Mutfağınızda Kullandığınız Yağ Gerçekten Sağlıklı mı?

Mutfağınızda Kullandığınız Yağ Gerçekten Sağlıklı mı?

Her pazartesi diyete başlayıp kendinize şunu yemeyeceğim, bunu içmeyeceğim diyenlerden misiniz? Diyette yasaklar yoktur, sadece kısıtlamalar vardır. Bu konuyu her besin grubu için konuşabiliriz çünkü her besinin içerdiği bir bileşen bizi toksik düzeyde etkileyebilir veya ileride oluşabilecek bir hastalığın gelişiminde rol oynayabilir.

Bazı bilim insanlarına göre, bunlardan en önemlisi yağdır. Kullandığınız yağ  sağlığınız için en önemli unsurlardan biridir. Yağın türü ileride çok ciddi hastalıklara yakalanmanızı sağlayabilirken; bir başkası tam tersi etkiye sahip olup koruyucu etki gösterebiliyor.

Harvard T.H. Chan School of Public Health’in Epidemiyoloji ve Beslenme departmanında profesör olan Walter Willet, tereyağ hakkında süren çalışmasından, yağlardan bahsetmiş. 2014 yılında Annals of Internal Medicine‘de yayınlanan meta analiz çalışmasında, her ne kadar da her yağ kalp damar hastalıklarına yol açar dense de; Willet bu çalışmanın sorununu şöyle açıklıyor: “Çalışmada, yağlara özel olarak- doymuş yağ gibi- karşılaştırmada yapmadan, tek sayfaya özetlemeye çalışmışlar; doğru analiz yapamamışlar.”

Birçok çalışmada da belirtildiği gibi, asıl önemli olan şey yağın türüdür. Çalışmalarda, doymuş yağla ile trans yağın, nişastanın veya en önemlisi çoklu/tekli doymamış yağlar ile kıyaslama yapmalısınız. Bu sayede görülmüş ki, doymuş ve trans yağ yerine doymamış yağ eklenirse o kadar sağlık açısından faydalı olur. Uzun süreli sağlık ve afiyet için, diyette önemli olan iyi tip yağları seçmektir; zeytinyağı, fındık yağı, kanola yağı, tereyağı, ay çiçek yağı gibi.

Hazırlayan: İrem Yakışıklı

Kaynak

http://bit.ly/2kzRd6X


İrem Yakışıklı

Merhaba! Ben İrem Yakışıklı. Diyetisyenim. Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olduktan sonra kendi üniversitemde yüksek lisansa başladım; hala devam ediyorum. Anadolu Üniversitesi’nde ‘Yaşlı Bakımı’ bölümü (açık öğretim) okuyorum. Beslenme ve diyet alanı dışında, psikoloji, nörolojik hastalıklar – özellikle Alzheimer ve Parkinson Hastalığı, beyin – bağırsak aksı, sürdürülebilir beslenme gibi ana konular üzerinde yoğunlaşsam da bunlar dışında birçok farklı konuda yazılar okuyorum. Danışanlarıma bakarken, bir yandan da Türkiye’nin ilk ve tek bilimsel diyetisyen dergisi Dytmag’de yazı işleri sorumlusu olarak çalışıyorum. Diyetisyen Nihal Tunçer’in 2015’de diyetisyenlere sunduğu bu hizmete ben de 2018’den beri destek veriyorum. Kitap okumayı seviyorum. İtalyanca öğrenmeye çalışıyorum. Bunlar dışında, edebiyatı, felsefeyi, sanatı ve müziği elimden geldiğince hayatıma dâhil etmeye çalışıyorum; kendi mesleğimle çaprazlamayı seviyorum. Beslenme ile ilgili yazılarımı, instagram’da @nutrydp hesabında, Hollanda’daki bir arkadaşımla beraber paylaşıyorum. - Danışmanlık & her türlü soru veya bilgi için; iremyak@gmail.com - Dytmag hakkında bilgi almak için; diyetisyenmagazindergisi@gmail.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir