Prebiyotikler Stres ile Baş Etmede Yararlı Olabilir

Prebiyotikler Stres ile Baş Etmede Yararlı Olabilir

Probiyotiklerin artık ‘bakteri‘ oldukları konusunda hemfikiriz. Peki ya prebiyotikler? Prebiyotikler, yulaf, kuşkonmaz ve kuru baklagiller gibi birçok bitkisel kaynaklı olan, sindirilemeyen besinlerdir. Probiyotik bakteriler, prebiyotikleri yiyerek beslenirler. Belli tip bakteriler ayrıca anne sütünde bulunan bir prebiyotik olan laktoferrin (protein) ile de beslenirler.

Prof. Monika Flesher’in tarafından yayınlanan Frontiers in Behavioral Neuroscience dergisindeki makalede, prebiyotiklerin düzenli kullanımının mikrobiyatadaki yararlı bakterilerinin artabileceğine ve stres dolu olaylardan sonra normal bir uyku örüntüsü sağlayabileceği bulunmuş.

Deneyde, prebiyotik katkılı ve katkısız diyetlere sahip 2 grup fareye, birkaç hafta stres uygulanmış. Sonunda, prebiyotik katkılı diyet uygulanan farelerde, mikrobiyata bozulması görülmemiş ve ayrıca kontrol grubuna göre daha sağlıklı bir uyku düzeni sağlanmış.

Peki bu insanlar için de geçerli mi?

Uzmanlar şimdi bunu araştırıyor fakat birçok bitkide bulunması ve etkili olan özellikleri için denemeye değer.

Not: Türkiye’de henüz yeterince olmasa da probiyotiklerle zenginleştirilmiş ürünler çok revaçta. Fakat bu ürünler normal ürünlerde pahalı ve her yerde bulunamıyorlar. O zaman prebiyotikleri artıralım ki, probiyotik bakteriler beslensin ve sayıları artsın. Bu yüzden prebiyotik içeren besinleri diyetlerimizde kullanmaya özen gösterelim. Birkaçı; soğan, sarımsak, kuşkonmaz, yulaf, enginar, bezelye.

Hazırlayan: İrem Yakışıklı

Kaynak

http://bit.ly/2kEjLfO


İrem Yakışıklı

Merhaba! Ben İrem Yakışıklı. Diyetisyenim. Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olduktan sonra kendi üniversitemde yüksek lisansa başladım; hala devam ediyorum. Anadolu Üniversitesi’nde ‘Yaşlı Bakımı’ bölümü (açık öğretim) okuyorum. Beslenme ve diyet alanı dışında, psikoloji, nörolojik hastalıklar – özellikle Alzheimer ve Parkinson Hastalığı, beyin – bağırsak aksı, sürdürülebilir beslenme gibi ana konular üzerinde yoğunlaşsam da bunlar dışında birçok farklı konuda yazılar okuyorum. Danışanlarıma bakarken, bir yandan da Türkiye’nin ilk ve tek bilimsel diyetisyen dergisi Dytmag’de yazı işleri sorumlusu olarak çalışıyorum. Diyetisyen Nihal Tunçer’in 2015’de diyetisyenlere sunduğu bu hizmete ben de 2018’den beri destek veriyorum. Kitap okumayı seviyorum. İtalyanca öğrenmeye çalışıyorum. Bunlar dışında, edebiyatı, felsefeyi, sanatı ve müziği elimden geldiğince hayatıma dâhil etmeye çalışıyorum; kendi mesleğimle çaprazlamayı seviyorum. Beslenme ile ilgili yazılarımı, instagram’da @nutrydp hesabında, Hollanda’daki bir arkadaşımla beraber paylaşıyorum. - Danışmanlık & her türlü soru veya bilgi için; iremyak@gmail.com - Dytmag hakkında bilgi almak için; diyetisyenmagazindergisi@gmail.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir