Harvey Cushing’in Asırlık Beyin Koleksiyonu Yeni Araştırmalarda Kullanılacak

Yale üniversitesinden MD. Harvey Cushing bilim için çok değerli bir hediye bıraktı; şimdi Cushing’in beyin koleksiyonu aktif araştırmalar için kullanılıyor.

Nöroşirürjinin (Beyin ve Sinir Cerrahisi) babası Yale üniversitesinden MD. Harvey Cushing bilim için çok değerli bir hediye bıraktı; şimdi Cushing’in beyin koleksiyonu aktif araştırmalar için kullanılıyor.

MD Maya Lodish ve 5 yaşındaki kızı Yale Tıp Fakültesindeki bir odaya girdiklerinde yüzlerce kavanozu görünce şaşkına döndüler. Oda berrak bir sıvı içine yerleşmiş ve sarı ışıkla aydınlatılmış beyinlerle doluydu. Beyinlerin yanında hastaya ait ameliyat fotoğrafları vardı; kafasının arka tarafı pantolon dikişiyle dikilmiş bir adamın resmi bunlardan biri. Ulusal Sağlık Enstitüsünde(NIH) pediatrik endokrinolog olan Dr. Lodish, “Ne kadar çılgın bir tesadüf, Kariyerimi Cushing hastalığı olan çocuklar üzerinde çalışmaya adadım ve işte burada onun ameliyat ettiği beyinlerle birlikteyim” dedi.

Beyin Cerrahisinin Babası: Harvey Cushing

Bu koleksiyon 1900 yılların başında yaşamış modern beyin cerrahisinin babası Dr. Harvey Cushing tarafından toplanan geniş koleksiyonun bir parçasıdır. Beyinler ülkenin ilk beyin ameliyatlarına sahip hastalarına aitti. Dr. Lodish , Cushing Center koordinatörü Terry Dagradi ile , çocuklarda hipofiz tümörlerinin arkasındaki genetik temelleri araştırmak için kullanmayı planlıyor. Hipofiz tümörleri, beyin tabanında yer alan ve vücudun hormon salınımından sorumlu olan hipofiz bezinin aşırı büyümesine neden olan adenom oluşu olarak tanımlanır. Hipofiz bezinin aşırı büyümesiyle başka kortizol olmak üzere birçok hormonun aşırı üretimine neden olur ve büyüme geriliği, şeker hastalığı, hipertansiyon gibi çoklu hastalıkların görülmesine sebep olur. Çocuklarda özellikle büyüme hormonunun fazla salgılanması ciddi fizyolojik sorunlar oluşturmaktadır.

İleri Okuma: Cücelik

Dr. Cushing’in kendi adını taşıyan hastalığı tanımladığı dönem, genetik bilimi daha yeni yeni adını duyurmaya başlamıştı. Günümüzde ise genetik sadece hastalıları tanımamıza yardımcı olmuyor, aynı zamanda bize DNA temelli tedavi olanakları sağlıyor. Harvey Cushing geçmişte bu konuda çalışma yapmamış olsa bile, bıraktığı bu benzersiz beyin arşivi günümüz için çok değerli bir kaynak oluşturacak.

Hazırlayan: Serap Kaya

Kaynak

https://medicalxpress.com/news/2017-09-century-old-brain-yields.html


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir