Dikkat Eksikliği Tedavisi Nasıl Olmalı ve Nelere Dikkat Edilmeli?

Bir türlü odaklanamamak artık hepimizin sorunu haline geldi. Telefonunuza bakmadan veya başka bir işle ilgilenmeden kaç dakika odaklanabiliyorsunuz? Dikkat eksikliği hem çocukları hem de yetişkinleri ciddi manada tehdit ediyor. Bebeklik döneminde de nadir olarak rastlanan dikkat eksikliğinde hassas olunmalıdır. Bu soruna yetişkinlik döneminde de rastlanmaktadır. Yetişkinlerde görülen sorunlarda, uygulanan dikkat eksikliği tedavisi daha hızlı ve olumlu sonuçlar verecektir. Dikkat eksikliği sorununda, yardım almak için mutlaka alanında uzman kişileri tercih etmelisiniz. Dikkat eksikliği, tedavi edilmediğinde hem sosyal hayatta hem de eğitim hayatında sorunlara yol açacaktır. İlerlememiş vakalarda kişi kendi kendini tedavi edebilse de dikkat eksikliği tanısını anlamak yine deneyim, bilgi ve çok dikkatli bir şekilde gözlem gerektirecek bir konu olmuştur.
Çocuklarda rastlandığında yardım alınmadan atlatılmayan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), tanılı ya da tanısız çocuğun ve ebeveynlerinin hayatını olumsuz olarak etkileyecektir. Dikkat eksikliği yaşayan çocukların dikkati kolay kaçarak, ayrıntıları çabuk unutmaktadır. Organize olmakta sık sık sorunlar yaşayarak, bir aktiviteyi sürdürmekte zorlanmaktadırlar. Çok hareketli ve kıpır kıpır olabilecekleri gibi tam aksine daha yavaşta olabilirler. Komutlarda takip sorunu, dürtüsel davranışlar gözlemlediğiniz bir çocukta anında uzman yardımına başvurmalısınız.
Dikkat Eksikliği Tedavisi İlaçsız Nasıl Yapılır?
Öğrencilerin düşmanı ve çoğu kesimin kolay kolay anlayamadığı dikkat eksikliği sorunu, özel eğitimlerle ilaçsız olarak tedavi edilebildiği gibi farklı tanılarda ve durumlarda uygulanacak dikkat eksikliği tedavisi ilaçlı olacaktır. İlaçsız uygulanacak dikkat eksikliği tedavisi için beyin egzersizleri yapmak ve fiziksel egzersizlere önem vermek gerekir. Beyin egzersizleri yapmanın dikkat eksikliği sorununa anından etki etmesi, tembelleşen beyinin yeniden farklı işlevlerde çalışmasından kaynaklanır.
Beyin egzersizleri yapmak için bulmacalar çözülebilir, bilmeceler ve düşünmeye dayalı akıl oyunları oynanabilir. Zamanla dikkat eksikliğinin ortadan kalkmasını sağlayacak olan beyin egzersizleri, her gün belli aralıklarla uygulanmalıdır. Fiziksel egzersizler yine vücudun daha hızlı kan pompalamasını sağlayacak ve beyne daha çok oksijen ulaştırılacaktır. Böylelikle fiziksel faaliyetler ile hormon salgılanması daha sağlıklı olacak ve beyin hücreleri buna bağlı olarak gelişecektir. Özellikle çocuklarda ilaçsız yöntem uygulanarak dikkat eksikliği tedavisi sağlanacaksa yüzme, tenis, basketbol, dans, bale, gibi spor aktivitelerinden en az biri yapılmalıdır. Ayrıca bu sayede beden sağlığınızı da korumuş olursunuz.
İlaçlı Dikkat Eksikliği Tedavisi
Her sorunda olduğu gibi dikkat eksikliğinde de ilk olarak ilaçsız yöntemlere başvurmak gerekir. Ama farklı ve alanında uzman kişilerce tanı konulmuş dikkat eksikliği sorunlarında, başvurulan dikkat eksikliği tedavisi ilaç kullanılarak uygulanmalıdır. Kullanılan ilaçların bir kısmı merkezi sinir sistemine doğrudan etki eden sentetik uyarıcılardan oluşmaktadır. İlaçlı tedavinin etki gösterebilmesi yaklaşık bir yıllık süreci kapsamaktadır. Kimi vakalarda ise daha uzun yıllar kullanım gerekecektir.
Çocuklar için reçete yazılabildiği gibi yetişkinlerin ilaçlı tedavi edilmesi için de reçete yazılabilmektedir. Dikkat eksikliği tedavisinde kullanılan ilaçların bazıları ritalin, concerta, adderal, klonidin, pemolidin, karbamazepin ve antidepresan ilaçlardır. Türkiye’de çocuklarda ilaçlı tedavi yöntemine başvurulduğunda sıklıkla concerta ve ritalin reçetesi verilir. Concerta ve ritalin dikkat eksikliği ilacı olarak dikkat işlevleri üzerinde doğrudan etkili olmaktadır. Her ilaçta görülen ve yalnızca doktorların yazabildiği dikkat eksikliği ilaçlarının yan etkilerini gözlemlemek gerekir. Uyku düzensizliği, iştah bozukluğu, karın ağrısı, baş ağrısı, sağlıklı beslenme alışkınlıklarının bozulması ve bazı tiklerin oluşması gözlemlenebilecek etkilerdir.
Erken Teşhis Önemlidir!
Dikkat eksikliği sorunlarının son yıllarda oldukça artış göstermektedir. Bilinçli ebeveyn ve uzman eğitimciler tarafından erken teşhis dikkat eksikliği tedavisi sonuçlarına daha kolay ulaşılmasını sağlar. Erken yaşta müdahale edildiğinde ilaçlı ya da ilaçsız tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Çocuk yaşta görülen genellikle öğrenme problemleri ile baş gösteren dikkat eksikliği, ayrıca hiperaktiviteye de bağlı olabilir. Dikkat eksikliği sorunu tedavi edilmediğinde ve ertelendiğinde özgül öğrenmeye dönebilir.
Ciddi oranda akademik sorunlarla baş etmek zorunda kalan çocuk, içine kapanabilir, arkadaşlarıyla iletişimlerinde sorunlar yaşayarak sosyal problemler yaşayabilir. Bu problem ile yetişen kişi ilerde zayıf kişilik yapılarından dolayı sorunlarla hayat boyu baş etmek zorunda kalırlar. Erken teşhis ile tanı konulan dikkat eksikliği, ilaçsız yöntemlerle kolaylıkla çözülebilecektir. İlerlemiş ve üzerinden zaman geçmiş dikkat eksikliği sorunlarında tabi ki durum daha da zorlaşarak, ilaçlı yönteme başvurulacaktır. İlaçlı tedavi yöntemi için uzman hekiminin yönlendirmesi ve reçete yazması gerekir. İlaçlı tedavi yöntemi ayrıca ilaçsız yöntemlerle de birleştirilerek kullanılabilinir.
Kaynaklar
https://www.nimh.nih.gov/health/topics/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/index.shtml
https://www.cdc.gov/ncbddd/adhd/index.html