Hasarlı Beyin Sinyalleri Nöroçipler İle Geriye Döndürülebilecek
Lobachevsky Üniversitesi araştırmacılar, sağlıklı beyin hücrelerine sinyal iletebilen ve sinyal alabilen nöroçipler yaratmaya çalışıyorlar. Bu nöroçipler beyindeki hasar gören kısımların görevlerini yerine getirebilecek.
Yapay bir nörondan beyin dokusunda yer alan canlı hücrelere sinyaller göndermek yeni bir buluş değil. Nitekim daha öncesinde deneyler gerçekleştirildi ve aralarında sinirsel arabirim oluşturma imkânı gösterildi. Günümüzde de DBS(Deep Brain Stimulation/Derin Beyin Uyarımı) gibi bazı hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Bu sefer yapılmak istenen biraz farklı.
Beyin Hücrelerinden Sinyal Alabilen Yapay Bir Nöron Ürettiler
UNN (Lobachevsky State University of Nizhny Novgorod) Radyofizik Fakültesi bilim insanları ve mühendisleri, beynin hasarlı bölgelerinin yerini alması amaçlanan cihazlarda kullanılabilecek yapay bir nöroçip yaratmaya çalışıyor. Beyin hücrelerinden sinyal alabilen yapay bir nöron ürettiler. Şimdi ise UNN bilim insanları kendilerini en az 100 suni sinir hücresini içeren dünyanın ilk sinir ağı haline getirmek için üç yılda iddialı bir hedef oluşturdu.
“Suni nöroçipler geliştirerek, kaybolmuş iletimin geri gelmesini sağlayacağız”
Lobachevsky Üniversitesi Radyofizik Fakültesi Radyofizik Fakültesi Araştırma Görevlisi Mikhail Mishchenko’ya göre, nöroçip geliştirme sürecindeki bir sonraki önemli aşamasının oluşturulabilmesi için sinyallerin bir nörondan diğerine geçişinin mekanizmalarının anlaşılması gerekiyor. “Örneğin, insanlardaki felç doğasını inceledikten sonra, bu tür vakaların hepsinin sinir sisteminin düzgün çalışmamasını ve sinyallerin artık olağan şekilde iletilmemesiyle ilgisi olduğunu biliyoruz. Suni nöroçipler geliştirerek, kaybolmuş iletimin geri gelmesini sağlayacağız. “diyor Mikhail Mishchenko.
UNN araştırmacıları ayrıca yapay bir sinir hücresi yaratmaya çalışıyorlar. Bugüne kadar laboratuvar koşullarında bir prototip elektronik nöron geliştirildi ve deneysel sonuçlar, yapay bir nörondaki elektrik salınımlarının beynin nöronlarında meydana gelen elektriksel salınımlarla hemen hemen aynı olduğunu göstermektedir. Yapay sinir hücrelerinin sinir ağı oluşturulduğunda laboratuvar hayvanlarında klinik öncesi testler Lobachevsky Üniversitesi’nde başlayacak. Testler, hasar görmüş fare beynindeki elektrik sinyallerini yeniden geliştirebilmelidir. Böylece merkezi sinir sisteminin hasarı ile oluşabilen felçlerin bir kısmı ile yeni bir tedavi şeçeneği oluşturulabilir.
Hazırlayan: Serap Kaya