Ganong’un Tıbbi Fizyolojisi – Kim E. Barret
İnsan vücudu inanılmaz derecede karmaşık ve harika bir yapı. İşte bu kitap bir kez daha bana bu gerçeği gösterdi. Ganong’un Tıbbi Fizyolojisi kitabı insanı öyle çok sıkmıyor. Sadece 700 sayfa (Guyton’ın fizyoloji kitabı 1500 sayfa) ve harika bir şekilde resimlendirilmiş. Sağlık bilimlerinde biraz geçmişiniz varsa kolaylıkla anlayabilirsiniz. Kitapta yer yer terimler var ama anlamsız kelimeler havuzunda yüzmüyorsunuz. Çok takıldığınız yerde Google’a yazarak anlamadığınız yeri öğrenebilirsiniz. Kitapta vücudun işleyişi, hormonal mekanizmalar, sistemler ve daha nicesi çok güzel anlatılıyor. Okuması ve anlaması bir 6 ay sürdü ama kitapla geçirdiğim her andan çok keyif aldım.
Onlarca Akademisyenin Çevirileriyle
Kitabın Türkçeye çevirisinde onlarca akademisyen görev almış. Bunlardan birkaçı benim de şahsen tanıdığım ve sevdiğim hocalar. Çeviri ekibi Prof. Dr. Hakkı Gökbel’in liderliğinde merkezi Selçuk Üniversitesi olmak üzere Türkiye’nin çok sayıda üniversitesindeki hocalardan oluşuyor. Kitabın Türkçeye kazandırılması konusunda harika bir iş çıkarmışlar diyebilirim.
Bir fizyoloji kitabı hangi konulardan oluşuyorsa Ganong’un Tıbbi Fizyolojisi de aynı konuları kapsıyor. Sayfa sayısının azlığı sizi yanıltmasın, hiçbir konu dışarıda kalmıyor. İlk 7 bölüm fizyolojideki temel bilgiler ve doku tiplerini incelemek ile başlıyor. İkinci 7 bölümde merkezi ve çevresel sinir sistemi fizyolojik açılardan inceleniyor. Öğrenme, bellek, koku, görme gibi birbirinden ilginç vücut işlevleri mercek altına alınıyor. 3. kısma geldiğimizde endokrin ve üreme fizyolojisi ile karşılaşıyoruz. Bu kısım 9 bölümde anlatılmış. Endokrin sistemi ile ilgili temel bilgiler, hipotalamusun düzenlenmesi, tiroit ve hipofiz bezi ile başlıyor. Dişi/erkek üreme sistemleri ve karbonhidrat metabolizmasının düzenlenmesi ile son buluyor. İlerleyen kısımlarda sindirim, dolaşım, solunum ve boşaltım sistemlerinin fizyolojileri anlatılıyor.
Kitap sade ve düz bir anlatım yerine, yer yer klinik vaka kutucukları ile çok güzel bilgiler veriyor. Her bölümün sonunda o bölümün özeti ve konu ile ilgili çoktan seçmeli sorular yer alıyor. Ben özellikle klinik bilgi kutularını çok sevdim. Kitabı herkese tavsiye ederim.
Hazırlayan: Çağlayan Taybaş