Makaleler

Dünya Diyabet Günü

Her yıl 14 Kasım Dünya Diyabet Günü olarak kutlanır.

Mavi Halka, diyabet için birleşmeyi ve bir araya gelmeyi temsil etmesi için Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından oluşturulmuştur. Çoğu kültürde halka; yaşamı ve sağlığı temsil eder. Mavi renk ise tüm insanları altında birleştiren gökyüzünü çağrıştırır. Mavi Halka diyabetin evrenselliğini ve küresel diyabet birlikteliğini sembolize eder.

Diyabet yani Şeker Hastalığı; insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu ortaya çıkan ve kan şekeri yüksekliği ile seyreden, kronik ve ilerleyen bir hastalıktır. İnsülin, vücudumuzda pankreas tarafından salgılanır, yemeklerle alınan besinlerdeki şekerin hücre içine girerek enerji olarak kullanılabilmesi için anahtar görevi görür. İnsülinin yokluğu veya etkisizliği sonucu hücre içine giremeyen şeker kanda yükselmeye başlar. Gençlerde görülen, insüline bağımlı olan formu Tip 1 diyabet; daha çok erişkinlerde görülen fakat obezitenin her yaşta artışı ile artık çocuklar da görmeye başladığımız ve görülme yüzdesi daha çok olan Tip 2 diyabettir.

Obezite ve Tip 2 diyabet, birbirlerinin tetikleyicisidir; vücut ağırlığınız arttıkça insülin bir süre sonra etkisizleşir ve görevini yapamaz. Bu yüzden şişman veya hafif şişman olmak son derece önemli bir risk faktörüdür.

İleri Okuma: DNA’nızdaki Diyabet

Bunun değişmesi için yaşam şekli değişikliği şarttır. Bu da aktif bir yaşam ve doğru bir beslenme düzeni-diyet- ile gerçekleşir. Sağlıklı beslenmek, doğru beslenme yöntemlerini kullanmak, hareket etmek, bilinçli- ne yediğini bilerek beslenmek önleyici olarak hastalık başlamadan; tip 2 diyabete sahipseniz de hastalığın komplikasyonlarını en aza indirmenize yardımcı olacaktır.

Hazırlayan: İrem Yakışıklı

Kaynaklar

1- http://www.diabetcemiyeti.org/c/dunya-diyabet-gununun-simgesi-mavi-halka-nin-anlami

2- http://www.diabetcemiyeti.org/c/diyabet-nedir


İrem Yakışıklı

Merhaba! Ben İrem Yakışıklı. Diyetisyenim. Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olduktan sonra kendi üniversitemde yüksek lisansa başladım; hala devam ediyorum. Anadolu Üniversitesi’nde ‘Yaşlı Bakımı’ bölümü (açık öğretim) okuyorum. Beslenme ve diyet alanı dışında, psikoloji, nörolojik hastalıklar – özellikle Alzheimer ve Parkinson Hastalığı, beyin – bağırsak aksı, sürdürülebilir beslenme gibi ana konular üzerinde yoğunlaşsam da bunlar dışında birçok farklı konuda yazılar okuyorum. Danışanlarıma bakarken, bir yandan da Türkiye’nin ilk ve tek bilimsel diyetisyen dergisi Dytmag’de yazı işleri sorumlusu olarak çalışıyorum. Diyetisyen Nihal Tunçer’in 2015’de diyetisyenlere sunduğu bu hizmete ben de 2018’den beri destek veriyorum. Kitap okumayı seviyorum. İtalyanca öğrenmeye çalışıyorum. Bunlar dışında, edebiyatı, felsefeyi, sanatı ve müziği elimden geldiğince hayatıma dâhil etmeye çalışıyorum; kendi mesleğimle çaprazlamayı seviyorum. Beslenme ile ilgili yazılarımı, instagram’da @nutrydp hesabında, Hollanda’daki bir arkadaşımla beraber paylaşıyorum. - Danışmanlık & her türlü soru veya bilgi için; iremyak@gmail.com - Dytmag hakkında bilgi almak için; diyetisyenmagazindergisi@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir