Bağırsak Bakterileri Ne Yememiz Gerektiğini Söylüyor
Bu akşam ne yemek yapsam diye kara kara düşünürken sindirim sisteminizdeki bakterilerin size fısıldadığını biliyor muydunuz? Daha önceki çalışmalarda sindirim sistemimizde, bağırsaklarımızda besinleri sindirmemize yardımcı olan bakterilerin düşünce, ruh hali ve davranışlarımız üzerinde etkili olduğunu gösterdi. Sinirbilimciler ilk defa hayvanlarda bağırsak bakterilerinin beyin tercihlerini kontrol etmesi için beyinle ‘konuştuğunu’ buldular. PLOS Biology’de yayınlanan yazıda, araştırmacılar, besin tercihlerinde önemli olan 2 tür bakteri seçtiler. Araştırma, Carlos Ribeiro liderliğinde ve Portekiz’de bulunan Champalimaud Merkezi ve Monash Üniversitesi’ndeki meslektaşları tarafından yapıldı.
İleri Okuma: Aklın Bakteriler ile İmtihanı
Bağırsak Bakterileri Davranışları Etkiliyor
Mikrobiyatadaki kötü bakterilerin, obezite gibi hastalıklarla ilişkili olduklarını biliyorduk; bu araştırma ise bize davranışları da kontrol edebildiğini gösteriyor. Mikropların ve diyetin karmaşık etkileşimini ve bunun besin tercihlerine olan etkisini ayırmak için bilim insanları meyve sineği Drosophila Melanogaster üzerinde deneyler yaptılar. Bunların sonucunda amino asitlerden yoksun olan meyve sineklerinde daha az kısırlık ve proteinden zengin gıdaları tercihte artış olduğunu gördüler. Aslında araştırmacılar, elzem olan amino asidin yokluğunda meyve sineklerinin proteinden zengin besinlere olan iştahında artışın yeterli olduğunu buldu.
Buna ek olarak, bilim insanları doğada yaşayan meyve sineklerinin bağırsaklarında doğal olarak bulunan 5 farklı bakteri türünün besin seçimlerindeki etkisini test etmişler. Araştırmanın sonuçları bilim insanlarını bile çok şaşırttı; Esansiyel amino asitten yetersiz beslenen meyve sineklerinde 2 spesifik bakteri türü sineklerin protein iştahını ortadan kaldırabiliyordu. Santos “Doğru bir mikrobiyatayla, meyve sinekleri olumsuz besin durumları ile yüzleşebilecekler” diye belirtiyor. Meyve sineklerinde 5 ana bakteri türü varken, insanlarda yüzlercesi var. Bu da hayvan modellerinin kullanımının, insan sağlığı çok önemli bir bakış açısı kazanacağını gösteriyor.
İştah Nasıl Etkileniyor?
Peki… Bakteriler iştahı değiştirmede beyne nasıl etki ediyor? Santos “Bizim ilk hipotezimiz, bu bakterilerin kayıp esansiyel amino asitlere sahip meyve sineklerine ait olabilmesiydi” diyor. Fakat, deneyler hipotezi desteklemiyor. Santos ayrıca “bağırsak bakterileri protein tokluğunu taklit ederek, doğrudan beyin ve vücutta metabolik değişikliklere neden oluyor” diye ekliyor. Özet olarak, bu çalışma sadece bağırsak bakterileri ile beyin arasındaki ilişkiyi anlatmıyor, ayrıca bu bakterilerin hayvanların besin tercihlerinin yönlendirebileceğini gösteriyor. Ve bunu yeni ve bilinmeyen bir mekanizma ile yapıyor.
Hazırlayan: İrem Yakışıklı
Kaynak
http://www.medicalnewstoday.com/releases/317179.php?tw