Fregoli Sendromu (Binbir Surat Sendromu) Nedir?

Fregoli sendromu kişinin etrafındaki insanların kılık değiştirerek kendini aldattığını sanmalarına neden olan bir delüzyondur. Örneğin sinemaya film izlemeye gidiyorsunuz. Sizinle beraber birçok insan da orada film izliyor ama siz bu kişilerin aslında kılık değiştirdiğini ve farklı insanlar olduğunu sanıyorsunuz. Fregoli sendromunu yaşayan kişiler etrafında gördükleri insanların aslında aynı kişi olduğunu ve hızlı bir şekilde kılık değiştirerek kendisini takip ettiğini düşünür. Binbir surat sendromu olarak da bilinen bu bozukluk adını İtalyan aktör Fregoli’den alır. Fregoli bir oyununda sahnede çok hızlı bir şekilde kılık değiştirerek farklı insanları canlandırır. Bilinen ilk vaka bu oyunu izledikten sonra Fregoli’nin farklı kılıklara girerek kendisini takip ettiğini ileri sürmüştür. Nörolog Ramachandran bu sendromun yüz tanıma alanları ve amigdala arasındaki bağlantıların aşırılığından kaynaklandığını tahmin etmektedir fakat sebebi kesin olarak bilinmemektedir.
Fregoli Sendromu Bağlantı Merkezleri
Şimdiye kadar yapılan araştırmalar sendromun beyin lezyonlarıyla bir ilişkisi olabileceğini gösteriyor. Bu kişiler hatıralarındaki yerleri, nesneleri ve olayları tam olarak hatırlayamayabilirler. Buradan yola çıkarak bilim insanları bağlantı merkezlerindeki sorunların Fregoli sendromuna yol açabileceğini söylüyor. Bağlantı merkezleri kişinin etrafındaki her şeyle ilgili bilgilerin birbirine bağlandığı biyolojik noktalardır. Eğer bu yapılar zarar görürse doğru bir eşleştirme yapılamayabilir. Komşunuzu seri katil sanmanız da bu yanlış eşleştirmelerden biri olabilir.
Hazırlayanlar: İrem Havle ve Feyza Kübra Özalper
Kaynaklar
- S. Ramachandran. Beyindeki Hayaletler. Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi. 2013. 203
- Mojtabai R. Fregoli syndrome. Aust N Z J Psychiatry. 1994 Sep;28(3):458-62. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7893241
Geri bildirim: Sanrısal Yanlış Tanıma Bozuklukları - Psikolojiden Oku