Bilgisayarlı Tomografi (BT)

Bilgisayarlı Tomografi

Bilgisayarlı tomografi (BT) vücudun 3 boyutlu görüntüsünü oluşturmak için farklı açılardan verilen X ışınlarının kullanıldığı tekniktir. BT cihazı hastanın vücudunun etrafında 180 derece döner. Tekniğin ismindeki eksen de buradan gelir. Cihaz vücudun 160 farklı noktasına X ışınları gönderir. Işınların çarptığı noktalarda dokular ışınları emer ve bu emme (absorbsiyon) oranı kaydedilir. Farklı yoğunluktaki dokuların, beyin bölgelerinin ve kemiklerin farklı emme oranı vardır. Vücudun ışınlara verdiği tepkiden elde edilen veriler bir bilgisayara aktarılır ve bazı algoritmalar tarafından işlenir. Bilgilerin işlenmesi sonucunda vücudun 2 ve 3 boyutlu görüntüleri çıkarılır.

BT’de kullanılan X ışınları mutasyona yol açan tipik X ışınlarına benzerdir. Bilgisayarlı tomografi beyin anatomisini incelemek için yararlı bir tekniktir ancak hastalar radyasyona maruz kalırlar.

Hazırlayan: Çağlayan Taybaş


Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum. Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu. Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir