Makaleler

Apse Nedir, Hangi Belirtileri Gösterir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Apse, vücudunuzun herhangi bir bölümünü etkileyebilecek irin birikmesidir. Apselerin birçok farklı türü vardır. Cildinizde, ağzınızda veya organlarınızın çevresinde oluşabilirler. Cilt apseleri kırmızı ve şişmiş görünebilir. Bakteriyel enfeksiyonlar genellikle apselere neden olur. Tedavi genellikle cerrahi drenajı içerir.

Apse Nedir?

Apse bir irin birikmesidir. Apseler vücudunuzun hemen hemen her yerinde oluşabilir. Bir enfeksiyona yakalandığınızda vücudunuzun bağışıklık sistemi onunla savaşmak için harekete geçer. Beyaz kan hücreleri enfekte bölgeye gider ve hasarlı dokuda birikir. Bu birikim iltihaplanmaya yol açarak cep oluşmasına neden olur. Bu cep irinle dolar ve apse oluşur. İrin, canlı ve ölü beyaz kan hücrelerinden, mikroplardan, sıvıdan ve ölü dokudan oluşur.

Farklı Apse Türleri Nelerdir?

Apselerin birçok farklı türü vardır. Apseler cildinizde, ağzınızda veya bir iç organın çevresinde gelişebilir.

Cilt apseleri

Cildinizin altında cilt apseleri gelişir. Yaygındırlar ve genellikle tedavi edilmesi kolaydır. Cilt apsesi türleri şunları içerir:

Koltuk altı apsesi: Koltuk altınızda irin toplandığında koltuk altı apsesi oluşabilir. Koltuk altı apselerinin yaygın bir nedeni hidradenitis suppurativa adı verilen bir durumdur. Hidradenitis suppurativa, koltuk altlarınızın derisinde zamanla apseye dönüşebilecek kırmızı, hassas şişliklere neden olur.

Meme apsesi: Göğüs apsesi göğsünüzdeki irin cebidir. Tedavi edilmeyen meme enfeksiyonları meme apsesine yol açabilir. Meme apseleri sıklıkla emziren (emziren) kişilerde görülür.

Anorektal apse: Anorektal apse, anüs veya rektumun etrafındaki derinin altında bulunan bir apsedir. Perianal apse, anüsünüzün etrafındaki cildi etkileyen bir tür anorektal apsedir. Kıl dönmesi apsesi, kalçanızın kıvrımındaki deride oluşan bir apsedir.

Ağzınızdaki apseler

Ağzınızdaki apseler dişlerinizi, diş etlerinizi ve boğazınızı etkileyebilir. Diş apsesi (diş apsesi), diş çevresinde oluşan apsedir. Çeşitli diş apsesi türleri vardır:

Diş eti apsesi: Diş eti apsesinin diğer adı diş eti apsesidir. Bu tür apse diş etlerinizde gelişir. Genellikle dişlerinizi etkilemez.

Periapikal apse: Periapikal apse, dişinizin kökünün ucunda oluşan bir enfeksiyondur. Bu tür apseler diş yaralanmaları veya çürükler nedeniyle ortaya çıkabilir.

Periodontal apse: Bu apse türü dişlerinizi destekleyen dokuları ve kemikleri etkiler. Çoğu zaman diş eti hastalığından veya periodontitten dolayı ortaya çıkar.

Ağzınızdaki diğer apseler şunları içerebilir:

Bademcik apsesi: Bademcik apsesi, bademciklerden birinin arkasındaki irin cebidir. Tonsil apseleri en çok ergenlerde ve genç erişkinlerde görülür.

Peritonsiller apse: Peritonsiller apsenin diğer adı da quinsy’dir. Quinsy, bademcikleriniz ile boğazınızın duvarı arasında irin birikmesidir.

Retrofaringeal apse: Retrofaringeal apse, boğazınızın arka kısmında oluşan bir apsedir. Bu tür apse, boğazınızın arkasındaki lenf düğümleri enfekte olduğunda oluşur.

İç Apseler

İç apseler dış apselere göre çok daha az sıklıkta ortaya çıkar ancak omuriliğinizde, beyninizde ve diğer organlarınızda gelişebilir. İç apselerin teşhis ve tedavisi genellikle daha zordur.

Karın apsesi: Karın apsesi, karnınızın (karınınızın) içinde irin birikmesidir. Karaciğerinizin, böbreklerinizin, pankreasınızın veya diğer organlarınızın içinde veya yakınında bulunabilir.

Omurilik apsesi: Omurilik apsesi, omuriliğinizin içinde ve çevresinde irin birikmesidir. Omurga bölgenizdeki bir enfeksiyon çoğu zaman omurilik apsesine neden olabilir.

Beyin apsesi: Beyin apsesi beyninizde nadir görülen bir irin birikmesidir. Kafanızın başka bir yerindeki veya kan dolaşımındaki bir enfeksiyondan veya bir yaradan gelen bakteriler beyninize girdiğinde beyninizde apse oluşabilir.

Apse Belirtileri ve Nedenleri

Cildinizin altındaki apseyi görmek kolaydır. Kırmızı, kabarık ve şişmiş görünebilir. Apsenin ortasındaki deri ince olabilir. Cildinizin yüzeyinin altında irin olduğu için sarı veya beyaz görünebilir. Apse dokunulduğunda hassas ve sıcak hissedilebilir. Deri apsesinin diğer semptomları ağrı, ateş ve titremeyi içerir. Ağzınızdaki apse şiddetli diş ağrısına neden olabilir. Diş eti apsesi diş etlerinizde şişlik gibi görünür. Bazen çeneniz, ağzınızın tabanı veya yanaklarınız da şişebilir.

Ağız apsesinin diğer belirtileri şunlardır:

  • Diş hassasiyeti.
  • Ateş.
  • Yutma güçlüğü.
  • Ağzınızı açmakta zorluk.

Daha derin cilt apseleri veya vücudunuzun içindekiler için semptomlar o kadar belirgin değildir. Bazı belirtiler vücudunuzun etkilenen kısmıyla ilgilidir. Şunları yaşayabilirsiniz:

  • Tükenmişlik.
  • Acı ve hassasiyet.
  • Ateş.
  • Titreme.
  • Aşırı terleme.
  • İştah kaybı.
  • Kilo kaybı.

Apse Nasıl Oluşur?

Bakteriyel enfeksiyonlar genellikle apselere neden olur. Apselerin çoğuna Staphylococcus adı verilen bir bakteri neden olur. Bakteriler vücudunuza girdiğinde bağışıklık sisteminiz savaşmak için beyaz kan hücrelerini gönderir.

Bakteriyel enfeksiyonlar genellikle apselere neden olur. Apselerin çoğuna Staphylococcus adı verilen bir bakteri neden olur. Bakteriler vücudunuza girdiğinde, bağışıklık sisteminiz enfeksiyonla savaşmak için beyaz kan hücrelerini gönderir. Bu süreç iltihaba neden olur ve yakındaki doku ölür. Bu olduğunda, bir cep oluşur ve irinle dolar ve apse oluşur. Nadiren virüsler, parazitler ve mantarlar apseye neden olabilir.

Apse Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz fizik muayene sırasında cilt apsesini teşhis edebilir. Apseye bakacaklar ve belirtilerinizi soracaklar. Test için absenizden bir irin örneği toplayabilirler. Numuneyle doktorunuz apseye neden olan bakteri türünü tanımlayabilir. Bu onların en iyi tedavi yöntemine karar vermelerine yardımcı olabilir. İç apseler de dahil olmak üzere daha derin apseleri göremediğiniz için teşhis edilmesi daha zordur. Doktorunuz görüntüleme testleri isteyebilir. Bu testler şunları içerebilir:

Ultrason: Ultrason, iç organlarınızın gerçek zamanlı bir videosunu oluşturmak için ses dalgalarını kullanan güvenli bir tıbbi görüntüleme testidir.

BT (bilgisayarlı tomografi) taraması: CT taraması, vücudunuzun bir kesitinin görüntülerini oluşturmak için X ışınlarını ve bilgisayarları kullanır.

Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taraması: MRI, organlarınızın ve vücut yapılarınızın net görüntülerini oluşturmak için büyük bir mıknatıs, radyo dalgaları ve bir bilgisayar kullanır.

Apse Nasıl Tedavi Edilir?

Çok küçük bir apse veya cildinizin yüzeyine yakın bir apse kendiliğinden çözülebilir. Bölgeye sıcak kompres uygulayarak apseden kurtulabilirsiniz. Doğal olarak akabilir ancak apseyi evde boşaltmaya veya patlatmaya çalışmamalısınız. Apsedeki irini kendiniz sıkarak çıkarmaya çalışırsanız bakteriler kolayca cildinizin diğer bölgelerine yayılabilir.

Doktorunuz bir antibiyotik reçete edebilir. Ancak apse tedavisi de cerrahi drenaj gerektirebilir. İlk olarak doktorunuz apsenin etrafındaki bölgeye lokal anestezi uygulayacaktır. Lokal anestezi ile uyanık kalacaksınız ancak bölge uyuşacaktır.

Doktorunuz apsede küçük bir kesi (kesi) yapacaktır. Apsenin boşaltılmasına ve kalan irin, ölü doku ve döküntülerin giderilmesine izin verecekler. Kalan irin akmasını sağlamak için apseyi açık bırakacaklar. (Daha büyük apselerde açık apseyi gazlı bezle kapatabilirler.) Daha sonra bölgeye temiz ve kuru bir bandaj uygulayacaklar. Kesi kendi kendine iyileşir. Kesi yerinde yara izi kalabilir. Bir yara izi apsenizin iyileştiğini gösterebilir.

Diş etlerinizdeki apseden kurtulmak için diş hekiminiz cerrahi bir drenaj işlemi gerçekleştirecektir. Apsenin ciddiyetine bağlı olarak kanal tedavisi yapılması veya etkilenen dişlerin çekilmesi (diş çekimi) gerekebilir. Antibiyotik de reçete edebilirler.

İç apseler için doktorunuz iğne aspirasyonu yapabilir. Apsenin konumuna bağlı olarak lokal veya genel anestezi alacaksınız. Daha sonra ultrason veya BT taraması kullanarak bir iğneyi yerine yönlendirecekler. İğneyi kullanarak apseyi boşaltacaklar. Cildinizde küçük bir kesi yapabilir ve drenaj kateteri adı verilen ince bir plastik tüp yerleştirebilirler. Kateter apsenin bir torbaya akmasını sağlar. Çantayı bir hafta veya daha uzun süre yerinde bırakmanız gerekebilir.

Apse Nasıl Önlenebilir?

Cildinizi temiz ve kuru tutarak cilt apselerini önleyebilirsiniz. Küçük yaralara giren bakteriler çoğu cilt apsesine neden olur. Cilt apselerini önlemek için atabileceğiniz diğer adımlar şunlardır:

  • Ellerinizi sık sık yıkamak.
  • Havluları, tıraş makinelerini veya diş fırçalarını paylaşmamak.
  • Tıraş sırasında cildinizi çentiklemekten kaçının.
  • Sağlıklı bir diyetin sürdürülmesi.
  • Sigarayı bırakmak.
  • İyi diş hijyeni uygulamak.

İç apselerin önlenmesi daha zor olabilir. Bunlar genellikle diğer durumların komplikasyonlarıdır.

Apsenin Görünümü Nasıldır?

Küçük cilt apseleri kendi kendine düzelebilir. Ancak birkaç hafta içinde geçmeyen apseler için doktorunuza başvurmalısınız. Tedavi ile apsenin düzgün bir şekilde drenajı ve temizlenmesi fırsatı olacaktır. Eğer cilt apsesi boşaltılmazsa büyümeye devam edebilir ve patlayana kadar irinle dolabilir. Patlama apsesi çok acı verici olabilir ve enfeksiyonun yayılmasına neden olabilir.

Diş ve diğer ağız apselerinin tedavisi özellikle önemlidir. Tedavi edilmeyen diş apseleri sizi öldürebilir. Tedavi edilmeyen enfeksiyonlar vücudunuzdaki çevre dokulara yayılabilir. Bu, sepsis ve nekrotizan fasiit gibi ölüme yol açabilecek ciddi komplikasyonlara neden olabilir. İç apselerin görünümü lokasyona ve tedaviye bağlıdır.

Apse Tedavisinden Sonra Kendime Nasıl Bakacağım?

Deri apsesi nedeniyle cerrahi drenaj yaptırdıysanız yaranızı her gün değerlendirmelisiniz. Yarayı doktorunuzun talimatlarıyla yeniden paketlemeniz gerekebilir. Gerektiğinde pansumanınızı değiştirmeniz gerekecek. Herhangi bir erişim drenajı birkaç gün içinde durmalıdır. Yaranın ağrısı yavaş yavaş kaybolacaktır. Apsenin iki hafta içinde tamamen iyileşmesi gerekir.

Doktora Ne Zaman Gitmeliyim?

Doktorunuz apsenizi incelemek veya yeniden paketlemek için bir takip randevusu planlayabilir. Tüm randevulara uymaya dikkat edin. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz hemen doktorunuza başvurun:

  • Ateş.
  • Kırmızılık.
  • Şişme.
  • Artan ağrı.

Apse ile Çıban Arasındaki Fark Nedir?

Çıban ter bezi veya kıl folikülünün bulunduğu bölgede oluşan ve çevredeki dokuyu etkileyen bir apsedir. Çıbanlar, tipik cilt apselerine göre daha küçüktür ve cilt yüzeyine daha yakındır. Çıbanlar genellikle boynunuzda, göğsünüzde, yüzünüzde ve kalçanızda bulunur. Çıbanlar özellikle burnunuz, kulaklarınız ve parmaklarınız gibi hassas bölgelerde ağrılıdır.

Apseler vücudunuzun herhangi bir yerinde oluşabilecek irin cepleridir. Deri apseleri yaygındır. Evde cilt apsesini sıcak kompreslerle tedavi edebilirsiniz. Ancak ağız ve iç apseler uğraşılacak bir şey değildir. Kendi kendine geçmeyen apse belirtileriniz varsa doktorunuzla görüşün. Apsenizi değerlendirip uygun tedaviyi belirleyebilirler.


Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum.Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu.Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir