LSD’nin beyin üzerindeki etkisi
Londra Imperial College’dan araştırmacılar bilim tarihinde ilk defa LSD’nin insan beyni üstünde nasıl etki yaptığını araştırdılar ve bulgularını yayınladılar. Yapılan bir dizi deney sonucu bilim insanları bilinen en güçlü uyuşturucu LSD’nin (lysergic acid diethylamide) 20 sağlıklı katılımcının beyinlerine ne yaptığını gözlediler. Araştırmanın amacı beyin tarama yöntemleriyle LSD’nin beynin çalışma şeklini ve performansını nasıl değiştirdiğini görmekti.
LSD kullanımı güçlü görsel halüsinasyonlarla ilişkilendirilen bir durumdur. Fringe dizisinde de Dr. Walter Bishop laboratuvarda kendi LSD’sini hazırlayıp görsel halüsinasyonlar görüyor ve bunu zihninin derinlerine inerek yaratıcılığını geliştirmek için kullanıyordu. İlaç bir anlamda kişinin bilinç seviyesini değiştirerek bilinçaltının kapısını aralıyor.
Normal bir görsel bilgi işleme sürecinde gözlerden gelen bilgi V1 adlı görsel kortekste işlenir ve görüntü oluşturulur. Ancak LSD kullanımında görsel korteksin yanında çok sayıda beyin bölgesi de şekilde gördüğünüz gibi faaliyete geçiyor, hem de pek çok! Susturulmuş olması gereken bölgelerin aktif olması kişiye gözleri kapalıyken de görme imkanı veriyor ancak gördüğü dış çevre değil, kendi bilinçaltının değişik yansımaları oluyor.
Hazırlayan: Çağlayan Taybaş
Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160411153006.htm