Makaleler

Müzik ve Beyin Uyarılarının Birlikte Çalışması Yaşlılarda Hafızayı Güçlendiriyor

Müzik ve Beyin Uyarılarının Birlikte Çalışması Yaşlılarda Hafızayı Güçlendiriyor

Hayatımızda oldukça büyük öneme sahip olan müzik kavramının beynimiz için de aynı derecede önemli olduğunu biliyoruz. Müzik, insanlarda farklı duygu ve düşüncelerin ortaya çıkmasına ve hatta beynin çalışma sisteminin değişmesine kadar varan etkiler yapabiliyor. Bilişsel yeteneklerin büyük oranda kaybedildiği Alzheimer hastalığında bile müzikle uğraşmış insanların müzikal yeteneklerinin oldukça az zarar gördüğü, neredeyse hiçbir şey hatırlamayan hastaların eskiden öğrendikleri ezgileri kolaylıkla hatırlayabildikleri biliniyor.

Müzik Anıları Harekete Geçiriyor

Son yapılan bir araştırma ise müziğin olumlu bir etkisini daha ortaya çıkardı. Kişinin geçmişte sevdiği müzikler, eski anılarını harekete geçirmeye yardımcı olabiliyor.

Yeni çalışma raporları, cerrahi işlem gerektirmeyen (non-invazif) beyin uyarıları ile kişinin sevdiği müziklerin birleşiminin, eski anıların hatırlanmasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Araştırmada MCI’li (Hafif Kognitif Bozukluk) yaşlı hastaların ruhsal durumunun iyileştiği gözleniyor.

İleri Okuma: Müziğin Beyne Etkileri (İnfografik)

Müzik ile Beyin Uyarımı Birleştiriliyor

Hafif Kognitif Bozukluk (MCI) hastalarında bellek gelişimini sağlamak için müzik terapisi ile beyin uyarımı birleşimini hedefleyen ilk çalışma gerçekleştirildi. Bu çalışmanın, Alzheimer gelişme riski yüksek MCI hastaları için ekonomik ve kullanımı kolay bir tedavi geliştirmenin yolunu açabileceği düşünülüyor.

Çalışma, Baycrest’in Rotman Araştırma Enstitüsü (RRI) bölüm başkanı yardımcısı ve kıdemli bilim adamı olan Dr. Claude Alain tarafından yapıldı. Kafatası boyunca çok düşük yoğunlukta bir akım ileten, non-invazif ve ağrısız bir beyin uyarımı yöntemi olan Transkraniyal Doğru Akım Uyarımı (tDCS) ile birlikte, geçmişte keyif aldıkları müziklerin dinletildiği MCI hastaları incelendi.

İleri Okuma: Alzheimer Hastalığı

Araştırma, müzik dinlemenin demanslı yaşlı erişkinlerin ruh halini ve sağlığını iyileştirdiğini ve hastaların geçmiş anılarını “geri getirerek” sosyal etkileşime teşvik edebileceğini gösterdi. Toronto Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan Dr. Alain: Bir şekilde, müzik, demans hastalarında anıları harekete geçiriyor ve bu da hastaların bakıcılarla daha fazla sosyal etkileşime geçmelerine yol açıyor, diyor. Beyin uyarımının kişinin hafızasını ve dikkatini geçici olarak iyileştirdiği de gösterildi. Ancak yöntemin işe yaramasının nedeni hala belirsiz.

Yöntem Üzerinde Çalışmaya Devam Edilecek

Müzik; hoş zaman geçirmek, kafa dağıtmak, eğlenmek için dinlenen ses dizilerinden ibaret değildir, doğrudan beynimizi etkiler ve hayatımızı şekillendirir.

Araştırmanın sonraki basamağında ise araştırmacılar, kişiselleştirilmiş müzik tercihlerini tDCS ile birleştirerek, anıları aktive etmek için müziğin kullanıldığı bu eşsiz beyin yolunu güçlendirmeyi düşünüyorlar. Ayrıca bellekle ilgili sorun yaşamaya başlayan hastalar arasında bu müzikal tedavinin etkinliğinin artırılması planlanıyor.

Hazırlayan: Fatma Göksu

Kaynaklar
  1. http://neurosciencenews.com/brain-stimulation-music-memory-7550/
  2. Canan, S (2015). Değişen Be(y)nim İstanbul: Tuti Kitap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir