Makaleler

Bugün Ne Yesem? Haftalık Besin Dengesini Sağlamak

Bugün Ne Yesem? Haftalık Besin Dengesini Sağlamak

Bugün ne yesem derdi pek çoğumuzun ortak sorunu. Menü planlamak herkes için çok önemlidir ama herkes bu konuya aynı özeni göstermez. Evet, belki bazılarımız için zevkli bir alanı oluştursa da, kimileri için yarın ne yiyeceğini ayarlamak biraz işkence olabiliyor. Bu yazımızda bu işlemi biraz planlı bir eylem haline getirip, hem sağlıklı beslenmeyi işin içine ekleyeceğiz hem de bunu ekonomik olarak da bizim için kolaylaştırmaya çalışacağız. Dengeli beslenme yazımızda, sağlıklı beslenmenin ne kadar kolay olduğunu, sadece biraz zamanlama meselesi olduğunu görmüştük. Şimdi iş, bu bilgileri kullanarak planlama yapmakta.

 

Evimizdeki  besinlerle, bizim için doğru olan beslenme düzenini sağlayıp, aynı zamanda bir diğer önemli konu olan besin israfını da engelleyebiliriz.

Nasıl Başlanır?

İlk adımımız, haftalık olarak menünüzü planlayın. Bu ekstra marketi gidiş gelişinizi, harcama yapmanızı engeller. Bu sayede, ekonomik olarak da ne kadar ödediğinizi bilirsiniz. Bugün ne yesem diye düşünürken dışarıdan hazır bir şeyler söylemek aklınıza gelebilir ama bu her zaman yapılacak ekonomik bir şey değildir.

İkincisi, toplu alış veriş imkanı indirimleri artırabilir. Yetiştirilen besinlerin kaynağına gidebiliyorsanız, ona uğrayın. Belki sağlıklı ürünleri üreten kimselerle yakınlık kurmak, hem daha fazlasını erişmenizi sağlar hem de uygun fiyata alımı kolaylaştırabilir.

Üçüncü adım, besin israfını minimize etmektir. Bu biraz evdeki şefin yaratıcılığına ve besinleri değerlendirme şekline göre değişir. Fakat artık internet bize 3-5 dakikalık videolarla bile pratik yemekler hazırlatabiliyor. Kullanmadığımız, artan yemekler için tarifler olduğu gibi, besinleri pişirme ve saklama yöntemleri de bu konuda konuşulması gereken hususlardandır. Ayrıca, ‘Zamanım yok, yemek pişiremem!’ diye mutfaktan kaçmak, onun yerine fast- food tarzı besinlere yönelmek ekonomik olarak yorucu olmasının yanı sıra, mikrobiyatamız, ileriki dönemdeki sağlığımız için risk taşır.

Tüm bunları düşündüğümüzde, sağlıklı beslenmek diyetisyenden reçete edilmesi gereken bir ilaç gibidir.

Bu 3 adım dışında, birkaç numara daha var…

  • Haftalık menü yaptıktan sonra, bir süre sonra belki bu aylık listeler haline getirilebilir. Uzun vadeli menüler sizi bugün ne yesem derdinden kurtarır. Hem sağlıklı hem planlı yaşarsınız.
  • Alışveriş yaparken, aklınıza daha iyi alternatifler gelir ise- siz fasülye için plan yapmıştınız ama önünüzdeki enginar taze ve hoş görünüyor gibi- planlarınızı belki bir gün için kaydırabilirsiniz. Fakat bunun gerçekten sağlıklı bir tercih olacağı konusunda emin olun. Marketin indirimli paketli ürün reyonunun yanından bile geçmeyin!
  • Alış veriş sonrası, ilk önce daha dayanıksız besinler kullanılmalıdır. Daha sonra, ambalajsız ürünler ve donmuş yiyecekler tüketilebilir.
  • Kilerinizi, dondurucunuzu ve buzdolabınızı yeni yiyecekler almadan önce kontrol edin, eğer varsa ilk önce onları kullanın.
  • Hazır paketli ürünleri listeye almıyoruz bile! Onlar yerine hem kendiniz hem de çocuğunuz için meyve, smoothieler – sadece alternatif- süt, ev yapımı buzlu meyveli çaylar, maden suyu tüketilebilir.

Meyveler ve Sebzeler

  • Kök sebzeler düzgün bir şekilde depo edilirse ömürleri daha fazla olur. Daha dayanıksız meyeve, sebze için de donmuş olanlar alınabilir. Marul gibi dondurulmayacak sebzeleri ilk kullanacak yiyeceklerde bitirmeye çalışabilirsiniz. Ayrıca, sebzeleri satın aldıktan sonra, küçük parçalara bölüp dondurabiliriz. Kullandıklarımızdan arta kalanları, diğer yemekler için stok yapmış oluruz.
  • Meyveleri olgun halleriyle tükettik diyelim, ama hafif eskimiş olanları ne yapacağız? Bunun için frozen’lar, smoothie’ler güzel bir yol olabilir. İstediğiniz oranda istediğiniz meyveleri karıştırıp bir ara öğün alternatifi yapabilirsiniz veya dondurup bir ev yapımı dondurma belki?
  • Bitkisel proteinler-kuru baklagiller diyebiliriz; hayvansal proteinlerden-et, tavuk, balık- ekonomik olarak daha uygundur. Kuru baklagilleri-mercimek, nohut gibi- haşlayıp salatalara eklemek, besin değerini ve çeşitliliğini artırır. Ayrıca yumurta hayvansal protein olmasına rağmen daha ulaşılabilirdir.
  • Bazı besinleri dehidrate etmek– suyunu almak – çözüm olabilir.
  • Kalan besinleri, doğru şekillerde muhafaza ettikten sonra bir sonraki kullanımda tüketilebilir.
  • Alışveriş yaparken, aklınıza daha iyi alternatifler gelir ise- siz fasülye için plan yapmıştınız ama önünüzdeki enginar taze ve hoş görünüyor gibi- planlarınızı belki bir gün için kaydırabilirsiniz. Fakat bunun gerçekten sağlıklı bir tercih olacağı konusunda emin olun. Marketin indirimli paketli ürün reyonunun yanından bile geçmeyin!

Hazırlayan:  İrem Yakışıklı

Kaynaklar
  1. http://www.cookinglight.com/food/everyday-menus/six-steps-successful-menu-planning
  2. http://www.huffingtonpost.com/entry/how-to-plan-your-meals-so-you-can-eat-healthy-and-affordably_us_59540cb3e4b02734df2faf3c

İrem Yakışıklı

Merhaba! Ben İrem Yakışıklı. Diyetisyenim. Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olduktan sonra kendi üniversitemde yüksek lisansa başladım; hala devam ediyorum. Anadolu Üniversitesi’nde ‘Yaşlı Bakımı’ bölümü (açık öğretim) okuyorum. Beslenme ve diyet alanı dışında, psikoloji, nörolojik hastalıklar – özellikle Alzheimer ve Parkinson Hastalığı, beyin – bağırsak aksı, sürdürülebilir beslenme gibi ana konular üzerinde yoğunlaşsam da bunlar dışında birçok farklı konuda yazılar okuyorum. Danışanlarıma bakarken, bir yandan da Türkiye’nin ilk ve tek bilimsel diyetisyen dergisi Dytmag’de yazı işleri sorumlusu olarak çalışıyorum. Diyetisyen Nihal Tunçer’in 2015’de diyetisyenlere sunduğu bu hizmete ben de 2018’den beri destek veriyorum. Kitap okumayı seviyorum. İtalyanca öğrenmeye çalışıyorum. Bunlar dışında, edebiyatı, felsefeyi, sanatı ve müziği elimden geldiğince hayatıma dâhil etmeye çalışıyorum; kendi mesleğimle çaprazlamayı seviyorum. Beslenme ile ilgili yazılarımı, instagram’da @nutrydp hesabında, Hollanda’daki bir arkadaşımla beraber paylaşıyorum. - Danışmanlık & her türlü soru veya bilgi için; iremyak@gmail.com - Dytmag hakkında bilgi almak için; diyetisyenmagazindergisi@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir