Makaleler

Kitle Histerisi

Kitle Histerisi

Amerika’da bir gün çeşitli okullardan gelen 500 öğrenci koro halinde orkestra konseri vermeye başladığında birden hepsi baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, karın ağrısı ve mide bulantısından şikayet etmeye başladı. Belirtiler hızla yayılmaya başladı ve öğrencilerin neredeyse yarısı belirtilerinden biri veya birkaçından şikayetçi olduğunu söylemeye başladı. Hastalanan öğrenciler genellikle yakınlarında başka bir öğrencinin hastalandığını gören öğrencilerdi. Bir okuldan gelen öğrenciler, özellikle soprano bölümündeki kızlar en yüksek belirti oranını yaşadı. Genç öğrenciler yaşlılara göre daha fazla belirti bildiriyordu ve kızlar (%51) erkeklerden (%41) daha fazla belirti söylüyordu.  Önce bir gaz borusunun patlamış olabileceği düşünüldü ama seyircilerden kimsede herhangi bir belirti görülmüyordu. Öğrencilerin semptomların sebebi kitle histerisiydi.

Kitle histerisi; bir grup insanın telkin, gözlem veya başka psikolojik süreçlerden dolayı benzer korku, anormal davranışlar veya fiziksel semptomlar geliştirmesi sonucunda yaşadığı bir deneyimdir.

200 Öğrenci Aynı Belirtileri Gösteriyordu – Kitle Histerisi

Bu örnekte, en popüler sayılan ve göz önünde olan kızlardan bazıları, baş dönmesi ve mide bulantısından şikayet etti. Öğrenciler saatlerdir ayakta duruyorlardı. Kısa süre içinde diğer öğrenciler de benzer fiziksel semptomlardan şikayet etmeye başladı ve sonunda 200 öğrenci aynı belirtileri gösteriyor oldu. Benzer bir örnek, bir grup lise öğrencisinin başına geldi. 80 öğrenci baş ağrısı, mide bulantısı, nefes tıkanıklığı ve baş dönmesi yüzünden hastaneye yatırıldı.

Orta Çağ’da histeri, insanın içine kötü ruhların veya şeytanın girmesi olarak yorumlanıyordu. Günümüzde kitle histerisi, aynı grup içindeki kişilerin paylaştığı veya yaşadığı duygusal uyarılma ve heyecanın grup içinde yayılması ve bilinen bir fiziksel sebebi olmayan gerçek fiziksel semptomlara yol açması olarak biliniyor. Kitle histerisi somatoform bozukluklara bir başka örnektir.

Somatoform Bozuklukları

Hazırlayan: Çağlayan Taybaş

Kaynak

Psikolojiye Giriş – Rod Plotnik

http://www.indiana.edu/~engs/articles/hysteria.html


Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum.Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu.Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir