Beyin Kanaması
Beyin kanaması isminden de anlaşılacağı üzere beyin dokusu içinde meydana gelen anormal kanamadır. Beyindeki damarlardan birinin patlaması sonucu meydana gelir ve dolaşım bozukluğuna yol açar. Kan dolaşımı düzgün gerçekleşmediği için nöronlar yeterince beslenemez ve ölmeye başlar. Ayrıca kanın aktığı bölgedeki nöronlar da fazla kandan dolayı işlev göremez hâle gelebilir. Beyin kanaması inmeye de sebep olabilir. Tıbbi verilere göre inmelerin yaklaşık %13’ü beyin kanaması sonrasında ortaya çıkıyor.
Beyin Kanaması Esnasında Ne Olur?
Kafanızı çok sert bir şekilde bir yere çarptığınızı varsayalım. Ani ve şiddetli sarsıntının sonucunda bir damar patladı ve kan dışarı akıyor. Kan nöronların beyin dokusunun içine boşaldığında ilgili bölge önce şişmeye başlar. Bu durum beyin ödemi (cerebral edema) olarak adlandırılır. Kan bir bölgede toplanır ve hematoma denilen bir kütle oluşturulur. Vücudun herhangi bir yerinde oluşan ödem gibi bunda da şişlik yakındaki beyin dokularına baskı yapmaya başlar. Otobüste yanınıza çok kilolu bir insan oturduğunuzda sizi nasıl sıkıştırırsa burada da aynı şey olur. Hematoma yan tarafları sıkıştırarak o bölgelere giden kan miktarını azaltır ve nöronlar oksijen ile glikozdan mahrum kalır. Nöronlara kan gitmeyince yavaş yavaş hücre ölümleri ve sonrasında inme görülebilir.
Beyin kanaması beynin içinde veya doku ile beyin zarı arasında olabilir. Beyin dokusu üç tane zar ile çevrilidir. Elbette buradaki hücrelerin hayatta kalması için de kan gerekir. Bu bölgelerde meydana gelen bir sızıntı da beyin kanamasına sebep olabilir.
Beyin Kanaması Neden Olur?
Bunun çok fazla nedeni olabilir. Tahmin edeceğiniz gibi en büyük sebebi kafa travmalarıdır. Özellikle 50 yaş altı kişilerin beyinleri çok yıpranmadığı için beyin kanamasının en büyük sebebi travmatik hasardır. 50 yaşın üstünde diğer nedenler daha sık görülmeye başlar. Bunlardan biri yüksek tansiyondur. Uzun süreli olduğunda yüksek tansiyon kan damarlarını yıpratır ve tedavi edilmezse beyin kanamasına neden olabilir. Atardamarların duvarlarında oluşan şişlikler, yani anevrizma da damarın kanamasına yol açabilir. Bunların dışında kan damarlarındaki anormallikler, amiloid anjiopati, hemofili gibi kanama rahatsızlıkları, bazı karaciğer rahatsızlıkları ve beyin tümörleri de beyin kanamasına neden olabilir.
Beyin Kanaması Tedavisi
Hastaneye yatırılan bir kişi hemen doktor tarafından muayene edilir ve kanamanın tam olarak hangi bölgede olduğu tespit edilir. Doktorlar durumun ne boyutta olduğunu görmek için tomografi veya MR gibi beyin görüntüleme teknikleriyle beyin dokusunu inceleyebilirler. Göz veya nörolojik muayene sonrasında kanamanın olduğu bölgeye ve şiddetine göre tedaviye başlanır. Bazı durumlarda ödemli dokunun şişmesini önlemek ve kanamayı durdurmak için ameliyat gerekebilir. Birçok vakada ise sadece ilaç kullanımı ile hasta tedavi edilebilir. Bu ilaçlar ağrı kesiciler, kortikosteroidler ve şişmeyi azaltmak için alınan diüretiklerden oluşur.
Hazırlayan: Çağlayan Taybaş
Kaynak
http://www.medicalnewstoday.com/articles/317080.php