Makaleler

Günde 5 Dakika Koşmanın Faydaları

Günde 5 Dakika Koşmanın Faydaları

Koşmayan insanlar için koşu, kilo vermek ve iyi bir vücuda sahip olmak gibi amaçlar olmadığı sürece kaçınılması gereken çok yorucu ve sıkıcı bir spor türüdür ancak koşmanın faydaları sayısızdır diyebiliriz. Koştuktan sonra kaslarınızda ortaya çıkan sıcaklık duygusu ve tatlı bir kas ağrısı sağlığınız için çok yararlı olabilir. Günde sadece 5 dk bile koşmanın faydaları çok fazladır ve sağlığa inanılmaz etkileri vardır, ömrünüzü bile uzatır.

Türk toplumunda araba kullanımının ne kadar çok bisiklet kullanımının ne kadar az olduğunu gördüğümüzde spor yapmadığımız daha iyi anlaşılacaktır. Birçok il ve ilçede özel spor salonları haricinde insanların düzgün bir spor yapacağı yer bile yok! Ancak sporun faydaları yüzlerce araştırma tarafından dünyanın dört bir yanından araştırmacılar tarafından kanıtlandı. Bir kişinin haftada ortalama 2.5 saat orta derecede egzersiz yapması ve 1.5 saat boyunca yoğun egzersiz yapması gerekiyor. Bu aslında olması gereken ideal düzey ancak günde 5 dk koşmak bile vücut için çok yararlıdır.

Daha İyi Beyin Performansı

Egzersiz nabzı hızlandırabilir ve vücuttaki atardamarlarda dolaşan oksijence zengin kan akışını hızlandırabilir. 2013 yılında yayınlanan bir çalışma koşma gibi kısa süreli aerobik egzersizlerin beyin ve kalp sağlığını iyileştirdiğini, bunun yanında bilişsel işlevleri de geliştirdiğini gösteriyor. Düzenli egzersiz yapan bireylerde beyne giden kan miktarı daha fazladır, özellikle hipokampüsün daha fazla oksijen ve besin alması Alzheimer hastalığı riskini düşürüyor.

Daha İyi Bir Ruh Hali

Şu anki ruh haliniz ne olursa olsun kısa süreli bir koşu sizi canlandıracak ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Bilimde runner’s high adı verilen koşu veya bir işi bitirdikten sonra yaşanan bir keyif hali bile tanımlanmıştır. Koşmak aynı zamanda haz duygusunu yaratan dopamin gibi çok sayıda nörotransmitterin de salınımını arttırıyor.

Daha İyi Bir Uyku

Günlük olarak yapılan kısa koşular gece uykunuzun kalitesini arttırıyor ve daha az uyumanıza bile yardımcı olabiliyor. Yapılan araştırmalar sabahları düzenli olarak koşan insanların uykularında büyük gelişmeler olduğunu gösteriyor. Uyku kalitesi, gün içindeki ruh hali ve dikkat seviyeleri bu kişilerde çok daha yüksek çıktı. Egzersizin vücut sıcaklığını arttırdığı bilinen bir gerçek. Egzersiz sonrası ılık bir duş da vücut sıcaklığını hızlıca düşürdüğünden uykuya dalmayı kolaylaştıran bir etkendir. Ayrıca egzersiz hem kimyasal maddeleri salgılatmasıyla hem de psikolojik etkileiryle anksiyete, depresyon ve uyarılmayı azaltarak uykuya dalmayı kolaylaştırıyor.

Kan Basıncını Düşürür

Halk arasında tansiyon olarak bilinen kan basıncının atardamarlarda ölçüleni büyük tansiyon, toplardamarlarda ölçüleni küçük tansiyon olarak adlandırılır. Tansiyonu kaç olursa olsun herkes düzenli koşarak kalp damar sağlığını iyileştirebilir. Yine de koşarken dikkatli olunmalıdır. Koşarken kan basıncı geçici olarak artmasına rağmen uzun vadede kan damarları oksidatif strese daha dirençli olacak ve kan basıncı normal seviyelerde kalacaktır.

Koşmanın Faydaları Bitmiyor

Her gün 5 dk koşmak kalp damar hastalıklarına yakalanma ihtimalini yarı yarıya düşürebiliyor. Her gün düzenli koşan insanların herhangi bir sebebe bağlı ölüm riski 30% azalıyor, kalp hastalıklarından ölme ihtimali 45% azalıyor. Journal of the American College of Cardiology dergisinde yayınlanan bir araştırma günde 5-10 dk.lık koşmanın bile etkisinin büyük olduğunu ve ömrü uzatabildiğini belirtiyor. Koşmanın faydaları sadece bunlarla sınırlı değil. Bunun yanında koşmak ömrünüzü tam 3 yıla kadar uzatabilen büyük bir etken. Düzenli olarak egzersiz yapan ve koşan insanların koşmayanlara göre ortalama 3 yıl fazla yaşadığı görülüyor.

Günde sadece “5 dk.” koşmak sizi hastalıklardan korur, doktoru evinizden uzak tutar.

Hazırlayan: Çağlayan Taybaş

Kaynak

http://bit.ly/17jktHw

Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum.Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu.Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

2 thoughts on “Günde 5 Dakika Koşmanın Faydaları

  • veysi

    Merhaba Ali hocam koşmanın kortizol hormonunu tetiklediği ve stres yaptığı söyleniyor ayrıca koşan insanlar spordan vazgeçme olasılığı daha fazlaymış koşma yerine antrenmanlı yürüyüşün yapılmasının daha sağlıklı ve uzun vadede daha etkili olduğu söyleniyor.hatta koşma kilo artışına sebep olduğu söyleniyor ne düşünüyorsunuz?

    Yanıtla
    • caglayantaybas

      Merhaba, koşmanın sağlığa olan faydaları çok sayıda bilimsel araştırma ile kanıtlanmıştır. Koşma vücutta bir stres hormonu olan kortizolün salınımını artırıyor ancak stresli durumlarda salınan kortizolün amacı stresi ve inflamasyonu azaltmak. Sabah ilk uyandığınızda da kortizol salgılanıyor. Stresli durumda vücut kasılır ve kaslar normalden fazla enerji harcadığı için kortizol aynı zamanda glikoz üretimini de hızlandırır. Bu kortizol üretimindeki artış zaten geçicidir, spordan sonra kaybolur (kaynak: http://bit.ly/1Ry4ZPT). Uzun süre koşanlar gerekli besin desteğini almazlarsa o zaman bazı olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Koşmanın dopamin hormonunu arttırdığı bilinen bir gerçektir, dopamin de bağımlılığı ve haz duygusunu artırdığı için koşmanın sporu bıraktırma etkisi pek gerçekçi durmuyor. Koşma ve hızlı tempolu yürüyüşten hangisinin yapılacağı kişinin yaşına, kilosuna ve cinsiyetine göre belirlenirse daha iyi olur. Bir spor antrenörünün bunları belirlemesi gerekir. Kilo artışı da insanlar spordan sonra kalori ihtiyaçları olduğunu düşünüp normalden fazla yedikleri için oluyor. Koşmak sanıldığı kadar çok kalori yakmıyor. Hormonal bozukluk olmadığı takdirde normal seviyede beslenen birinin kilo alması biyolojiden önce fiziksel olarak imkansızdır. Umarım faydalı olabilmişimdir.

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir