Makaleler

Lyme Hastalığına Yakalanma Olasılığı Genetikten Etkileniyor

Lyme hastalığı, kene ısırıklarıyla bulaşan en yaygın hastalıklardan biridir. Hastalığın gelişiminde belirli bir genetik yatkınlığın rol oynayıp oynamadığı ve vücutta hangi immünolojik süreçlerin rol oynadığı henüz yeterince anlaşılamamıştır. Helmholtz Enfeksiyon Araştırma Merkezi (HZI) ve Hannover Tıp Fakültesi’nin (MHH) ortak kurumu olan Bireyselleştirilmiş Enfeksiyon Tıbbı Merkezi’nden (CiiM) bir araştırma ekibi, şimdi sorumlu bir gen varyantını ve işbirliğiyle ilgili bağışıklık parametrelerini keşfetti.

Araştırmacılar bulgularını biri Nature Communications‘da, diğeri BMC Infectious Disease’de olmak üzere iki çalışmada yayınladılar. Bir kene Borrelia burgdorferi patojeni ile enfekte olursa. bu bakteriler kene ısırığı yoluyla insanlara bulaşarak hastalıklara neden olabiliyor. Bu bulaşta cilt, sinir sistemi veya eklemler gibi çeşitli organ sistemleri etkilenebilir.

“Borrelia enfeksiyonu her zaman hastalığa yol açmaz ve Lyme hastalığının ortaya çıkması durumunda genellikle antibiyotiklerle başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Ancak etkilenenlerden bazıları yorgunluk gibi kalıcı semptomlar geliştiriyor. Antibiyotik tedavisine rağmen bilişsel bozukluk veya ağrı oluşuyor” diyor CiiM Direktörü ve HZI “Bireyselleştirilmiş Tıpta Biyoenformatik” Bölümü Başkanı Prof. Yang Li.

1000’den Fazla Gen Modeli Analiz Edildi

“Gelecekte Lyme hastalığının tedavisine yönelik etkili tedavilerin geliştirilmesine yönelik ek başlangıç noktaları bulmak için, öncelikle hastalığın gelişiminden sorumlu olan genetik ve immünolojik mekanizmaları daha iyi anlamak önemlidir.” Bu amaçla araştırma ekibi 1000’den fazla Lyme hastalığına yönelik gen modellerini analiz etti ve bunları enfekte olmayan bireylerin gen modelleriyle karşılaştırdı. CiiM araştırma görevlisi ve iki çalışmanın ilk yazarlarından biri olan Javier Botey-Bataller, “Amaç, hastalıkla doğrudan ilişkili spesifik gen varyantlarını tanımlamaktı” diye açıklıyor.

Araştırma ekibi, bu genetik yatkınlığın ne gibi spesifik fizyolojik sonuçlara yol açtığını bulmak için çeşitli hücre biyolojik ve immünolojik testler gerçekleştirdi. Li, “Bir yandan, bu gen varyantının varlığında vücuttaki anti-inflamatuar süreçlerin azaldığını gösterebildik. Bu, Lyme hastalığının inflamasyonu ve semptomlarının daha uzun süreceği anlamına geliyor” diye açıklıyor. Araştırmacılar ayrıca bu gen varyantına sahip hastaların Borrelia’ya karşı önemli ölçüde daha az antikor ürettiğini de keşfettiler. Sonuç olarak bakterilere etkili bir şekilde saldırılamayacağından ve dolayısıyla hastalığın daha uzun sürdüğünden şüpheleniyorlar.

“Ayrıca, Lyme hastalığı hastalarının bağışıklık tepkisinin sitokinler olarak adlandırılan haberci maddeler yoluyla düzenlenmesinde rol oynayan ve aynı zamanda diğer bağışıklık aracılı hastalıklarda da önemli bir rol oynayabilecek 34 farklı gen lokusunu tanımlayabildik. alerjiler” diyor Botey-Bataller. Araştırmada insan genomundaki tüm genler, gen haritası adı verilen bir yapıya kaydediliyor. Burada her genin, gen lokusu adı verilen kendi bireysel konumu vardır. Li, “Çalışma sonuçlarımız, bağışıklık tepkilerinin genetik tarafından nasıl belirlendiğini açıkça gösteriyor” diyor.

Kuzey Yarımküre Lyma Hastalalığına Daha Sık Yakalanıyor

“Çalışma sonuçlarımız geniş kohort nedeniyle son derece geniş bir veri tabanına dayandığından, daha ileri araştırma yaklaşımları için mükemmel bir temel sağlıyor. Örneğin Lyme hastalığının ciddiyeti üzerinde rol oynayan genlerin farklı varyantlarının etkisini araştırmak için çok değerli bir çalışma.”

Son yıllarda kuzey yarımkürede Lyme hastalığının görülme sıklığı arttı. Araştırma ekibi, iklim değişikliğine rağmen gelecekte daha fazla artışın beklenmesi gerektiğini varsayıyor. Bunun nedeni genellikle daha ılıman sıcaklıkların kene mevsimini uzatması ve kenelerin dağılım alanını arttırmasıdır.

Sonuç: daha fazla kene ısırığı ve dolayısıyla daha fazla olası Lyme hastalığı vakası. “Çalışma sonuçlarımızla Lyme hastalığının gelişimini destekleyen genetik ve immünolojik süreçlere dair önemli bilgiler elde edebildik. Uzun süredir Lyme hastalığı olan kişiler için etkili tedavilerin geliştirilmesinin önünü açabildiğimizi umuyoruz. -kalıcı semptomlar” diyor Li.

Kaynak

https://medicalxpress.com/news/2024-05-probability-lyme-disease-genetically.html


Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum.Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu.Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir