Proteomiks

Proteomiks

Proteomiks bir hücrenin tüm protein içeriği olan proteomunun incelenmesidir.Hücrenin neredeyse bütün işlevleri farklı şekil ve büyüklükteki proteinler tarafından gerçekleştirilir. Bazen bir protein yapı itibariyle aynı olsa bile farklı dokularda farklı işler yapabilir. Örneğin; karaciğer ve böbrek pek çok ortak proteine sahiptir ama bu proteinlere kendi karakteristiklerini kazandırmışlardır. Hücreler metabolik ihtiyaçlarına göre farklı proteinler sentezleyebilir, mevcut proteinlerinin sayısını azaltabilir veya artırabilir. Proteomiksin amacı hücrelerde üretilen tüm proteinlerin işlevini tanımlamak ve bir rahatsızlığın proteinleri nasıl etkilediğini bulmaktır.

Bir hücrenin içinde ortalama 200,000 protein bulunur. Bu kadar büyük bir protein havuzunun içinden istenilen protein türünü izole etmek için poliakrilamit jel elektroforesis adlı elektrokimyasal bir yöntem kullanılır. Bu teknikte proteinler jel üstünde molekül ağırlıklarına göre ayrılır ve protein ağırlıklarını gösteren bir belirteç yardımıyla istediğimiz proteini jel üstünde bulabiliriz.

Hazırlayan: Çağlayan Taybaş


Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum. Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu. Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir