Makaleler

Kanser Belirtileri Nelerdir ve Ne Zaman Doktora Gitmeliyiz?

Kanser Belirtileri Nelerdir ve Ne Zaman Doktora Gitmeliyiz?

Kanser binlerce yıldır insanlığın peşini bırakmıyor. Kalp hastalıklarından sonra en yaygın ölüm sebebi olan kanserin tam bir tedavisi de henüz bulunamadı. Ancak erken teşhis ve etkili tedavi yöntemleri çok işe yarayabiliyor. İnternetin yaygınlaşmasıyla mesafeler kısaldı ve kanser belirtileri hakkında artık daha fazla şey öğrenebiliyoruz. Bu belirtilerin erken farkedilip tedaviye başlanmasıyla başarı şansı yükseliyor.

Genellikle kanser herhangi özel bir belirti vermeden başlar. Kanser belirtileri başka birçok hastalığın belirtisiyle karıştırılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kanser belirtileri başladığında bunun farkına varmak ve bir taramadan geçmektir. Çoğu kanser taraması belirli yaş gruplarına özeldir ve bunların yapılıp yapılmayacağını doktorunuz karar verir. Sigara ve çok alkol kullanan, güneş ışığına fazla maruz kalan, ailesinde kanser öyküsü olan kişiler kanser belirtileri hakkında yeterince bilgi edinmelidir. Kanser ile mücadele etmenin en iyi yolu onu önlemek ve erken teşhis etmektir.

Kanser Belirtileri

Derideki Değişiklikler

Vücudunuzun herhangi bir yerinde ortaya çıkan noktalar deri kanserinin bir belirtisi olabilir. Ancak doğal benleriniz ile bunları karıştırmamaya dikkat edin. Doğal benleriniz düzgün şekilli, dimetrik ve homojen renkte olur. Deri kanserinin bir işareti olan noktalar ise genellikle şekilsiz yapıdadır ve diğer noktalara benzemez. Eğer bu tür sıradışı bir oluşum farkederseniz doktorunuza muayene olun. O gerekli fiziksel incelemeyi yapacak gerekirse o bölgeden bir biyopsi alacaktır. Kesin sonucu patoloji raporu verir.

Rahatsız Edici Öksürük

Sigara içmiyorsanız ve sürekli bir öksürük şikayetiniz varsa sebebi üzerinde biraz düşünmek gerekir. Muhakkak her öksürük kanser belirtisi olarak değerlendirilmez. Astım, grip gibi hastalıklar da öksürüğe neden olur. Ancak hırıltılı, rahatsız edici öksürük kanser belirtileri arasında yer alır. Özellikle öksürüğünüzden kan geliyorsa mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Akciğerlerinizden alınacak mukus örnekleri ve tomografi çekimleri akciğer kanseri olup olmadığınız hakkında daha kesin sonuç verir.

Meme Değişiklikleri

Kadınlardaki en yaygın kanser türlerinden biri meme kanseridir. Meme yapısı hormonlardan çok etkilenir ve buradaki çoğu değişiklik kanser anlamına gelmez. Ancak tüm bunlara rağmen anlamlandıramadığınız değişikliklerde doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin. Herhangi bir şişlik, sertleşme, ağrı, kızarıklık veya meme ucunda anormallik kontrol edilmelidir. Doktorunuz elle muayene ettikten sonra mamogram, MR çektirmenizi ve biyopsi yaptırmanızı isteyebilir. Ailesinde kanser öyküsü olan kişilerin bu testleri düzenli olarak yaptırması istenir.

Meme Kanseri

İşeme Problemleri

Yıllar ilerledikçe vücudumuz da yaşlanıyor ve boşaltım sistemimiz eskisi kadar iyi çalışmayabiliyor. Yaşlı insanlar daha sık idrara çıkabilir, boşaltım hızları daha yavaş olabilir. İdrar çıkarmadaki kronik sorunlar prostatın büyüdüğünün işareti olabilir. Kanser belirtileri arasında işemede zorluklar da önemli bir yer tutar. İdrar yaparken çok zorluk yaşamanız prostat kanserinin bir işareti olabilir. Doktorlar bu tür durumlarda PSA testi isterler. Bu testin sanıldığı kadar etkili sonuç vermediği ortaya çıktı. Prostat kanseri tanısı koymanın kesin yolu biyopsi örneği almaktır.

Prostat Kanseri Taramasında PSA Testi Ne Kadar Etkili Oluyor?

Karın Şişkinliği

Yemekten sonra şişkinlik yaşamanız beslenme düzenizden veya gün içindeki stresten kaynaklanabilir. Yemek sonrası şişkinlik pek çoğumuzun yaşayabileceği bir şeydir. Hemen paniğe kapılmak yersizdir ama hiç iyiye gitmiyorsa ve beraberinde sürekli yorgunluk, ağrı varsa şüphelenmek gerekir. Uzun süreli yorgunluk, kilo kaybı ve karın ağrısı kanser belirtileri olabilir. Özellikle yumurtalık kanseri teşhisinde bu tür belirtiler önemlidir.

Lenf Düğümlerinin Şişmesi

İnsan vücudunda 125 adet lenf düğümü (nodu) vardır. Bağışıklık hücrelerinin üretildiği bu küçük bezelye şekilli lenf düğümleri koltuk altında, boyunda ve vücudunun pek çok yerine bulunur. Genellikle grip gibi bakteriyel ve viral enfeksiyonlarda şişer. Ancak lenf düğümlerinin sürekli şişmiş halde olması lenf kanseri ve löseminin de bir işareti olabilir. Bu tür uzun süreli şişkinliklerde doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

İdrar veya Dışkıdan Kan Gelmesi

Tuvaletinizi yaptıktan sonra makattan kan gelmesi çoğu zaman basur nedeniyle olur. Hemoroid hastaları makattan ne kadar ve nasıl kan geldiğini bilirler. Hemoroid inflamasyon sonucunda damarların şişmesiyle ortaya çıkar. Dışkı biraz sert olduğunda damarlardan kan gelmesine neden olabilir. Bazı durumlarda kolon kanseri de dışkıdan kan gelmesinin nedeni olabilir. İdrarda kan görülmesi ise böbrek veya mesane kanserinin bir işareti olabilir.

İnflamasyon

Testislerdeki Değişim

Testislerinizin son zamanlarda şiştiğini veya belirli bir bölgesinde yumrular oluştuğunu düşünüyorsunuz hemen bir doktora görünün. Testis kanserinin en yaygın belirtisi acısız bir yumru oluşumudur. Ağrı olmadığı için çoğu kişi doktor muayenesine gerek duymaz ama erken teşhis hayatınızı kurtarabilir. Böyle bir şüpheniz varsa doktorunuz testislerinizi muayene edecek ve ultrason ile tümör olup olmadığına bakacaktır.

Yutkunma Güçlükleri

Yutkunma güçlüklerinin en büyük nedeni soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda bademciklerin şişmesidir. Böyle durumlarda su içmek bile ızdırap haline gelir. Grip 1 hafta veya 10 gün içinde geçer, boğaz şişkinliği ve yutkunma güçlüğü de biter. Ancak haftalar süren yutkunma güçlüğü farklı bir hastalığın belirtisi olabilir. Doktorunuz fiziksel muayene ve diğer testleri yaparak yemek borunuz ile ilgili ileri tetkikleri yapar. Yutkunma güçlükleri ve boğaz ağrıları kanser belirtileri olabilir.

Sıradışı Vajinal Kanama

Doğurganlığa sahip bütün kadınlar belirli aralıklarda regl olurlar ve kanama yaşarlar. Adet dönemlerinin haricinde olan kanamaların pek çok nedeni olabilir. Adet dönemlerinizin haricinde sürekli kanama yaşıyorsanız jinekolojik onkoloji bölümünde bir doktora muayene olmalısınız. Uterus, serviks ve vajinanızda herhangi bir sorun olup olmadığına bakacaklardır. Eğer menopoz olduysanız ve vajinal kanamalarınız varsa hemen bir doktora gitmelisiniz.

Sürekli Yorgunluk Hissi

Hepimiz akşam eve geldiğimizde yorgun hissederiz. Sabah yorgun kalkmak muhakkak bir sağlık sorunudur. Bunun çok sayıda nedeni olabilir. Uyku apnesi, kaliteli uyumamak yorgun kalkmamıza yol açabilir. Gün içinde sürekli yorgun hissediyorsanız ve bu durum uzun süredir devam ediyorsa lösemi gibi kanser türlerinin işareti olabilir. Bazı kolon ve mide kanserlerinde de hastalar kan kaybettiğinden hemoglobin seviyesi düşer. Hemoglobinin düşmesi anemiye ve yorgunluğa neden olur. Dinlenmek yorgunluğunuza çare olmuyorsa bir doktora görünmelisiniz.

Kanser Hücreleri Laboratuvarda Ölürken Vücutta Neden Ölmüyor?

Hazırlayan: Çağlayan Taybaş

Kaynaklar

https://www.webmd.com/cancer/ss/slideshow-cancer-symptoms-signs

https://www.emedicinehealth.com/cancer_symptoms/article_em.htm


Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum.Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu.Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir