Makaleler

Pedallamak Kalbi İyileştiriyor

Pedallamak Kalbi İyileştiriyor

Rutin olarak ev – iş arası bisiklet sürenlerden misiniz? Kalbiniz rahat olabilir çünkü Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada düzenli bisiklet kullananlar, bisiklete binmeyenlere göre kalp hastalıklarına daha az yakalandıkları görüldü.

Amerikan Kalp Birliğinin en önemli yayınlarından olan Circulation‘da 1 Kasım 2016’da çok önemli bir rapor yayınladı. Bu raporun içinde 50-65 yaş arası 45,000 Danimarkalı yetişkinle yapılmış çalışmada, 20 yıllık izlemede, bisiklete binenlerin kalp hastalığı riski binmeyenlere göre %15 daha az bulunuyor. Araştırmacılar, haftada en azından 30 dakika bisiklete binmenin bile kalbi koruduğunu söylüyor.

İleri Okuma: Bisiklet Sürmenin Yararları

Haftada 30 Dakika Pedallamak Yeterli

Bir diğer çalışma da, Amerikan Kalp Birliği Dergisi‘nde Kasım 2016’da yayınlanmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre orta yaşlı veya daha yaşlı, bisikletle işe giden İsveçli yetişkinlerin, işlerine toplu taşıma ile gidenlere göre kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet riskinin daha az olduğu bulundu. Fakat bu iki çalışma bisiklet sürmenin daha az risk taşıdığını kanıtlamıyor, sadece gözlemsel  olarak bulunmuş. Sağlıklı beslenme önerilerine bakacak olursak, aslında dolaylı yoldan doğru oluyor diyebiliriz. Neticede, pedallamak da bir aerobik egzersiz ve haftada 150 dakikalık egzersiz bizi hareketsiz olmaktan ve onun getirdiği obezite ile ilişkili hastalıklardan korur.

İleri Okuma: Obezitenin Son 40 Yıllık Grafiği

Bu yüzden, şehriniz elverdiğince pedallamaktan vazgeçmeyin!

Hazırlayan: İrem Yakışıklı

Kaynak

http://www.health.harvard.edu/heart-health/pedal-your-way-to-a-healthier-heart


İrem Yakışıklı

Merhaba! Ben İrem Yakışıklı. Diyetisyenim. Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olduktan sonra kendi üniversitemde yüksek lisansa başladım; hala devam ediyorum. Anadolu Üniversitesi’nde ‘Yaşlı Bakımı’ bölümü (açık öğretim) okuyorum. Beslenme ve diyet alanı dışında, psikoloji, nörolojik hastalıklar – özellikle Alzheimer ve Parkinson Hastalığı, beyin – bağırsak aksı, sürdürülebilir beslenme gibi ana konular üzerinde yoğunlaşsam da bunlar dışında birçok farklı konuda yazılar okuyorum. Danışanlarıma bakarken, bir yandan da Türkiye’nin ilk ve tek bilimsel diyetisyen dergisi Dytmag’de yazı işleri sorumlusu olarak çalışıyorum. Diyetisyen Nihal Tunçer’in 2015’de diyetisyenlere sunduğu bu hizmete ben de 2018’den beri destek veriyorum. Kitap okumayı seviyorum. İtalyanca öğrenmeye çalışıyorum. Bunlar dışında, edebiyatı, felsefeyi, sanatı ve müziği elimden geldiğince hayatıma dâhil etmeye çalışıyorum; kendi mesleğimle çaprazlamayı seviyorum. Beslenme ile ilgili yazılarımı, instagram’da @nutrydp hesabında, Hollanda’daki bir arkadaşımla beraber paylaşıyorum. - Danışmanlık & her türlü soru veya bilgi için; iremyak@gmail.com - Dytmag hakkında bilgi almak için; diyetisyenmagazindergisi@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir