Alzheimer Hastalığını Tespit Edecek Kan Testi Geliştiriliyor
Alzheimer hastalığını muhakkak duymuşsunuzdur. Beyinde tau proteinlerinin birikmesi sonucu nöronların ölümüne yol açan nörodejeneratif bir rahatsızlıktır. Kanser gibi ciddi rahatsızlıklarda erken teşhis ne kadar önemliyse Alzheimer hastalığında da bir o kadar önemlidir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa doktorlar da hastanın beynini o kadar fazla koruyabilecektir. Şu an büyük belirtiler görülmeden hastalığı teşhis edemiyoruz. Yani hastada ciddi hafıza kaybı gibi sorunlar görülmeden hiçbir doktor şu kişi Alzheimer hastasıdır diyemiyor. Ancak Mayo Clinic, Rochester Üniversitesi ve Banner Alzheimer Enstitüsü’nde çalışan bilim insanları hastalığı çok önceden belirleyebilecek bir kan testi geliştiriyorlar.
Geliştirilen yeni teknikte kandaki beyaz kan hücreleri (lökosit) inceleniyor ve Alzheimer hastalığına özgü bir DNA olup olmadığına bakılıyor. Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda test, Alzheimer ve Parkinson hastalığını bile birbirinden ayırt etmeyi başardı. Şimdi kötü haberi verelim. Test yakın zamanda piyasaya çıkmayacak. FDA’den onay alma süreci ve klinik çalışmalar birkaç yıl daha sürecek gibi görünüyor.
Alzheimer Hastalığını 18 Yıl Önceden Tespit Edebiliyor
Alzheimer hastalığının en önemli belirtileri kafa karışıklığı, hafıza sorunlar ve diğer bilişsel işlev eksiklikleridir. Hafıza sorunları yaşadığınızda hasta olduğunuzu anlıyorsunuz ama aslında Alzheimer hastalığı bundan 18 yıl önce başlıyor. Düşünsenize Alzheimer tanısı konmadan 18 yıl önce hasta olacağınızı bilseniz hayatınız ne kadar farklı olurdu.
Araştırmacılar kan testini farklı insan grupları üzerinde defalarca denediler ve her seferinde başarılı sonuçlar aldılar. Banner Alzheimer Enstitüsü’nde çalışan Paul Coleman yakın gelecekte Alzheimer hastalığını yıllar öncesinden tespit edebileceklerini belirtiyor. Tabii bu durum hastalığın yıkıcı etkilerini engellemek için doktorlara ve hastalara çok büyük imkanlar sunuyor.
Alzheimer Hastalığından Korunmamıza Yardım Edebilir
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 5 milyon Amerikan vatandaşı Alzheimer hastalığıyla beraber yaşıyor. Dünyada da Alzheimer hastalığının görülme oranı oldukça yüksek. Özellikle 60 yaşın üstüne çıkıldığında hastalığın görülme sıklığı oldukça artıyor. Hastaların kendi kendine bakması oldukça zorlaşıyor. Hafıza kayıpları başta pek önemsenmeyebilir ama zaman içinde insanlar eşinin, çocuklarının isimlerini bile unutabiliyorlar.
Alzheimer hastalığının kesin bir tedavisi henüz geliştirilemedi. Yapabileceğimiz en iyi şey hastalıktan mümkün olduğunca korunmaya çalışmak. Bu yüzden Alzheimer’ı neredeyse 20 yıl önceden tespit edebilecek bir tekniğin çıkması kendimizi koruyabilmemiz için harika bir fırsat sunabilir.
Hazırlayan: Çağlayan Taybaş
Kaynaklar
http://www.medicaldaily.com/were-closer-alzheimers-blood-test-early-diagnosis-421660
Geri bildirim: Apoptoz: Programlı Hücre Ölümü Nedir? - winally.com