Meditasyon Yapmanın Etkileri
Meksika’da İnka tapınaklarına çıkmak isteyen Avrupalı bir grup arkeolog, birkaç yerli rehberle (Kızılderili) yola koyuluyor. Dağın tepesindeki tapınaklara giden uzun yolu, kısa bir sürede yarılıyorlar. Aynı hızla biraz daha yol aldıktan sonra, yerliler kendi aralarında konuşup birden yere oturuyor ve öylece beklemeye başlıyorlar. Tabii Avrupalı arkeologlar buna bir anlam veremiyorlar. Saatler sonra, yerliler kendi aralarında konuşup tekrar yola koyulduktan sonra tepenin üstündeki görkemli İnka tapınaklarına geliyorlar. Arkeologlardan biri, yaşlı rehbere soruyor, “Hiç anlayamadım, niye yolun ortasına oturup saatlerce yok yere bekledik?” Yaşlı rehberin cevabı; “Çok kısa sürede çok hızlı yol aldık, ruhlarımız bizden çok uzakta kaldı. Oturup ruhlarımızın bize yetişmesini bekledik.”
Teknolojinin alabildiğine hızlı bir şekilde ilerlediği dünyamızda artık her şey 7/24 elimiz altında hale geldi. Eskiden sadece gerçek dünyadaki olayları görür ve onlara tepki verirdik. Şimdi buna bir de sanal alem eklendi. Beynimiz ise inanılmaz bir yükün altına girmiş durumda. Bilgisayarlarımız ve cep telefonlarımız bizi her dakika bir işle meşgul ediyor. Bütün bu hengamenin arasında beynimizin çok önemli bir şeye ihtiyacı var: Sessizlik! Sessizliğin beyne etkileri ile ilgili yazımızı buradan okuyabilirsiniz: https://sinirbilim.org/sessizligin-beynimiz-uzerindeki-etkisi/
En son ne zaman hiçbir şey yapmadan sessizliği dinlemek için özel bir zaman ayırdınız? Bu infografikte sessizlikle beraber meditasyon yapmanın beyin ve beden sağlığımız üzerindeki olumlu etkilerini aktarmaya çalıştık. Dünyadan bir süreliğine kopmak ve zihinlerimizi sakinleştirmek fiziksel, duygusal ve zihinsel sağlığımızı yerine getirecek ve daha zinde hissetmemizi sağlayacaktır.
Onlarca yıldır bilim insanları meditasyon yapmanın yararlarından bahsediyor ve bu konuda araştırmalar yürütüyorlar. Bazı araştırmalara göre günde 20 dakika durup kendi iç dünyamıza odaklanmak bile bağışıklık sistemini kuvvetlendirme ve stresi azaltmada işe yarıyor. Meditasyon kandaki antikor seviyelerini yukarı çekiyor ve bu sayede yabancı organizmalarla mücadele edecek savaşçı sayısını artırıyor. Bazı beyin görüntüleme çalışmalarının sonuçlarına göre meditasyon ile prefrontal korteksin, insulanın, hipokampüsün faaliyetini artırmak da mümkün. Bu beyin bölgelerinin faaliyeti sayesinde endişeyi, korkuyu azaltabilir; farkındalığı, huzuru ve diğer olumlu duyguları artırabiliriz.
Hazırlayan: Çağlayan Taybaş