Otizmi Tek Bir Beyin Taraması İle Tespit Edeceğiz

Otizmi Tek Bir Beyin Taraması İle Tespit Edeceğiz

Araştırmacılar beyin taramalarını ve yapay zekayı, bebek beyninin kilit bölgelerinin nasıl senkronize olduklarını anlamak için beyin taramalarından faydalanmaya karar verdiler. Ayrıca hangi bebeklerin otizm spektrum bozukluğu (OSB) geliştireceğini doğru bir şekilde tahmin etmek için kullandı. İlk kez tek bir tarama ile risk altındaki çocuklarda bu durumun gelişmesini gösterme, erken müdahale için fırsatlar sağlama ve otizmin özelliklerinin nasıl geliştiğini daha iyi anlamlandırmak için çalışıldı. Bu yeni yöntem, teşhis için gereken tarama sayısını azaltmakla kalmadı. Aynı zamanda 6 ay – 2 yaş arası dönemdeki % 81 oranında tanı doğruluğunu %96’ya çıkardı.

İleri Okuma: Otizm Nedir?

Otizm spektrum bozukluğu, çoğunlukla kısıtlı ve tekrar eden davranışlarla birlikte sosyal ve iletişim işlevlerinde bir dizi bozulmayı tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bozukluğun yaygınlığı üzerine tahminler, 8 yaşın altındaki 68 çocuktan 1’inin  bu kategoriye girdiği rapor etmektedir. Hastalığın temelinde çok sayıda gen, metabolik işlev bozukluğu ve nörolojik temelli sorunlar gibi birçok etken vardır. Bu nedenle otizmi tek bir etkenle açıklamak mümkün değildir. Temel neden ne olursa olsun, şu ana kadar yalnızca çocuğun karmaşık sosyal davranışları geliştirmeye başladıktan sonra (genellikle iki yaşına gelindiğinde) açık bir teşhis mümkün olmaktaydı.

Araştırmacılar Nöral Bağlantıları İnceliyor

Louis’de Washington Üniversitesi Tıp Fakültesinden araştırmacı John R. Pruett, “Otizmin gelişimin ikinci yılında ortaya çıkan semptomları, erken tanımlamamıza yardımcı olacak davranışsal özellikler yok” dedi. Pruett ayruca erken tanı için yeterli laboratuvar yöntemi olmadığına dikkat çekti. Araştırmacılar OSB tanısı ile en az bir kardeşi olan 59 bebekte 230 bölgenin sinirsel aktivitesini analiz etmek için manyetik rezonans görüntüleme kullandı. Spesifik olarak, anatomik farklılıkları aramak yerine, bu farklı alanların birbirine nasıl bağlandığını ve birbirleriyle nasıl senkronize olduklarını incelediler. Dil, tekrarlayan davranışlar ve sosyal görevleri sağlayan beyin bölgelerinin koordinasyonu otizmin davranışlarında çok önemlidir.

Çalışmada 6 aylık bebeklerdeki 26,000’den fazla olası beyin bağlantı yollarından 974’ü tespit edildi ve 24 aylık süreçte takip edildi. Araştırmanın sonuçları ise oldukça dikkat çekiciydi. Carolina Üniversitesi’nden araştırmacı Robert Emerson’a göre hazırlanan sınıflandırma sisteminde her çocuk doğru şekilde tespit edildi. Otizmi tespit etmede hiç ıskalamadık desek yeridir. Sistem sadece 2 çocuğu gözden kaçırdı“ dedi. Daha büyük bir örneklem boyutu ve daha fazla veri kuşkusuz, araştırmacıların bir sonraki planladığı uzun vadeli bu tanı yönteminin ne kadar doğru olabileceğini belirlemenize yardımcı olacaktır. Emerson, “Bence en heyecan verici nokta; bu tahminleri yapmak için tek bir bilgi kullanmak yerine tüm bilgileri birlikte kullanabilmek” diyor.

Otizmi Tedavi Etmek Mümkün Değil Ama Şartlar İyileştirilebilir

Otizmi tedavi etmede maalesef henüz kesin bir yöntem bulunamadı. Ancak araştırmalar, iletişim ve sosyal becerilerin gelişimine yardımcı olmak için tasarlanmış terapilerle erken müdahalelerin yararlı olduğunu gösteriyor. Ayrıca uzmanlar doğru terapiler ile çocuğun yaşadığı zorluklarla baş edebileceğini söylüyor. Araştırmacılardan Joseph Piven, “Belirtiler görülmeden beyin hakkında ne kadar çok şey öğrenirsek, çocuklar ve ailelerini sürece daha iyi hazırlanacağız” dedi. OSB’li çocuk sahibi olma riskiyle karşı karşıya olan birçok aileler için hazırlık süreci büyük önem taşıyor. Aileler çocuklarını bu durumuyla baş edebilmeleri için ihtiyaç duyacakları becerileri bilmeliler ve hazırlıklarını ona göre yapmalılar.

Hazırlayan: Serap Kaya

Kaynaklar
  1. http://stm.sciencemag.org/content/9/393/eaag2882
  2. https://www.sciencealert.com/researchers-use-a-single-brain-scan-to-accurately-predict-autism-at-just-6-months

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir