Öneriler

Eşya ve İnsan – Nuri Bilgin

İnsan çevresiyle sürekli etkileşimde olup hem kendisini hem de çevresini mütemadiyen değiştirmektedir. Kendisi değiştikçe çevresini değiştirir, çevresini değiştirdikçe kendisi de bundan etkilenir. Türkiye’nin en önemli sosyal psikologlarından Nuri Bilgin 1991 yılında kaleme aldığı Eşya ve İnsan kitabında insanın eşya ile olan ilişkisini konu alıyor. Bu kitap bu alanda yazılmış en değerli Türkçe kaynaklardan biri. Her ne kadar kitabın basım yılı yaklaşık 20 yıl öncesine dayanıyor olsa da içerdiği bilgiler hala güncelliğini koruyor.

Üsküdar’da bir arkadaşıma kitap bakınırken rafta tesadüfen tozlar içinde bu kitabı buldum. Nur Bilgin’in kitaplarının yeni basımlarının olmadığını bildiğimden ötürü kitabı hemen aldım. Nuri Bilgin’in kitapları çok ayrıntılarla bezenmiş ve okuyucuya çok fazla bilgi vermeyi amaçlayan eserlerdir. Hocanın daha önceden okuduğum Siyaset ve İnsan kitabı da böyleydi. 400 sayfa ve 12 bölümden oluşan bu kitapta eşyanın algılanışından, sınıflandırılması ve reklamlara kadar her konu işleniyor.

Kitap daha önsözüyle beni etkilemeyi başarıyor. Nuri Bilgin önsözde insanın kendisiyle çalışacak bir araca ihtiyacı olduğundan bahsediyor. Ancak kendi elimizle yarattığımız aletler sonunda bizi kendilerine bağımlı kıldılar. İnsan kökünden koparılıp iğdiş edildi ve gittikçe bu eşyalar arasında yalnızlığa mahkum edildi. Endüstrileşme ve kitle üretim yöntemleri araç olan eşyaları amaç haline getirdi.

Yer Yer Sıkıcı Olabiliyor

Kitap eşya ile aklınıza gelebilecek her şeyi anlatıyor. Evrimsel süreçte ilk eşyaların nasıl olduğundan tutun da gelecekte kullanılabilecek eşyalara kadar bir sınıflandırma sunuyor. Eşyaların onarım süreçlerinin farklı gelir grubundaki insanlar için aynı anlama gelmediğini anlatıyor. Bazı bilgiler çok ilgi çekici olurken bazıları sıkıcı olabiliyor. Yukarıda bahsettiğim gibi kitap çok ayrıntı içeriyor. Bu alanla ilgili insanlar için bu çok tatmin edici olabilir ama ben biraz sıkıldım.

Eşyalar zaman içinde eskidiği ve aşındığı için onarım ve yenilemeye muhtaçlar. Eski eşyanızı onarmayı mı yoksa yenisini almayı mı düşünürsünüz? Yazar bu noktada eşya, insan ikilemine zaman etkenini de katmış ve ilginç bir sonuç çıkarmış. Doğu toplumlarında zaman döngüsel olduğu için eşyanın bakımı daha öncelikli. Batı toplumlarında ise zaman doğrusal olarak algılandığı için eşya tamir gerektirdiğinde onarmak yerine yenisi alınıyor. Kitabın içinde eşya ve insan arasındaki ilişkiyi anlatan bunun gibi çok sayıda bilgi bulacaksınız.

Özetle, kitabı okumanızı tavsiye ederim.

Hazırlayan: Çağlayan Taybaş

Yazar: Nuri Bilgin
Sayfa Sayısı: 400
Yayınevi: Gündoğan Yayınları


Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum.Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu.Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir