Sözlük

Bazal Ganglia

Bazal Ganglia

Bazal ganglia ön beyinin çok derinlerinde yer alan serebral korteks, talamus, beyin sapı ve daha birçok beyin bölgesiyle sürekli iletişim halinde olan çok sayıda nörondan oluşmuş bir beyin bölgesidir. İstemli hareketlerin kontrolünden, açık öğrenme, rutin davranışlar, göz hareketleri, çeşitli alışkanlıkların ve duyguların düzenlenmesinde görev alır.

Bazal ganglianın temel bölümleri dorsal striatum (kaudat çekirdek ve putamen), ventral striatum (akkumbens çekirdeği ve koku yumrusu), globus pallidus, substantia nigra gibi pek çok bölümden oluşur. Bu bazal ganglia alanlarının her biri çok önemli sinyal giriş ve çıkışına sahip olup günlük hayattaki çoğu işlevimizin gerçekleşmesini sağlar.

Hazırlayan: Çağlayan Taybaş


Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum.Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu.Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir