verimli gerçekleşemez ve bazı sorunlar ortaya çıkar.

Aksonlar genellikle nöronlar arasında iletişimi sağlar ama bazı durumlar kas hücrelerine, salgı bezlerine ve bağışıklık sistemi hücrelerine de bağlanarak onları uyarabilir. Beyindeki aksonların toplam uzunluğu kadınlarda yaklaşık 160,000 km erkeklerde 170,000 km’dir.

İleri Okuma: Nöron Nedir?

Hazırlayan: Çağlayan Taybaş


Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum. Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu. Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir