İlk Tüp Bebek Denemesi Neden Tutmaz?
Bu makalede kaynak olarak Bülent Tıraş’ın ilgili yazısı kullanılmıştır.
Tüp bebek tedavisine başlarken, bunun yoğun bir süreç olacağını bilmelisiniz. Bir bebek sahibi olmaya çalışmak, önemli miktarda para, zaman ve çaba harcamayı gerektirir ve ayrıca, önemli bir duygusal deneyim yaşarsınız. Hem de, sürecin başarılı olacağının garantisi olmadan…
Tüp bebek tedavisinde ilk denemeler ile ilgili pek çok hikaye duyuyoruz. Başarısız olan bir tüp bebek denemesi, duygusal ve maddi açıdan yıkıcı olabilir. Başarısız bir denemeden sonra önemli olan, bir sonraki denemede başarı şansının arttırılıp arttırılamayacağıdır. Peki, ilk tüp bebek denemesi neden tutmaz?
Başarısız Tüp Bebek Denemelerinin Nedenleri
- Yeterli sayıda folikül üretilememesi,
- Yeterli sayıda kaliteli yumurta alınamaması,
- Alınan yumurtalar ile yeterli dölleme yapılamaması,
- Rahme transfer için embriyo bulunamaması,
- Transfer edilen embriyoların çeşitli nedenlerle implante edilememesi,
- Transfer edilen embriyolardaki kromozal anormallikler
Yumurta ve Embriyo Kalitesinin Düşük Olması
Bir tüp bebek tedavisi denemesi, yumurta kalitesinin düşük olması durumunda, yumurta sayısı fazla olsa bile başarısızlıkla sonuçlanabilir. Yumurta kalitesi, embriyo kalitesini yansıtır. Bu nedenle, düşük yumurta kalitesi düşük embriyo kalitesi demektir. Sperm kalitesi de önemli olsa da, yumurta kalitesi kadar önemli değildir.
Düşük kalitede bir yumurtadan elde edilen embriyolar, çoğu zaman doğru gelişmez. Bir tüp bebek tedavisinde embriyolar, rahme aktarılmadan önce 3-5 gün boyunca gözlemlenmektedir. Üçüncü gün geldiğinde, kaliteli embriyoların 6-8 hücreli aşamaya ulaşması ve düzenli bir şekle sahip olması gerekir. Gelişimi bu aşamaya ulaşmayan embriyolar, embriyo transferi için kullanılamaz. Bu aşamaya ulaşan embriyolarda da bazen kromozomal anormallikler görülebilir. Kromozal olarak anormallik olan embriyolar implante edilirse, hamileliğin başlarında düşük gelişebilir ve bu da tüp bebek tedavisi denemesinin başarısız olması anlamına gelir.
Bu nedenle, sadece önemli olan yumurta sayısı değildir. Tüp bebek tedavisinin başarısında, yumurta kalitesi de çok önemlidir. Yumurta kalitesini arttıracak ve gebeliği sağlayacak diğer faktörleri iyileştirmek gerekebilir. Bu noktada, PRP tedavisi gibi tüp bebek tedavisinde başarı oranlarını arttıran uygulamaların tercih edilmesi faydalı olabilir. PRP tedavisi; rahim duvarını kalınlaştırmak gibi faydaları ile, tüp bebek tedavisinde başarı oranlarını arttırmaktadır.
Başarısız Olan İlk Tüp Bebek Denemesi Sonrası
Yumurta alımı ve embriyo transferine kadar olan süreç planlandığı gibi devam etse de, kadınların belirli bir yüzdesi, ilk tüp bebek tedavisi denemesinden sonra gebelik testinde pozitif sonuçlar görememektedir.
Genel olarak, tüp bebek tedavisinde başarı oranları, otuz yıllık süreçte dikkat çekici bir gelişme göstermiştir, ancak yine de mükemmel değildir. Özellikle belirli bir yaşın üzerindeki kadınlarda, negatif gebelik testi sonuçları daha yaygındır. Burada önemli olan, başarısız geçen ilk tüp bebek tedavisi sonrasında gelişme sağlanıp sağlanamayacağıdır.
Başarısız bir tüp bebek tedavisi denemesinin ardından, ikinci denemeye doğrudan geçmek fiziksel olarak mümkün olsa da, hastaların zihinsel olarak buna hazırlanması gerekebilir. Ayrıca, başarısız bir döngüden sonra, başarısızlığa neden olan faktörlerin belirlenmesi ve bu faktörlerin iyileştirilmesi, ikinci tüp bebek tedavisinde başarı şansını arttıracaktır.
Yaşam Tarzınıza Dikkat
İlk tüp bebek denemesinin tutmama nedenlerinden biri de anne, baba adaylarının yaşam tarzlarıdır. Doktorunuz, muhtemelen tüp bebek tedavisine başlamadan önce üç ay öncesinde sigarayı bırakmanızı isteyecektir. Sigara içen bir kadın, hamile kalmak için iki kat daha fazla tüp bebek tedavisine ihtiyaç duyar ve düşükle sonuçlanma olasılığı daha yüksektir. Aynı şekilde, ideal kilonuzun dışındaysanız da, tedavide başarı şansını arttırmak için sağlıklı bir kiloya gelmelisiniz.
Daha önce bir tüp bebek tedavisi denemesinde bulunduysanız ve başarısız olduysanız, ikinci denemede başarı şansınızı arttırmak için gerekli koşulların sağlanması önemlidir. Bazı hastalar, PRP tedavisi gibi ek tedavi seçeneklerine ihtiyaç duyabilir ya da yaşam tarzı alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekebilir. Bu noktada, doktorunuzdan yardım almanız ve yeni bir tüp bebek tedavisi döngüsüne en iyi şekilde hazırlanmanız, ikinci denemede başarı şansını arttırmanızı sağlayacaktır.