Sözlük

Elektromiyografi

Elektromiyografi

Elektromiyografi (EMG) kasların ve onlara bağlanan motor nöronların fizyolojik durumunu değerlendirmek için uygulanan bir tetkik yöntemidir. Motor nöronlar omurilikten aldıkları sinyalleri kaslara aktararak kasların kasılmalarını veya gevşemelerini sağlar. Elektromiyografi tekniğinde motor nöronlardaki bu elektriksel sinyaller grafiklere, seslere veya sayısal değerlere dönüştürülerek, uzmanlar tarafından değerlendirilir.

Elektromiyografide elektrot veya özel bir iğne ile kaslardaki elektriksel faaliyet ölçülür. Elektrotlar deriye yapıştırıldığında özel iletken jeli sayesinde kaslardan deriye ulaşan elektrik sinyalleri tespit edilir. EMG iğnesi kullanıldığında ise iğne elektrodu doğrudan kasa batırılır ve kasın içindeki elektriksel faaliyet ölçülür.

EMG sonuçlarına göre doktorlar kaslarda ve sinirlerde herhangi bir işlev kaybı olup olmadığını veya kas ve sinirler arasındaki sinyal iletiminde bir kopma olup olmadığını belirleyebilirler.

Hazırlayan: Çağlayan Taybaş


Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum.Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu.Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir