Erkekler Gebe Olursa: Sempatik Gebelik
Hamilelik, bulantılar, aşerme, emzirme ve hatta bebeği doğurma işlerini artık erkeklerin yaptığını bir canlandırın gözünüzde. Caddelerde karnı şiş halde yürüyen, çarşıda hamile kıyafetleri bakınan ya da parkta bebeğini emziren erkekler. Oldukça tuhaf görüntüler olduğu muhakkak. Sempatik gebelikte ya da bir diğer adıyla Couvade Sendromu’nda işler, tam olarak böyle olmasa da benzer olgular için imkan yaratıyor.
Couvade sözcüğü 1865’te antropolog E. B. Taylor tarafından oluşturulmuştur. Fransızca sözcük anlamı kuluçkaya yatmak olan couver fiilinden türetilmiştir. Terim olarak, çeşitli kültürlerde dişinin hamileliğine erkeklerin uyum sağlarken sergilediği ritüelleri belirtmek için kullanılmıştır.
Sempatik Gebelik Asırlardır Var
Tarihsel açıdan yaklaşıldığında, sempatik gebeliğin izinin Antik Mısır’a kadar uzadığı belirtilmiştir. Bebek doğunca erkeğin doğum sancıları çekip yatağına çekilmesi, zamanını temizlenme ve perhizle geçirmesi görülen davranışlardandır. Doğum sancılarından muzdarip olup yatağa düşen erkekler, Cantabrililerde de görülmüştür. Bunların yanı sıra benzer olarak Papua Yeni Gine, Tayland, Rusya ve Çin’in bazı alt kültür gruplarında ve Amerika’nın birçok yerli kabilesinde de görülmektedir.
Sempatik gebelik, hamile annenin tecrübe ettiği davranış ve belirtilerin bazılarını erkeğin de sergilemesidir. Bu belirtilerin çoğunu kilo artışları, hormon düzeylerinde değişiklikler, sabah yorgunlukları ve uyku düzensizlikleri oluşturur. Bazı uç örneklerinde doğum sancıları, doğum sonrası depresyon ve burun kanamaları yaşayan erkekler de mevcuttur. Dikkat çeken diğer belirtilerde karın ağrısı, memelerde büyüme, genişleme ve sertlik, kurulaşan göbek, iştahta değişiklik ve kilo alma vardır. Niteliksel bir çalışmada 35 kadar belirtinin bulunduğu gösterilmiştir.
Sempatik Gebelik Nedenleri
Bu gebelik türünü açıklamada hem psikolojik hem de fizyolojik yaklaşımlar mevcuttur. Psikolojik teoriye göre kaygı, yalancı kardeş çekişmesi, fetüsle özdeşleşme, babalık hakkında kararsızlık veya doğurma kıskançlığı gibi çeşitli etkenler rol oynamaktadır. Fizyoloji perspektifinden bakıldığında, bazı çalışmalar hamile bir eşle aynı evde yaşayan erkeklerde hormonal değişimlerin gözlendiğini göstermiştir. Bu hormonlar arasında prolaktin, kortizol, estradiyol ve testosteron vardır. Bu değişiklik, genel olarak hamileliğin ilk üç aylık döneminin başlangıcında görülmekte olup doğum sonrası haftalar boyunca da devam etmektedir.
Bunları öğrendikten sonra, cennet sempatik gebelik yaşayan babaların da ayakları altındadır diyebilir miyiz?
Hazırlayan: Sultan Kaya