Eski Sevgiliniz ile Arkadaş Kalabilir misiniz?

Eski Sevgiliniz ile Arkadaş Kalabilir misiniz?

Çoğu kişinin arkadaş kaldığı bir eski sevgilisi vardır ve eski sevgiliyle arkadaş kalma durumu toplum arasında en çok fikir ayrılığına düşülen konulardan biridir. 2004 yılında yapılan NBC.com’da yapılan online bir ankete katılan kişilerin 48%’si eski sevgilileriyle arkadaş kaldıklarını, 18%’si arkadaş kalmaya çalıştıklarını ama başaramadıklarını söylemiştir. Burada konumuz arkadaş kalmaya çalışıp bir türlü başaramayan toplumun 18%’lik dilimi.

Eski Sevgiliniz Hâlâ Aklınızda mı?

Öncelikle belirtmeliyim ki eski sevgiliniz ile arkadaş kalamazsınız diye bir şey kesinlikle iddia etmiyorum. Bazı kişiler çok iyi bir şekilde eski sevgilileriyle arkadaş kalabiliyorlar, özellikle ayrılık anlaşmalı gerçekleşirse. Öncelikle kişinin eski sevgilisiyle neden arkadaş kalmak istediği sorusundan başlayalım. Son zamanlarda yapılan YourTango.com’da yer alan bir anket sonucuna göre katılımcıların %71’si eski sevgililerini çok fazla düşündüklerini itiraf etmişlerdir. İlişkisi olmayan kişilerin %57’si eski sevgililerini düşünmenin onların yeni bir aşka yelken açmasına engel olduklarını belirtmiştir.

Bunun doğruluğuna ne kadar inanıyorsunuz? Eğer aklınızda hala eski sevgiliniz varsa geleceğinize odaklanmak gerçekten zor olabilir mi? Sevgililer ayrıldıktan sonra bir anda hayatlarında bir boşluk hissederler ve kısa ve uzun süreli acı çekerler. Sevgilisinden ayrılan kişiler çoğunlukla çikolata gibi yiyecekleri daha sık yemeye başlar. Bunun sebebi ayrılıktan dolayısıyla ortaya çıkan üzüntünün kaynağı olan serotonin azlığının çikolata, muz gibi yiyeceklerle artırılabilmesinden kaynaklanır.

Serotonin Ne İşe Yarar?

Serotonin halk arasında mutluluk hormonu olarak bilinen beyindeki bir monoamin nörotransmitter (5-HT) maddedir. Muz gibi yiyeceklerde bolca bulunan triptofandan üretilen serotonin hormonu sindirim sisteminde, kan hücrelerinde ve merkezi sinir sisteminde çok önemli görevler üstlenir. Her ne kadar popülaritesini beyindeki mutluluk ve iyi hissettirme görevlerine borçlu olsa da vücuttaki serotoninin 90%’ı sindirim sistemindeki enterokromaffin hücrelerinde bulunur ve bağırsak hareketlerini düzenlemek için kullanılır.

Serotonin

Serotonin Eksikliği Ölümcül Olabilir

Serotonin başlıca sindirim sisteminde görev almasının yanında, beynimizdeki nöron ağlarını düzenleme özelliğine sahip önemli bir hormondur. Bu nöron ağları sirkadyan ritimler, algılama gibi önemli işlevler dahil olmak üzere çok önemli görevleri vardır. Bu molekülün salgılama mekanizmasının düzenlenmesi birçok rahatsızlıkta kullanılan tedavi metotlarından biridir. Bir nörotransmitter olarak büyüme, üreme, davranış ve yaşlanma gibi çok geniş bir yelpazede vücudun çeşitli bölgelerinde görevlere sahiptir. Bu hormonun eksikliği üzerine yapılan çalışmalar serotonin eksikliğinin ölümcül olacağını göstermiştir. C. elegans solucanlarında yapılan deneylerde serotonin hormonun çeşitli maddelerle azaltılması sonucu solucanlarda obezite ve değişik gelişim bozuklukları ortaya çıkmıştır. Aslında depresyondan obeziteye kadar neredeyse tüm rahatsızlıkların serotonin salgılama sistemiyle bir ilişkisi vardır.

Depresyon Hakkında Az Bilinenler

Yapılan psikolojik araştırmaların sonucunda ayrılan çiftlerin aslında eski sevgilileriyle arkadaş kalmak istemediklerini ama onları da kaybetmeyi göze alamadıklarını gösteriyor. Yeterince uzun arkadaş kalan kişiler de tekrar bir araya gelme eğilimi gösteriyor Eski sevgililerin tekrar bir araya geleceği tabii ki bilinemez ama belki bir arkadaşlık döneminden sonra özlediğinizi fark edip tekrar barışmak isteyebilirsiniz. Asıl önemli olan barışmak sizi gerçekten mutlu edecek mi?

Hazırlayan: Çağlayan Taybaş

Kaynak

http://www.psychologytoday.com/collections/201403/the-ex-factor/why-you-cant-be-friends-your-ex?tr=HomeColItem


Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum. Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu. Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir