Bir Yara İzinden Çok Daha Fazlası: Keloid

Bir Yara İzinden Çok Daha Fazlası: Keloid

Tarihin her döneminde insanoğlu, derisini kendini ifade etme araçlarından biri olarak bulunmuştur. Renkler, dövmeler, aksesuarlar ve bir de … keloid.

Keloid, aşırı hücre üretimi sonucunda anormal yara iyileşmesi durumudur. Normalde yaralar iyileşirken iyileşme tamamlandığında doku onarımı durur. Oysa keloidlerde doku onarımı ısrarla devam eder ve bu yüzden iyileşen yara büyümeye başlar. Tüm yaraların yaklaşık %5-15’i keloidleri oluşturarak iyileşir ancak farklı ırklarda bu oran değişebilmektedir. Afroamerikan, Asyalı ve İspanyol ırkta bu oran daha fazladır. Örneğin: Afrika kökenli Amerikanlarda keloid görülmesi Kafkas ırkına göre 20 kat daha sıktır.

Keloid Çok Farklı Anlamlar Taşıyor

Dermatolojide büyük bir sorun oluştursa da Afrika’daki yerel halk için keloid bir yara izinden çok daha farklı anlamlar taşıyor. Afrikalı ırklarda yaygın görülen keloid önemli bir estetik ve kültürel bileşendir. Özünde, vücudun çeşitli yerleri yara dokusunun şeklini kontrol edecek şekilde keskin bir aletle çizilir. Bitki suları uygulayarak cildin tahriş olması, odun kömürü ve barut gibi koyu pigmentlerle renklendirilmesi sağlanır. Bu kesikler iyileştiğinde, keloid olarak bilinen yükseltilmiş yara izlerini oluşturur. En karmaşık örnekleri Kongo Havzası’nda, komşu bölgelerde ve Batı Afrika’da bulunur.

Uzun ve acı veren bir süreç olmakla birlikte kimlik ve sosyal konum hakkında karmaşık mesajlar içerebilir. Kalıcı vücut işaretleri sabit sosyal, politik ve dini rolleri temsil eder. Batı Afrika’da kadınlar ergenlik, evilik gibi süreçleri bu şekilde bedenine işler, bazen ise bedenini erkeklere daha cazip hale getirilmesine yardımcı olur. Nijerya’da keloidleri çok kabarmış kadınların cinsel yönden daha aktif olduğu ve daha fazla çocuk doğuracağına inanılır.

Kısacası biz yaraları iyileştirmek için çalışaduralım, dünyanın bir yerinde bu durumu sanata çeviren insanlar var olacak.

Hazırlayan : Serap Kaya

Kaynaklar

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25280642
http://www.randafricanart.com/Scarification_and_Cicatrisation_among_African_cultures.html


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir