Makaleler

Kuş Gözlemciliği Stresi Azaltıyor ve Psikolojik Destek Sağlıyor

Yeni bir çalışma, doğa temelli deneyimlere sahip kişilerin, olmayanlara göre daha iyi sağlık durumları ve daha az psikolojik sıkıntı bildirdiklerini ortaya koyuyor. Özellikle kuş gözlemciliği umut verici sonuçlar verdi; yürüyüş gibi genel doğa maruziyetine kıyasla öznel refahta daha yüksek kazanımlar elde edildi ve sıkıntıda daha fazla azalma sağlandı. Kuş gözlemciliği kolayca erişilebilen bir aktivite olduğundan, sonuçlar, zihinsel sağlık sorunları yaşama olasılığı en yüksek olanlar arasında yer alan üniversite öğrencileri için yararlı olabilir. Ruh sağlığını iyileştirmek isteyen üniversite öğrencileri için potansiyel bir cevap pencerelerinin hemen dışında olabilir: Kuş gözlemciliği.

Araştırmanın ilgili yazarı ve North Carolina Üniversitesi Ormancılık ve çevre kaynakları profesörü Nils Peterson, “Pandemi sırasında ortaya çıkan refah konusunda en çok ergenlerin ve üniversite çağındaki çocukların mücadele ettiğini öne süren pek çok araştırma yapıldı” dedi. Peterson ayrıca “Özellikle öğrencileri ve yüksek lisans öğrencilerini düşündüğünüzde, bunların doğaya erişim ve bu faydalardan yararlanma konusunda mücadele eden gruplar olduğu görülüyor” diye de ekliyor. Kuş gözlemciliği, insanların dünya çapında yaban hayatı ile etkileşime girdiği en yaygın yollardan biridir. Üniversite kampüsleri, kentsel ortamlarda bile bu aktiviteye erişimin olduğu bir ortam sağlar.

Psikolojik Rahatlama Etkisi

Sübjektif refahı niceliksel olarak ölçmek için araştırmacılar, Dünya Sağlık Örgütü-Beş Refah Endeksi (WHO-5) olarak bilinen beş soruluk bir anket kullandılar. Bu araç, katılımcılardan, son iki hafta içinde ne sıklıkta böyle hissettiklerine bağlı olarak, refahla ilgili ifadelere sıfırdan beşe kadar bir puan vermelerini istiyor. Örneğin, “Kendimi sakin ve rahat hissettim” uyarısı verildiğinde, katılımcı “hiçbir zaman” ifadesini sıfır, “her zaman” ifadesini ise beş olarak işaretleyecektir. Araştırmacılar, sıfır mümkün olan en kötü ve 25 mümkün olan en iyi yaşam kalitesi olmak üzere beş yanıtı toplayarak bir refah puanı hesaplayabilirler.

Araştırmacılar katılımcıları üç gruba ayırdı: bir kontrol grubu, beş doğa yürüyüşü yapan bir grup ve 30 dakikalık beş kuş gözlem seansı düzenleyen bir grup. Her üç grubun da WHO-5 puanları iyileşirken, kuş gözlemciliği grubu diğer ikisine göre daha düşük başlayıp daha yüksek bitirdi. Psikolojik sıkıntıyı ölçmek için tasarlanmış benzer bir anket olan STOP-D’yi kullanan araştırmacılar, doğaya katılımın kontrol grubundan daha iyi performans gösterdiğini, hem kuş gözlemciliği hem de doğa yürüyüşlerine katılan katılımcıların sıkıntılarında azalma olduğunu buldu.

Kuş Gözlemciliği Ruh Sağlığını İyileştiriyor

Peterson, bu çalışmanın daha önceki bazı araştırmalardan farklı olduğunu, kuş gözlemciliği ve doğa katılımının etkilerini daha aktif olarak olumsuz koşullar yaşayan bir grup yerine bir kontrol grubuyla karşılaştırması açısından farklı olduğunu söyledi. Peterson, “Makalemizde incelediğimiz çalışmalardan biri, kuşları dinleyen insanlarla trafik sesini dinleyen insanları karşılaştırdı ve bu aslında tarafsız bir karşılaştırma değil” dedi. “İnsanları yalnız bıraktığımız ve bunu olumlu bir şeyle karşılaştırdığımız tarafsız bir kontrolümüz vardı.”

Çalışma, kuş gözlemciliğinin ruh sağlığını iyileştirmeye yardımcı olduğu ve gelecekteki araştırmalar için birçok yol açtığı fikrini destekliyor. Örneğin, gelecekteki araştırmalar kuş gözlemciliğinin neden insanların kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olduğunu veya ırk, cinsiyet ve diğer faktörlerin düzenleyici etkilerini inceleyebilir.

Hazırlayan: Çağlayan Taybaş

Kaynak

https://www.sciencedaily.com/releases/2024/05/240503135334.htm

Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum.Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu.Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir