Makaleler

Beslenmenin Beyin Sağlığımız Üzerine Etkileri

Beslenmenin Beyin Sağlığımız Üzerine Etkileri

Çoğu insan kilo vermek, hastalıklardan korunmak veya önceden var olan durumunu yönetmek için sağlıklı bir beslenme programına başvurur. Genellikle bu insanlar, seçtikleri sağlıklı beslenme seçeneklerini, daha iyi bir vücut daha sağlıklı bir yaşam için kalıcı hale getirmeye çalışırlar. Peki vücudumuza hizmet eden sinir sistemimiz yediğimiz yiyecek ve içeceklerden yani beslenmemizden nasıl etkilenir? Beslenme beynimizin işlevleri konusunda önemli bir rol oynamaktadır ve sağlıklı besinler işlerin iyi gitmesine yardımcı olurken sağlıksız besinler beynimiz dahil tüm vücudumuza zarar vermektedir.

Araştırmalar farklı gıdaların zekâmızı, uyanıklığımızı, odaklanmamızı ve hafızamızı geliştirdiğini gösteriyor. Araştırmacılar Alzheimer hastalığı gibi hastalıkların önüne geçen belirli gıdaları bile tespit etmişlerdir. Bu besinlerin arasında çilek, somon ve diğer yağlı balıklar, zeytinyağı, lahana, ıspanak, pancar ve hatta maple (akçaağaç) şurubu yer alıyor. Bir bakkal dükkanında dolaşarak beyin sağlığınızı geliştirecek besinler bulmayı düşünüyorsanız, hangi besinleri aradığınızı bilmelisiniz. Somon, orkinos ve kabuklu yemişlerde bulunan omega-3 yağ asitlerinin, tatsız bir olay olumsuz duyguları ortaya çıkardığında gelecekte böyle bir durumun tekrar yaşanmasını önlemeye çalışmak amaçlı nesne tanıma, mekânsal hafıza, ve kaçınmalı cevapları geliştirerek zihinsel işlevleri koruduğu gösterilmiştir. Bu arada ABD Tarım Bakanlığı araştırmacıları çilekte bulunan antioksidanların etkilerini ve yaşlanma sürecinde hafız kaybını nasıl önleyeceklerini araştırmaya devam ediyor.

Diyetinize, beyin sağlığınıza dost olan besinler eklediğinizde, fayda görebilmek adına bilişsel işlevlerinizi engelleyen gıdaları beslenme düzeninizden çıkarmanız gerekecektir. Pişirilmiş veya işlenmiş yiyeceklerin tüketilmesinin haz duygularınızdan sorumlu bir nörotransmitter olan dopaminin fazla miktarda üretilmesini teşvik ettiği gösterilmiştir. Uyuşturucuya bağımlı olmanın etkilerine benzer şekilde, dopaminin aşırı üretilmesi gereksiz besin arzusuna neden olmaktadır. Bu etkinin sonucu olarak birey normalde tükettiğinden daha fazla besin tüketecek ve obeziteye yakalanma riskini arttırmış olur. Bu riskin artış göstermesiyle birlikte kalp-damar hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa yakalanma riskimiz artmaktadır.

Daha iyi bir beyin sağlığı için muhteşem 3’lü!

1)Yeşil yapraklı sebzeler: İçerdikleri K vitamini, lutein, folat ve beta karotenin beyin sağlığı üzerindeki etkilerinden dolayı diyetinize yeşil yaprakları sebzeleri eklemek beyin sağlığınız için büyük bir yarar sağlayacaktır. Günde 2 porsiyon yeşil yapraklı sebze tüketiminin beyin sağlığı üzerine etkisi büyük!

2) Ceviz: Her gün çeyrek cevizle beslenen farelerin, hafıza ve motor gelişiminde artışa ve anksiyetede önemli bir azalmaya sahip olduğunu keşfetmişlerdir. İnsanlar için günde sadece 2 ceviz tüketerek daha iyi bir hafızaya sahip olmak mümkün!

3) Zeytinyağı: Sızma zeytinyağının öğrenme ve hafızayı iyileştirdiği, yaş ile hastalığa bağlı değişiklikleri tersine çevirdiği bulunmuştur. Araştırmacılar bu etkinin zeytinyağının içeriğinde bulunan polifenol adlı bileşiklerden dolayı olduğunu savunuyor. Zeytinyağının içindeki diğer antioksidanlar aynı zamanda beyne toksik olan ve Alzheimer hastalığını tetikleyen maddelerle savaşmaya da yardımcı olmaktadır.

Hazırlayan: Merve Eşgi

Kaynak: http://www.medicaldaily.com/diet-and-human-brain-how-food-nutrients-affect-cognitive-health-390215

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir