Makaleler

Kan Grubu Hafızayı Etkileyebilir

Kan Grubu Hafızayı Etkileyebilir

AB Grubuna Sahip Kişilere Kötü Haber

Vermont Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan araştırmalar nadir bulunan kan gruplarına sahip bireylerin hayatlarının ileriki aşamalarında hafıza sorunları yaşamalarının daha muhtemel olduğunu gösteriyor. “Neurology” adlı saygın bir dergide yayınlanan bu araştırmaya göre AB kan grubuna sahip kişiler diğer kan gruplarına sahip kişilerden neredeyse iki kat daha fazla risk taşıyor. Bilişsel işlevleri hedef alan bu risk etmeni hafıza,  öğrenme ve algılama gibi çok sayıda süreci kapsıyor.

Araştırmacılar aslında kan grupları ve damar sağlığı arasında daha önceden bir ilişki bulmuşlardı. Örneğin, bu alandaki bazı araştırmalar O kan grubuna sahip bireylerin kalp hastalıklarına yakalanma riskinin diğer kan gruplarından daha düşük olduğunu gösteriyor. Son zamanlarda yapılan çalışmalar bu kez bu kişilerin hafıza kaybı ve bunamaya diğer kişilerden daha meyilli olduğuna işaret ediyor. Bu durumda kan gruplarının kişinin beyin ve vücut sağlığında hem olumlu hem de olumsuz etkileri olduğu çıkarımını yapabiliriz. Araştırma ekibi Amerika’da yaşayan 30000 siyahî ve beyaz yetişkin bireylerin kanlarını analiz ettiler. Üç buçuk yıllık çalışma süresince bilişsel hasara sahip 495 birey hiç hafıza sorunu olmayan 587 kişiyle karşılaştırıldı.

Alzheimer Hastalarında Hafıza Kaybı Tamir Edildi

AB Kan Grubu Bilişsel İşlevlerde Daha Fazla Sorun Yaşıyor

Çalışmanın sonuçları istatiksel olarak değerlendirildiğinde bilişsel işlevlerinde hasar görülen kişilerin 6%’sı nadir bulunan bir kan grubu olan AB grubuna sahiptir. AB kan grubuna sahip tüm bireyler incelendiğinde ise tüm popülasyonun 82%’sinin hafıza, dikkat gibi bilişsel işlevleri yerine getirmede diğer kan gruplarına göre daha fazla sorun yaşama riski taşıdığı ortaya çıkmıştır.

Kan gruplarının haricinde pıhtılaşmada rol oynayan bir protein olan faktör VIII’in kişiler arasındaki seviyelerini ölçen araştırmacılar, yüksek miktarda bu proteine sahip bireylerde bilişsel işlev bozukluğunun görülme olasılığının daha yüksek olduğunu kaydettiler. Dahası bu protein AB grubu bireylerde O grubu bireylerden daha fazla bulunuyor.

Felç Riski Daha Yüksek

AB kan grubuna sahip bireylerin kanlarının pıhtılaşma özelliklerinin diğer kan gruplarından daha farklı olduğu gerçeği düşünülürse bu araştırmanın sonuçları bizler için çok şaşırtıcı gözükmemektedir. Araştırma ekibi daha önceden AB kan grubunun felç ile olan yakın ilişkisini de ortaya çıkartmıştır. Faktör VIII’ün fazlası kanda pıhtılaşmaya neden oluyor. Eğer stres gibi etkenlerden dolayı pıhtılaşma beyinde gerçekleşirse damarlar tıkanabiliyor ve kişi felç olabiliyor. Bu durum kalp damarlarında gerçekleştiğinde ise hasta kalp krizi geçirebiliyor.

Bilişsel işlev bozukluklarına neden olan tabi ki sadece kan grubu farklılıkları değil. Kan basıncı, kolesterol gibi kandaki birçok unsur bilişsel işlevleri ve beynin diğer işlevlerini etkiliyor. AB kan grubunun biraz farklı bir yönünü ortaya çıkaran bu araştırma gerçekten çok şaşırtıcıdır. Ancak yine de araştırmalar bu kan grubunun bilişsel işlevlerde meydana gelen hasarın tek sorumlusu olduğunu kanıtlamıyor.

Hazırlayan: Çağlayan Taybaş

Kaynaklar
  1. http://www.iflscience.com/health-and-medicine/rare-blood-type-may-be-associated-increased-risk-memory-loss-later-life
  2. https://www.aan.com/PressRoom/Home/PressRelease/1306
  3. http://www.cbsnews.com/news/rare-blood-type-linked-to-dementia-risk/

Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum.Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu.Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

3 thoughts on “Kan Grubu Hafızayı Etkileyebilir

  • Ayla Dönmez

    Teşekkür ederim.

    Yanıtla
  • Ayla Dönmez

    Yayınlarınızı ilgi ile izliyorum. Bu yayınlar bilgi alma ihtiyacımıza iyi geliyor diye düşünüyorum. Ben kendi adıma bu yazıları keyifle okuyorum.

    Yanıtla
    • caglayantaybas

      Faydalı olabiliyorsak ne mutlu bize 🙂 Teşekkür ederiz.

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir