Alkolün Vücuttaki Yolculuğu

Alkolün vücuttaki yolculuğu

Mideniz tamamen boşken alkol tüketirseniz ne olur? Alkolün vücuttaki yolculuğu ve nerede ne kadar kaldığını gerçekten biliyor musunuz? Total DUI adlı organizasyon alkollü ve uyuşturucu alarak araç kullanmaktan ceza almış kişilere bilgi sağlamak amacıyla bir infografik hazırlamış, biz de türkçeleştirdik. Kandaki alkol yoğunluğu artıkça irade zayıflıyor ve vücut üzerindeki kontrol zayıflıyor.

Bugün konumuz keyifle içtiğimiz alkol. Kutlamalarda, melankolik zamanlarımızda, bazen can sıkıntısında, neredeyse her ruh halinde alkollü içecekler tüketebiliyoruz. Bugün dünyanın en eski yerleşim yeri Göbeklitepe’de bile şarap kalıntılarına rastlandığına göre insanlığının en eski içeceklerinden birini irdeleyelim. Alkol vücudumuza girdiğinde neler oluyor? Alkol çok küçük bir molekül olduğu için mideye ulaşır ulaşmaz bir kısmı mide zarından geçerek kana karışıyor. Kana karışır karışmaz bütün vücuda yayılıyor ve damarların genişlemesine neden oluyor. Damarların genişlemesinden dolayı nabız yavaşlıyor, tansiyon azalıyor ve vücuda genel bir sıcaklık hissi yayılıyor. Alkol küçük bir molekül olduğu için kan beyin bariyerinden hemen geçiyor ve beyne ulaşıyor. Depresif bir etkisi olduğunu unutmayın. Üzgün hallerde içilen alkollü içecekler daha da üzülmenize yol açabilir. Nöronlara ulaşır ulaşmaz düşünce ve davranışları etkileyeme başlar. Algı, konuşma, denge ve görme sistemleri ilk etkilenen mekanizmalardır. Çok fazla tüketildiğinde bilinç kaybı yaşanabilir, motor kontrol yitirilebilir. Böyle durumlarda hastaneye başvurmak gereklidir. Alkolü dozunda ve haftada bir içmek sağlığınıza zarar vermez. Ancak kronik ve yüksek miktarda alkol tüketmek kanser dahil olmak üzere birçok rahatsızlığı beraberinde getirebilir. Alkol karaciğerde metabolize olurken yan ürün olarak asetaldehit oluşur. Asetaldehit DNA’da çift zincir kırılmalarına yol açar. Yani tamiri mümkün olmayan hasarlara. Bu yüzden kronik alkol tüketimi kanser dahil olmak üzere birçok hastalığa neden olur. Haftada 1 tüketmek yeterli.

Hazırlayan: Çağlayan Taybaş

Alkolün Bellek Üzerindeki Etkileri


Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum. Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu. Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir