Makaleler

Amsterdam’da Obezite ile Nasıl Mücadele Ediliyor?

Amsterdam'da Obezite ile Nasıl Mücadele Ediliyor?

Laleleri ve bisikletleri ile bildiğimiz Hollanda’nın başkenti Amsterdam, aynı zamanda obezite ile mücadele eden ülkeler arasında. Çocukların 1/5’i hafif şişman olarak bulunmuş ve bu da ileride onlar için büyük risk taşıyor. Bu yüzden Amsterdam, su tüketimini artırıcı, Coca Cola veya Mcdonalds gibi fast food sponsorluklarını engelleyip, sağlıklı yemek pişirme sınıfları oluşturacak ve bu sayede çocuklara sağlıklı gelecek hazırlayacak.

Aslında Amsterdam 2012 ve 2015 yılları arasında bu konuda çeşitli politikalar sürdürmüştü; yaptıkları değişiklikler ile hafif şişman ve obez çocuk sayısı %12 kadar düştü. Bu süreçteki en etkileyici bulgu da, bu düşüşteki en büyük oranın sosyoekonomik durumu en az olan ailelerde oluşuydu.

Yeni proje için, Bijlmer’deki  hafif şişman oranı ile Amsterdam’da bulunan ilk 3’deki okul olduğu için kötü şöhretli olarak bilinen De Achtsprong İlkokulu seçildi. İlk olarak değiştirilen alışkanlık, meyve suyu yerine su ve süt getirmeleri olmuş; bazı aileler meyve suyunun içinde sadece meyve olduğunu düşündükleri için başta üzgündüler, fakat onlara aslında sorun olan şeyin şeker olduğu anlatıldı. Bir diğer sorun ise abartılı doğum günü kutlamaları. Aileler adeta pastalar, kekler gibi içinde şeker ve beyaz un yığını besinlerle yarışa girmişler. Bu yüzden, buna da yasaklama geldi; okul bunların yerine yüz şekline benzeyen meyvelerden oluşan tabaklar göndermiş.

Ailesi diyet uyguladığı halde banyoda çocuğunu çikolata paketi ile yakalayan anneyle konuşulduktan sonra, eğer bir çocuk yalnız başına bir yere giriyorsa, ona meyveden başka bir besin verilmemesi konusunda anlaşıldı – yakınında Mcdonalds olsa bile. Avrupalılar, haftada 3 gün çocuklara meyve veya sebze verilmesine destek verdi.

Ailesi Mısır’da yaşayan ve toplum için gönüllü çalışan Amira El Ashkar “Mısır’ın doğusunda halk evlerinde çocuklar ve aileleri toplanıp yemek pişirme dersleri olur” diyor. Fakat oralarda da kilo bir sorun. El Ashkar’a göre bunun nedeni, sağlıklı yemeğin nasıl olacağını bilememeleri. Ve son olarak, uykusuzluk. Buna bağlı olarak fazladan açlık oluyor ve hormonlarınız sizinle konuşan kişi oluyor.

Amaç, sadece vergi ekleyerek buna engel olmak değil, insanın çevreyle olan bağını düşünmesini sağlamak.

Amsterdam’dan obezite kırıcı birkaç öneri

  • Meyve suyunu yasaklayıp, çevreye olabildiğince su çeşmeleri yerleştirmek
  • Aileleri beraber yemek yemeleri konusunda teşvik etmek
  • Düşük bütçeli ailelere spor merkezi üyeliği için destek sağlamak
  • Fast-food sponsorluklarını reddedin.
  • Yemek pişirme sınıflarında, etnik çeşitliliklere göre sağlıklı besinler yapmak
  • Küçük çocukları motorlu araçlara bindirmektense, pedalsız bisikletlere alıştırın.
  • Hamilelikten başlayan ilk 1000 gün’e odaklanın, önem verin!

Hazırlayan: İrem Yakışıklı

Kaynak: https://www.theguardian.com/society/2017/apr/14/amsterdam-solution-obesity-crisis-no-fruit-juice-enough-sleep#img-4


İrem Yakışıklı

Merhaba! Ben İrem Yakışıklı. Diyetisyenim. Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olduktan sonra kendi üniversitemde yüksek lisansa başladım; hala devam ediyorum. Anadolu Üniversitesi’nde ‘Yaşlı Bakımı’ bölümü (açık öğretim) okuyorum. Beslenme ve diyet alanı dışında, psikoloji, nörolojik hastalıklar – özellikle Alzheimer ve Parkinson Hastalığı, beyin – bağırsak aksı, sürdürülebilir beslenme gibi ana konular üzerinde yoğunlaşsam da bunlar dışında birçok farklı konuda yazılar okuyorum. Danışanlarıma bakarken, bir yandan da Türkiye’nin ilk ve tek bilimsel diyetisyen dergisi Dytmag’de yazı işleri sorumlusu olarak çalışıyorum. Diyetisyen Nihal Tunçer’in 2015’de diyetisyenlere sunduğu bu hizmete ben de 2018’den beri destek veriyorum. Kitap okumayı seviyorum. İtalyanca öğrenmeye çalışıyorum. Bunlar dışında, edebiyatı, felsefeyi, sanatı ve müziği elimden geldiğince hayatıma dâhil etmeye çalışıyorum; kendi mesleğimle çaprazlamayı seviyorum. Beslenme ile ilgili yazılarımı, instagram’da @nutrydp hesabında, Hollanda’daki bir arkadaşımla beraber paylaşıyorum. - Danışmanlık & her türlü soru veya bilgi için; iremyak@gmail.com - Dytmag hakkında bilgi almak için; diyetisyenmagazindergisi@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir