“Diyette Posayı Artıralım”… derken?

Diyette Posayı Artıralım ... derken

Fazla kilolar hareketsiz bir yaşam ve sağlıksız beslenme sonucu ortaya çıkan pek çoğumuzun sıkıntısını çektiği kötü bir sonuç. Aslında bununla baş etmenin birçok yolu var. Beslenme uzmanları sofralara mümkün olduğunca lifli ve posalı yiyeceklerin girmesi gerektiğini söylüyor Diyette sık sık posa tüketiminin artışını vurgularız. Peki ama bunu nasıl yapacağız?

Posa, genel olarak vücudumuzda sindirilemeyen bitki kökenli besinlerdir. Suda çözünebilen ve çözünemeyen olmak üzere ikiye ayrılır; temel etkisi bağırsakta kapladığı hacimle tuvalete çıkışı kolaylaştırır, emilime etkisinden dolayı kolesterol düşürür. Bu yüzden, kalp hastalıkları, inme, tip 2 diyabet, kolon kanseri gibi hastalıklarda tüketiminin artması gerekir. Ayrıca sindirime yardım edip kabızlığa iyi gelmesi de bir diğer artısı.

Türkiye gibi her türlü besine ulaşmanın zor olmadığı ülkelerde, posa içeren besinlere ulaşmak da zor değildir; (1) kurubaklagiller (nohut, mercimek, kuru fasulye), (2) bol posalı sebzeler (bamya, bezelye), (3) meyveler (şeftali, armut, ayva) ve (4) kepek/çavdar/tam buğday ekmek ürünlerinin tüketimi ile posa ihtiyacımızı karşılayabiliriz.

Önceden de belirttiğimiz gibi, 4 yapraklı besin yoncasının her öğünde tüketimi, gereken posayı da almamızı sağlar. Bunun miktarı da günde 25-30 gram kadar olmalıdır. Çocuk – ergen çağda, bu miktara ulaşmamıza gerek yok, tabakta besin yoncası demek hiçbir vitamin, mineral hakkında dert edilmemesi demektir-herhangi bir hastalık yoksa (2- 5 yaş; 15 gram kadar, 5-11 yaş 20 gram, 11-16 yaş 25 gram kadar almalıdır).

Diyette posa alımını nasıl artırabiliriz?

  • Tükettiğimiz ekmekler beyaz yerine; tam tahıllılarda, çavdar, kepek ekmeği olsun.
  • Bulabiliyorsak, tam buğday unundan yapılmış makarna olabilir; yoksa pirinç pilavı veya makarna yerine bulgur tüketimini artırabiliriz.
  • Ara öğünlerde, yulaf-yoğurt-meyve, sadece taze meyve, tam buğday unundan veya yulafla yapılmış kurabiyeler birer alternatif olabilir.
  • Salatalara nohut, fasülye, mercimek eklenebilir.
  • 5-a-day kuralı olarak; sebze ve meyve tüketimi günde toplam 5 porsiyon olmalıdır –> seçilen meyvelerin 1 adedi avuç içini geçmemeli; tüm porsiyonlar meyve veya sebze olmamalıdır.
  • Meyvenin kendisi yerine meyve suyu içilmemelidir.

Daha fazla beslenme tavsiyesi için; size en yakın diyetisyenle görüşebilirsiniz. Diyetisyenler sağlığınızla ilgili problem olmadan önlem almanızı sağlarlar 🙂

Hazırlayan: İrem Yakışıklı

Kaynak: http://www.nhs.uk/Livewell/Goodfood/Pages/how-to-get-more-fibre-into-your-diet.aspx


İrem Yakışıklı

Merhaba! Ben İrem Yakışıklı. Diyetisyenim. Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olduktan sonra kendi üniversitemde yüksek lisansa başladım; hala devam ediyorum. Anadolu Üniversitesi’nde ‘Yaşlı Bakımı’ bölümü (açık öğretim) okuyorum. Beslenme ve diyet alanı dışında, psikoloji, nörolojik hastalıklar – özellikle Alzheimer ve Parkinson Hastalığı, beyin – bağırsak aksı, sürdürülebilir beslenme gibi ana konular üzerinde yoğunlaşsam da bunlar dışında birçok farklı konuda yazılar okuyorum. Danışanlarıma bakarken, bir yandan da Türkiye’nin ilk ve tek bilimsel diyetisyen dergisi Dytmag’de yazı işleri sorumlusu olarak çalışıyorum. Diyetisyen Nihal Tunçer’in 2015’de diyetisyenlere sunduğu bu hizmete ben de 2018’den beri destek veriyorum. Kitap okumayı seviyorum. İtalyanca öğrenmeye çalışıyorum. Bunlar dışında, edebiyatı, felsefeyi, sanatı ve müziği elimden geldiğince hayatıma dâhil etmeye çalışıyorum; kendi mesleğimle çaprazlamayı seviyorum. Beslenme ile ilgili yazılarımı, instagram’da @nutrydp hesabında, Hollanda’daki bir arkadaşımla beraber paylaşıyorum. - Danışmanlık & her türlü soru veya bilgi için; iremyak@gmail.com - Dytmag hakkında bilgi almak için; diyetisyenmagazindergisi@gmail.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir