El Yazısı Beyni Geliştiriyor

El Yazısı Beyni Geliştiriyor

Henüz 6 yaşındayken başlayan harfleri öğrenme ve elle deftere yazmanın beyni büyük ölçüde geliştirdiği ortaya çıktı.  Amerika’da Indiana Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar sonucunda elle yazmanın bir iletişim aracı olmaktan öte beyinde düşünce oluşumunu ve ifade yeteneğini geliştirdiği ortaya çıktı.

Her ne kadar okuma ve yazmayı ilk olarak erken yaşlarda öğrensek de elle yazmanın faydaları sadece bu yaşlarla sınırlı değil. Çince karakterler gibi sembolleri öğrenen yetişkinlerde karakterleri elle yazarak kendilerini geliştirebilirler.

Okullar Hâlâ El Yazısı Tercih Ediyor

Teknolojinin gelişmesiyle beraber ortaya çıkan dokunmatik elektronik aletler el yazısının sonunu getirecek dense de hala çoğu okul geleneksel el yazısı eğitimini uyguluyor. Aslında dokunmatik cihazlarda bile kalemle el yazısı yazmayı mümkün kılacak teknoloji günümüzde kullanılmaya başlandı.

Son yapılan araştırmalar elle yazmanın beyinde öğrenmeyi sürekli etkin tuttuğunu gösteriyor. Indiana Üniversitesi’nde çocuklar uzay gemisi adı altında MRI cihazına sokuldu ve beyinlerinin nöral etkinliği ölçüldü. Okuma ve yazma bilmeyen çocukların harfler gösterilmeden önce beyinleri görüntülendi, ikinci görüntüleme bazı harfler öğretildikten sonra yapıldı. Harfin alıştırmasını elle yapan çocukların nöral hareketliliği yapmayan çocuklardan çok daha fazlaydı.

El Yazısı Dil ve Çalışma Belleğini Harekete Geçiriyor

El işlevlerinin beyinle ilişkisini gösteren diğer araştırmalar düşünce oluşumu üzerine yoğunlaşıyordu. Washington Üniversitesi’nde eğitimsel psikoloji profesörü olan Virginia Berninger  el yazısının klavyeyle yazmaktan çok farklı olduğunu çünkü bir harfi oluşturmak için ardışık vuruşlar yapmak gerektiğini belirtiyor, oysa ki klavyede yapmamız gereken tek şey ilgili tuşa basmak. Berninger’in hipotezine göre ardışık parmak hareketleri düşünce, dil ve çalışma hafızası (kısa süreli hafıza ve bilgi yönetimi) bölgelerini çalıştırıyor.

Başka bir araştırma ise elle yazılan deneme ve kompozisyon gibi yazıların klavyeyle yazılan yazılardan daha başarılı olduğu ve sınavlara tabi tutulan öğrencilerin elle yazdıklarında daha başarılı olduklarını gösteriyor.

Grafoloji: El Yazısı Bilimi

Dijital çağ dediğimiz şu zamanlarda bile insanlar hala nasıl elektronik kitap okumayı ısrarla reddediyorlarsa elle yazmaya da o kadar derinden bağlılar. El yazısının önemli olduğu noktalardan biri de kişilik özelliklerini yansıtıyor olması. Grafoloji bilimi sayesinde kişilik özelliklerini tespit etmenin ötesinde artık doktorlar nörolojik hastalıkları bile bu yöntemlerle teşhis edebiliyorlar.

Duke Üniversitesi’nde sinirbilim uzmanı olan P. Murali Doraiswamy bazı hastalarının 55 ve 70 yaşındaki hallerinin çok farklı olduğunu söylüyor. 55 yaşında durumu çok iyi olan kişiler 70 yaşlarına geldiklerinde sağlık durumları çok bozulabiliyor. Doraiswamy insanların yazma yeteneklerini ve isteklerini kaybedince bilişsel kabiliyetlerinde de düşüş olduğunu savunuyor.

Hazırlayan: Çağlayan Taybaş

Kaynak

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052748704631504575531932754922518


Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum. Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu. Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir