Makaleler

Motor Nöronları Kısa Süreli Hafızayı Etkiliyor

Motor Nöronları Kısa Süreli Hafızayı Etkiliyor

Ders çalışmadan veya bir şeyler öğrenmeden önce yürüyüş yapmayı denediniz mi? Eğer böyle bir alışkanlığınız yoksa bilim insanlarının size bir çağrısı var. Motor nöronları merkezi sinir sistemindeki ara nöronlardan aldıkları bilgiyi kas ve salgı bezi gibi yapılara götürürler. Motor nöronların etkisiyle kas veya salgı bezleri faaliyete geçer. Motor nöronları çok aktif insanların nöron hareketliliği düşük insanlardan daha iyi bir hafızaya sahip olduğu ortaya çıktı. Basel Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı son çalışmaya göre motor nöronlarının etkinliğiyle hafıza arasında bir bağlantı olduğu keşfedildi. Bu da demek oluyor ki sadece 15 dakikalık bir yürüyüş motor nöronları aracılığıyla öğrenme performansınızı çok artırabilir.

Motor Nöronları Prefrontal Korteksi Etkiliyor

Kısa dönem hafıza, bir diğer adıyla çalışma hafızası, öğrendiğimiz bilgilerin 15-30 saniye tutulduğu hafıza türüdür. Buraya kaydedilen bilgiler tekrar edilmezse ve uzun dönem hafızaya aktarılmazsa unutulur. Örneğin, bir arkadaşınız size telefon numarasını verdiğinde bu kısa dönem hafızada saklanır. Eğer numarasını veren kişi hoşlandığınız kişiyse durum değişebilir tabii. Hayvanlarda yapılan araştırmaların sonucunda kısa süreli hafızanın prefrontal korteksin uyarılmasına bağlı olduğu ortaya çıktı. Motor nöronlarının hemen karşısında bulunan prefrontal korteks karar verme, üst düzey düşünme gibi konularda özelleşmiş beyin kabuğunun ön kısmında bulunan bir parçasıdır. Motor nöronları faaliyeti hafızadan ayrı olarak diğer kortikal bölgelerin uyarılmasını da etkiliyor.

İleri Okuma: Prefrontal Korteks

Hafıza Sorunları için Yürüyüş ve Egzersiz Öneriliyor

Motor nöronlarının uyarılması transkraniyal manyetik uyarım tekniği kullanılarak gerçekleştiriliyor. Kısaca açıklamak gerekirse, beynin uyarılması istenen bölgesine bir bobin yaklaştırılıyor. Bobine elektrik akımı verildiğinde oluşan elektromanyetik etki nöronlarının uyarılmasına yol açıyor. Resimde transkraniyal manyetik uyarım cihazının örnek bir resmini görüyorsunuz. Araştırmada elektromanyetik sinyaller yavaşça arttırılarak motor nöronlar uyarıldı. 188 kişi arasından yüksek motor nöron faaliyetine sahip bireylerin kısa süreli hafıza performansının diğerlerinden daha iyi olduğu görüldü.

İleri Okuma: Transkraniyal Manyetik Uyarım Tekniği Nedir?

Elde edilen bulgular motor nöronların uyarılmasının bilişsel süreçler için önemini daha iyi gösteriyor. Bu sonuçları klinik uygulamalarda da kullanabiliriz. Özellikle kısa süreli hafıza sorunları yaşayan insanlar için bu araştırma çok büyük önem taşıyor. Araştırmanın bir sonraki aşamasında uzmanlar nöral uyarım ve hafıza arasında moleküler seviyedeki ilişkiyi çalışmayı planlıyorlar.

Hazırlayan: Çağlayan Taybaş

Kaynaklar

Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum.Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu.Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir