Ekbom Sendromu: Bir Delüzyonel Parazitoz
Ekbom sendromu olarak da bilinen delüzyonel parazitoz nadir rastlanan bir psikiyatrik bozukluktur. Bu bozuklukta kişi vücudunun parazitler ya da böcekler tarafından sarıldığına dair yanlış ve sabit bir inanışa sahiptir. Hastalar derilerinin altında parazit ya da böcek yaşadığını düşünürler. İlgili sanrı hastanın vücudunu istila ettiğini iddia ettiği parazit veya küçük böceklere dair tıbbi bir kanıt olmamasına rağmen devam eder.
Hastalar Kendilerine Zarar Verebilir
Bu sendromdan muzdarip kişiler kendilerini rahatsız eden bu canlılardan kurtulmak için derilerine zarar verme eğilimleri vardır. Jilet benzeri kesici aletlerle derilerini yüzmeye çalışırlar. İnançlarını ispatlamak için deri ya da enfekte olduklarını düşündükleri kıyafet parçalarını bir kibrit kutusunda biriktirirler. Buna “kibrit kutusu belirtisi” denir. Sendrom birincil ya da ikincil olarak oluşabilir. Birincil tipte sendrom bir hastalığa bağlı değildir. İkincil tipte ise sendrom şizofreni, obsesif kompülsif bozukluk, bipolar bozukluk gibi psikiyatrik bozukluklarla veya kanser, diyabet, yüksek tansiyon gibi bedensel hastalıklarla beraber görülebilir.
İleri Okuma: Obsesif Kompülsif Bozukluk Nedir?
Ekbom Sendromu Tedavisi
Hastalarda ekbom sendromunu tedavi etmek için doktorlar bazı antipsikotikleri düşük dozda yazabilir. Kaşınma gibi belirtiler gören hastalar ilk önce aile hekimlerine veya cildiye servisindeki doktorlara başvururlar. Dermatolog olan doktor durumu farkedip hastayı psikiyatri servisine gönderse bile hastalar bunu kolay kolay kabul etmeyebilir. Hasta, öncelikle rahatsızlığın psikolojik olduğunu anlamalı ve tedavi sürecinde doktorun dediklerine harfiyyen uymalıdır.
Hazırlayan: İrem Havle
Kaynaklar
1. Esra Yancar Demir, Levent Sütçigil. Secondary Delusional Parasitosis: Reviewing on a Case Report. Anatol J Clin Investig 2013;7(3):171-175 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3678185/
2. Cinthia Janine Meira Alves et. al. Secondary Ekbom Syndrome to organic disorder: report of three cases. An. Bras. Dermatol. vol.85 no.4 Rio de Janeiro July/Aug. 2010 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20944917