Düzenli Meditasyon Yapmak Beyninizi Değiştiriyor

Düzenli Meditasyon Yapmak Beyninizi Değiştiriyor

Meditasyon yöntemi, dini veya din dışı amaçlarda uygulanmak için çeşitli kültürlerde kendine yer edinmiştir. Düzenli meditasyon yapmak psikolojik rahatlama amacıyla daha çok kullanılsa da bilimsel araştırmalar düzenli olarak meditasyon yapmanın, beyni biyolojik bir seviyede değiştirdiğini gösteriyor.

Wake Forest Baptist Tıp Fakültesi’nde nörobiyoloji ve anatomi profesörü olan Dr. Fadel Zeidan tarafından 2011 yılında yapılan bir araştırmada, meditasyonun bireylerin fiziksel ağrı ile baş etmesine yardımcı olduğunu buldu. Çalışmasını Journal of Neuroscience’de yayınlandı. Bu çalışma meditasyonla ilgili yapılan araştırmaların başlangıcı niteliğindeydi.

Düzenli Meditasyon Yapmak Beynin Tüm Bölgelerini Etkiliyor

UCLA araştırmacıları tarafından 2015 yılında yapılan ve Frontiers in Psychology’de yayınlanan bir çalışmada, yaklaşık 20 yıldır düzenli meditasyon yapan kişilerin beyinleri incelendi ve bu kişilerin beyninde gri maddenin daha fazla olduğu tespit edildi. Araştırmanın yazarı Florian Kurth “Araştırmada, beynin meditasyonla ilişkilendirilmiş olan bazı bölgelerinde oldukça küçük etkiler gözlemeyi bekliyorduk. Fakat gözlemledik ki meditasyonun beynin dört bir yanını kapsayan yaygın bir etkisi var.” dedi.

İleri Okuma: Gri Madde Nedir?

Massachusetts  Hastanesi ve Harvard Tıp Fakültesi’nde sinirbilimci olan Dr. Sara Lazar, meditasyon yapan kişilerin frontal korteksinde daha fazla gri madde olduğunu, en önemlisi de bu gri maddenin ilerleyen yaşlarda da korunmuş olduğunu keşfetti. Lazar, Washington Post’a verdiği röportajda “Yaşımız ilerledikçe korteksimizin küçültüldüğünü biliyorduk. Fakat 50 yaşındaki meditasyoncular ile 25 yaşındaki meditasyoncuların frontal korteksinde aynı miktarda gri madde olduğunu gözlemledik. ” diyerek meditasyon hakkındaki araştırmalarını özetledi.

Başka bir deyişle, meditasyon yapan bireyler ileriki yaşlarda hafızaya dayalı işlevlerini daha rahat gerçekleştirme şansına sahiptir. Lazar, çalışmasında, ortalama meditasyon süresinin günde sadece 27 dakika olduğunu ve sonuçların bireylerin uygulamaya başlamasından sadece 8 hafta sonra elde edildiğini belirtiyor.

Meditasyon Esnasında Hormon Seviyesinde Değişim Oluyor

Bilim adamları, meditasyon sırasında kortizol düzeyinde azalma ve serotonin miktarında artış olduğunu ve kalp atış hızının ve tansiyonun düşürdüğünü gösterdi. Journal of Consulting ve  Clinical Psychology’de yayınlanan araştırmaya göre meditasyon; depresyon, anksiyete ve fiziksel ağrı duygusunun azalmasına da yardımcıdır. Farklı yayınlardaki bilgiler de meditasyonun kan basıncını düşürdüğünü, hafızayı güçlendirdiğini, yorgunluğu azalttığını destekliyor.

40 Gün Meditasyon Yapmak Nasıl Bir Değişim Yaratır?

Hazırlayan: Rukiye Akgün

Kaynaklar

https://futurism.com/harvard-neuroscientist-meditation-reduces-stress-and-literally-changes-your-brain/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21840289


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir