Makaleler

Ritalin Gibi Uyarıcı İlaçları Alırken 2 Defa Düşünün!

Ritalin Gibi Uyarıcı İlaçları Alırken İki Defa Düşünün

Üniversitenin en yoğun dönemindesiniz. Bir yandan final sınavları, bir yandan projeler ve ödevler sıkıştırıyor ve zaman yetmiyor. İstediğiniz verimde çalışamıyorum diye şikayet ederken bir arkadaşınız bir ilaçtan bahsediyor. Adı Ritalin, bir tane içtiğinizde 6 saat aralıksız ders çalıştırdığını söylüyor. En çok ihtiyacınız olduğu anda Hızır gibi yardımınıza yetişecek bir ilaç. Ritalin gibi uyarıcı ilaçlar gerçekten çok etkilidir ama bu ilaçların yan etkileri ve vücuda uzun vadede verdiği zararlar da hafife alınacak gibi değildir.

Ritalin, Concerta gibi psikoaktif ilaçlar aslında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) yaşayan kişilere yazılan kırmızı reçeteli ilaçlardır. Öğrenciler sınav zamanları bunları bir şekilde temin edip ders çalışmak, odaklanmayı artırmak ve yaratıcılığı geliştirmek için kullanır. “Çalışma ilacı” (study drug) olarak da adlandırılan bu ilaçların doktor gözetiminde olmadan kullanılması çok tehlikeli ve yasadışıdır. Araştırmalar tüm bu risklere rağmen her 5 öğrenciden 1’inin sınav dönemlerinde bu haplara yöneldiğini gösteriyor.

Concerta Kullanacakların Mutlaka Bilmesi Gereken Şeyler

Ritalin Beyne Ne Yapıyor?

Wisconsin Üniversitesi’ndeki araştırmacılar onlarca yıldır üstünde araştırma yapılan Ritalin dosyasını açtı ve enine boyuna çalıştı. Çalışmalardan elde edilen bulgular doğru miktarda ritalinin prefrontal korteksteki nöronların işlevlerini düzenlediğini ve daha iyi çalışmasını sağladığını gösteriyor. Prefrontal korteks dikkat, karar verme, odaklanma ve bellek ile ilgili olan beyin bölgesidir. Çalışma ilaçlarının bu bölgeyi hedef alması aslında hiç de şaşırtıcı değil.

Kırmızı reçeteyle satılan bu çalışma ilaçlarının en büyük sorunu bağımlılık yapması ve ciddi yan etkilere neden olmasıdır. Bu etkilerden kaçınmak için doktor kontrolünde ritalinin çok düşük dozlarda kullanılması gerekir. Az miktarlarda kullanıldığında çalışmalar ritalinin beynin bağımlılık ve uyarılma merkezini uyarmadığını gösteriyor. Tabii bu kadar düşük dozda ilacın uyarıcı özelliği de ortaya çıkmıyor. Bu da kullanan kişiler için istenen bir durum değil.

İlacın etkisini gerçekten hissetmek için kullanıcılar kimi zaman farkında olmadan aşırı doza kaçabiliyor. İşte bu noktada ilacın etken maddelerinin yan etkileri kendini göstermeye başlıyor. Bilişsel işlevlerin zayıflaması, beyindeki nörotransmitter dengesinin bozulmasıyla başlayan süreç beyinden çıkıp kalp çarpıntısına kadar uzuyor.

Doz Çok Önemli

Farelere Ritalin vererek beyin üzerindeki etkisini inceleyen bir çalışmada ekip farelerin beynine elektrotlar yerleştirdi ve nöronların faaliyetini gözlemledi. Farelere az miktarda, terapötik dozda Ritalin verildiğinde hipokampüslerinin ve prefrontal kortekslerinin daha iyi çalıştığı ve nöronların faaliyetinin arttığı gözlendi. Diğer taraftan, daha yüksek dozlarda nöronlar çalışmayı tamamen durdurdu ve gelen sinyallere tepki vermemeye başladı. Sitemize gelen bir mailde bir Ritalin kullanıcısı şunları söylüyordu: “Odaklanmam artıyor ama anlama kabiliyetim düşüyor, duygularım baskılanıyor, robot gibi hissediyorum”.

DEHB hastalarında kullanılan terapötik dozdaki Ritalin gerçekten işe yarıyor çünkü beynin dürtü kontrolünü artırarak işlevini düzenliyor. Nöronların davranışsal sinyallere olan tepkileri iyileşiyor ve bellek, biliş ve dikkat süreçlerinde önemli gelişmeler gözleniyor. Tüm bunlar doktorun önerdiği dozlarda gerçekleşiyor. Öğrenciler ise genellikle yüksek dozlarda ilaç kullanımına gittikleri için bilişsel işlevlerinde hasarlar meydana geliyor ve prefrontal korteksteki nöronlar hatalı çalışıyor.

2011 yılında Amerika’da yapılan bir ankette yaşları 18 ila 25 arasında değişen üniversite öğrencilerinin %5’i Adderall ve Ritalin gibi psikoterapötik ilaçlar kullandıklarını söylemişlerdir. Yüzde 5 ilk başta gözünüze küçük gibi görünebilir ancak bu sayı kokain kullanımından daha büyük bir sayıdır. 50,000 kişinin okuduğu bir üniversitede 2,500 kişi Ritalin kullanıyor.

Artılar mı Daha Çok Eksiler mi?

Metilfenidat gibi uyarıcı etken maddeler içeren çalışma ilaçları öğrenciler için tasarlanmadı. Bu ilaçlar DEHB hastaları ve dikkat eksikliği çeken kişilere yardım etmek için üretildi. DEHB hastalarının beyinlerinde yeterince dopamin olmadığı düşünüldüğü için bu ilaçlar mezolimbik ödül yolunu hedef alacak ve dopamin üretimini artıracak şekilde üretildi. Sağlıklı insanlarda dopamin yeterince salgılandığından bu kişilerin Ritalin kullanması onlarda bir yandan coşku, öfori diğer yandan huzursuzluk görülmesine neden olabilir. Yine dopamin artışına bağlı olarak iştahsızlık da görülebilir.

Psikoaktif ilaçların tek başlarına bilinçsiz kullanımı bile tehlikeliyken bazen öğrenciler bunları alkol ve diğer ilaçlarla beraber kullanıyor. Böyle durumlarda tehlikenin boyutu bir kat daha artıyor. Ders çalışmak için sınav haftalarında düzenli Ritalin kullanan kişiler ilacı bıraktıklarında neye uğradıklarını şaşırıyor. Beyin kimyası ve dopamin salgılama sistemi bozulduğu için vücut aşırı bir bitkinlik hali ve depresyon yaşayabiliyor.

Ritalin Birçok Beyin Bölgesine Müdahale Ediyor

Odaklanmayı artırmak için Ritalin pek çok beyin bölgesine ve kimyasal moleküle müdahale ediyor ve kısa süreli olumsuz etkilere de yol açıyor. Bunların başlıcaları tansiyonun yükselmesi, nabzın hızlanması, sinirlilik ve uykusuzluktur. İlaçlar sadece bir defa kullanılsa bile bu yan etkilerin görülme riski yüksektir.

Yan etkiler henüz bitmedi, çok daha kötüleri var! Adderal üstündeki araştırmalar bu ilacın halüsinasyonlara, dürtüsel davranışlara, paranoyaya ve huzursuzluğa neden olabileceğini gösteriyor. Yan etkilerin listesi daha çok uzun ama hepsini buraya yazmamız mümkün değil. Öğrenciler bu ilaçları kullandıkları zaman akla ilk gelen yan etkiler olmuyor. “Yarınki final sınavında bana ne yardım edebilir?”

Adderall ile Zekânızı Artırmayı Düşünüyorsanız Yanılıyorsunuz

Ritalin Bağımlılık Yapabilir

Hadi 10 günlük bir final dönemini atlattık diyelim. Ritalin, kahve ve iyi beslenmeyle istediğimiz notları aldık ama ya sonra. Ritalini bırakınca her şey bitiyor mu? Uzun vadeli (yan) etkilere de bir göz atalım. İlk sırayı bağımlılık alıyor. Yukarıda ritalinin dopamin üretimini artırdığını söylemiştik. Dopamin daha fazla haz duymak demek. Bütün uyuşturucu ve keyif verici maddeler mezolimbik ödül yolunun merkezindeki akkumbens çekirdeğini ve ventral tegmental alanı hedef alır. Psikoaktif ilaçlar da burayı uyararak sizin keyifli hissetmenize neden olurken, aynı zamanda sizi kendilerine bağımlı hale getirebilirler.

Çalışma ilaçlarının en büyük zararlarından birisi de antidepresanlarla birlikte kullanıldığında ortaya çıkar. Araştırmalar antidepresanlar birlikte kullanıldığında bu uyarıcı maddelerin anksiyeteye, depresyona, yeme bozukluklarına hatta ölüme bile neden olabileceğini gösteriyor. İlaçların hangi dozları terapötik dozdur; bunları yazmamayı tercih ediyoruz. Çünkü okuyucu bizi referans alarak kendi metabolizmasına uygun olmayan miktarlarda ilaç alarak kendine zarar verebilir. Bu tür ilaçları kullanmanın tek bir güvenli yolu vardır: Doktorunuza danışmak. Ancak şunu belirtmekte yarar var; 20 mg’dan fazla alıyorsanız yüksek dozda Ritalin tüketiyorsunuz demektir.

Aşırı Doz Metilfenidat Kullanımı

Metilfenidatın Ritalin’in etken maddesi olduğunu yazmıştık. Normalden fazla Ritalin alınması durumunda merkezi sinir sistemi aşırı uyarılır. Bunun sonucunda kusma, hassaslık, reflekslerin çok duyarlı olması, kas titremeleri görülebilir. Ayrıca sersemlik, baş dönmesi, hipertermi, halüsinasyonlar da ortaya çıkabilir. Bazı vakalarda taşikardi, yüksek tansiyon, aşırı terleme görülebilir. Çok yüksek dozlarda metilfenidat kullanımı komaya kadar gidebilen ölümcül sonuçlar yaratabilir. Aşırı dpz metilfenidat genellikle benzodiazepinler be antipsikotik ilaçlar ile tedavi edilir.

Ritalin’in Yan Etkileri

Sinirlilik, uyku sorunu, iştahsızlık, kilo kaybı, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma veya baş ağrısı oluşabilir. Bu ilaç kan basıncınızı yükseltebilir. Kan basıncınızı düzenli olarak kontrol edin ve sonuçların yüksek çıkması durumunda doktorunuza bildirin. Aşağıdakiler dahil ciddi yan etkileriniz varsa derhal doktorunuza bildirin: el veya ayak parmaklarında kan akışı sorunları belirtileri (soğukluk, uyuşukluk, ağrı veya cilt renginde değişiklikler gibi), el veya ayak parmaklarında olağandışı yaralar, hızlı/kabızlık. çarpıntı/düzensiz kalp atışı, zihinsel/ruh hali/davranış değişiklikleri (ajitasyon, saldırganlık, ruh hali değişimleri, anormal düşünceler, intihar düşünceleri gibi), kontrolsüz kas hareketleri (seğirme, titreme gibi), anlaması zor olan ani kelime/ses patlamaları kontrol, görme değişiklikleri (bulanık görme gibi).

Bayılma, nöbet, kalp krizi belirtileri (göğüs/çene/sol kol ağrısı, nefes darlığı, olağandışı terleme gibi), felç belirtileri (örnEĞİN vücudun bir tarafında güçsüzlük, konuşma güçlüğü, ani görme değişiklikleri, kafa karışıklığı gibi). Nadiren, erkeklerde (genç erkekler ve gençler dahil) bu ilacı kullanırken 4 saat veya daha uzun süren ağrılı veya uzun süreli ereksiyon olabilir. Bakıcılar/ebeveynler de erkek çocuklarda bu ciddi yan etkiye karşı dikkatli olmalıdır. Ağrılı veya uzun süren bir ereksiyon meydana gelirse, bu ilacı kullanmayı bırakın ve hemen tıbbi yardım alın, aksi takdirde kalıcı sorunlar ortaya çıkabilir.

Mutluluk Hapı Antidepresanların Karanlık Yüzü

Hazırlayan: Çağlayan Taybaş

Kaynaklar

http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/medicating/drugs/diller.html

http://news.wisc.edu/study-uncovers-how-ritalin-works-in-brain-to-boost-cognition-focus-attention/

http://www.huffingtonpost.com/her-campus/dangers-of-study-drugs_b_2978867.html


Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum.Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu.Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

22 thoughts on “Ritalin Gibi Uyarıcı İlaçları Alırken 2 Defa Düşünün!

  • hamdi

    bende yüksek derecede hiperaktivite var gerçekten anlama kabiliyetini kullandığınız sürece azaltır fakat yerinde durabilmenizi sağlar ilaçı bırakınca geri düzeliyor kalp çarpıntısı kas seğirmeside yapar tehlikeli bir ilaçtır burundan çekenler var onlarda zararlı etkiler daha çok olur
    ama yinede çok iyi ilaçtır hayat kurtarır

    Yanıtla
  • can

    Yani, tabii ki kırmızı reçeteli ilaç sonuçta; hem kardiyovasküler sisteme hem merkezi sinir sistemine zararları var. Ama doktor kontrolünde bir-iki ay kullanırsanız çok büyük ihtimalle tek yan etki olarak baş ağrısı çekersiniz. Yani anlatıldığı kadar katastrofik yan etkileri olan bir ilaç değil ama çok etkili bir ilaç da değil bence. İstiyorsanız internetten ingilizce aratın bulun ‘methylphenidate hcl’ ile yapılan klinik deneylerin sonuçlarını, inceleyin kendiniz karar verin. Bir de Ritalin, DEHB tanısı ile reçete edilir genelde ama bu rahatsızlığın asıl ilacı Concerta’dır. Bu iki ilacın etken maddeleri aynı ama Concerta salınımlı tablet oldüğu için sabah alıyorsunuz akşama kadar genel bir dikkatlilik hali sağlıyor, ritalin ise bir nevi doping misali aldın 4 saat etkili sonra fos. Karaciğeriniz temizliyor kalıntılarını. Yine de öyle şeker gibi bi alıyım bi almayayım yapmamak lazım. Depresyona sevk eder direkt, beyninizin kimyasını etkiliyor en nihayetinde.

    Yanıtla
  • can

    Bir de yazar arkadaşı yalanlamak gibi olmasın ama, onun bahsettiği ‘nucleus accumbens’ beynin haz merkezi olarak geçer ve beynin her tarafına dopamin pompalar. Metilfenidat içerikli ilaçlar ise genellikle yalnızca frontal lobu uyararak bu tarz haz merkezlerini baskılamakla görevlidir ki siz bir kez dersin başına oturunca çevresel uyaranlar tarafından çabucak etkilenmeyin. Bir de 20 mg ritalin çocuk DEHB hastaları için önerilen doz olmakla birlikte kesinlikle yüksek bir doz değildir. Bunu da zaten prospektüse bakarak siz de anlayabilirsiniz. Genellikle yetişkin dozları günde 40mg ila 60mg arasında değişir. Yine de bu dozların DEHB hastaları için olduğunu unutmamak gerekiyor. Sağlıklı bir birey için 15mg da yüksek doz olarak kabul edilebilir. Ayrıca doktor kontrolü olmadan tüketmek kesinlikle sıkıntılı bir mevzu, çünkü başlangıç dozları ve artış miktarları bireylerin metabolizmalarına ve doktorun teşhisinin ekseriyetine bakılarak belirlenir. Kısaca siz bi psikiyatriste gitmeden almayın abi ilacı. Zaten devlet hastanelerinin adı çıktı dokuza inmez sekize, eğer ufaktan belirtileriniz bile varsa yazarlar büyük ihtimal. Ne diye kendinizi tehlikeye atasınız ki?

    Yanıtla
    • Çağlayan Taybaş

      Dopamin, akkumbens çekirdeğinde üretilmez. VTA ve substantia nigra bölgelerinde üretilir ve buradan dağıtılır.

      Yanıtla
      • Anonim

        dostum boşver öyle inatlaşsın cehalet bulaşıcıdır pek sokulmamak gerek 🙂

        Yanıtla
  • Anonim

    Ritalin hacker arkadasimin kulandigi bi ilac baya yardimci oluyo uyku duzeni falan birakmiyo ama final de iyi bi ilac bence

    Yanıtla
  • kilo vermek için buna dadanan gençler var etrafta. satışı kısıtlı olmasına rağmen nasıl bu kadar kolay ulaşılabiliyor anlamak mümkün değil.

    Yanıtla
  • Ali emre bayraktar

    Ben de 10 yıldır kullanıyorum.karmasik psikiyatrik tedavimi ritalinle taclandirip timarhanelerden beni kurtarıp hayatın içine karıştırdılar.cok işe yaradı iş güç sahibi oldum.ama geldiğim nokta tadında bırakmak gerektigi hastaligimin depresif tarafı çok direncliydi son seçenek olarak kullanıldı ve iş gördü.ama şu günlerde vücudum çeşitli sinyaller veriyor kardiyolojik sorunlar baş göstermeye başladı kas iskelet sisteminde sorunlar diyabet vs…ben eski be değilim ritalin beni ziraat köprüsünde sırtına alıp geçirdi artık veda vakti her güzel şeyin bir sonu var maalesef

    Yanıtla
    • ferda

      Ali bey, doktorum bana deprosyon tedaime ek olarak yazdı. Başlarsam antidepresanda olduğu gibi buna da bağımlı olacağım diye korkuyorum ama şuan da iş birişyapamayacak durumda internet bağımlılığım var. Bir an önce de bu ilaca başlamam gerekiyor farkındayım. Bırakırken sorun çektiniz mi?

      Yanıtla
  • rukiye

    burda nedemek istiyorsunuz benim kizim da ritalin kullanacak doktoru verdi organlara zararmi veriyo anlamadim

    Yanıtla
    • Çağlayan Taybaş

      Yorum yazmadan önce makaleyi okusaydınız keşke

      Yanıtla
  • Pınar

    3. sınıf hemşirelik öğrencisiyim ve 1 yıldır majör depresyon tedavisi görüyorum. Psikiyatriye ilk başta dikkat dağınıklığı ve hiçbir şeye odaklanamama şikayetleriyle gitmiştim. Önce folik asit tedavisine başladık ama şikayetlerim hiç azalmamıştı. Psikiyatristim biraz daha derine inince depresyonum olduğunu ve tedaviye başlayacağını söyledi, prozacin yanında ritalin verdi. Sadece vize-final haftaları gibi önemli günlerde iç her gün içme diye de uyardı. O gün bu gündür haricen ritalin kullanıyorum ki hemşirelik öğrencisi olduğum için çok yoğun bir programım var ve ritalinden önce notlarım gerçekten çok düşüktü. Herhangi bir bağımlılığını da yaşamadım şu ana kadar çünkü geçtiğimiz bir yılda sadece 1 kutu bitirmişimdir ki her psikiyatristim o kutunun üstüne beş kutu daha ritalin yazmıştır. Benim için allahın bir lütfu kendisi. Keşke ygs-lys döneminde alsaydım diye de hala pişmanlık yaşıyorum.

    Yanıtla
  • Ali

    Doçent bi doktor yazdı bu ilacı fakat bağımlılık yapmadığını söyledi 10 mg yazdı bu makalede neden bağımlılık yapıyor ?

    Yanıtla
    • Çağlayan Taybaş

      Uyarıcı ilaçların sağlık sorunu olmayan insanlarda bağımlılık yapma riski vardır. Kahve bile bağımlılık yapabilir. Doktorunuz sizin sağlık durumunuza göre bağımlılık yapmayacağına karar vermiştir. Burada tecrübe de önemli. Muhtemelen sizin durumunuza benzer hastalarda bağımlılık yapmadığı için öyle demiştir.

      Yanıtla
  • gizli bağımlı

    ben bu ilacı 15 senedir kullanıyorum üniversiteyi 3.lükle bitirmemin en büyük yardımcısıdır günde 12 saat çalıştığım oluyor ama günde 6 tane içiyorum yani yasal sınırın en üstünde. ama gel gelelim artık bu ilaçsız kitap bile okuyamaz oldum.

    Yanıtla
  • Reşit Gültekin

    Bu tür ilaçlar doktor kontrolünde ve gerekli görüldüğü için kullanıldığından bir kaç yan etkisinin dışında bir zararının olmadığını düşünüyorum. Bu ilaçların kullanımına ihtiyaç duyulan çocukların eğitimlerine yönelik okullar ve öğretmenlerin olması gerekir ki ilaca gereksinim duyulmasın. Normal okullarda ve normal öğrencilerin arasında hiper aktif çocukları nasıl kontrol edipte iyi bir eğitim almalarını sağlayacaksınız. Aksi takdirde çocuğun tüm geleceği riske girer. İlerki yıllarda toplum için de sorun oluşturur.

    Yanıtla
    • serpil

      çocuk diyorsunuz adı üsünde koşacak, zıplayacak, heyecanlanacak, yerinde duramayacak… 4-5 yaşında zavallı çocukları zehirliyorlar.

      Yanıtla
  • axlrose

    öncelikle selamlar 17 yaşında 63 kiloyum küçüklüğümden beri dikkat eksikliğim var küçükken psikoloğa gidiyordum ama pek işe yaramıyordu sınıfta derste asla odaklanamazdım sürekli dağılır ederdim notarım yerlerde sürünürdü o zamanlar takmıyordum 12.sınıfa geçince takmam lazım olduğunu anladım 2 hafta önce ilk defa psikiyatra gittim(özel hastane) doktor sorunumu sordu söyledim ettim yaşımı ve kilomu sordu onun haricinde hiçbir test yapmadan ilk seansta concerta 54mg ve ritalin 10 mg yazdı concertayı sabah kahvaltını ettikten sonra içiceksin dedi ama sakın aksatma ve sakın bırakma dedi ritalin içinde öğlen 5 ya da deneme sınavlarına girmeden önce iç dedi 2 haftadır kullanıyorum ritalini en fazla 4 gün içmemişimdir şimdi gelelim etkilerine küçüklüğümden beri hiç bir zaman günde düzenli bir şekilde oturup ders çalışmışlığım yoktur bir günde en fazla 3 saat en fazla o d(ilaçtan önce bu anlattıklarım)neyse ilk defa içtim ve derse oturdum saat sabah 7.50 gibi içtim 8 de başladım çalışmaya organik kimya çalışıyorum okulda 2.dönemin sonuna gelmişiz 2 ay kalmış sınava ve benim organik kimya bilgim 0 zerre bilmiyorum en kolay soruyu sorsalar yapamam o derece neyse başladım çalışmaya bi baktım saat 3 olmuş birazcık mola verdim 5 de ritalini içtim gece 12 ye kadar nonstop ders sadece arada bi yemek yedim o kadar 2günde bilen bilir organik kimyanın ilk ünitesi karbon kimyasının ustası oldum böyle böyle devam ettim ve denemelerde sınıf 1.oldum şimdi gelelim kötü yanlarına ilk fark ettiğim zamanın çok hızlı geçmesi oldu bunu gece kafanızı yastığa koyduktan sonra anlıyorsunuz ve aklınıza ilacın size vericeği zararlar geliyor bu da gece rahat/huzurlu bir şekilde uyumanızı engelliyor 2.olarak iştahsızlık zaten zayıf biriyim iştahımı kesti daha 2 hafta oldu kullanmaya başlıyalı ama yakında anlarım nasıl etkilediğini 3.olarak bu ders çalışma ilacı değil siz;”aaa bu ders çalışma ilacı bundan bir tane atıyımda gidiyim hemen çalışıyım her şeyi anlayacağım” dediğiniz için ders çalışabiliyorsunuz gidip bi deneyin ilacı için elinize bir telefon alın yada gidin bilgisayar oyunu oynayın bakalım kaç saat sonra başından kalkıyorsunuz bende böyle bir şey olmadı özellikle ilacı içtikten sonra telefonu ve bilgisayarı kaldırıyorum tabi telefon ve bilgisayar sadece örnek benim başıma gelebilicek en kötü olay geldi onuda anlatıyım okuldan bi kızdan hoşlanıyordum yazdım konuşmaya başladık konuştukça aşık oldum sonra arada bir kaç olay oldu ve benimle konuşmayı kesti 😀 bazen ilacın etkisindeyken aklıma o geliyor ve onu düşünmeye başlayınca 2 saat sonra kendime geliyorum yani bu ilaç her şeyi etkiliyor bilinç altınızı kapatıyor ve sadece odaklanmak istediğiniz şeye odaklanıyorsunuz 2 haftadır kullanıyorum en başta dediğim gibi daha bağımlılığını görmedim sabah kalktığımda daha ilaca başlamadan önceki halimmiş gibi hissediyorum hatta ritalini aa bugün ders çalışmayacağım o zaman içmeyeyim dediğimde oluyor aa bi özelliğini söylemeyi daha unuttum ben küçüklüğümden beri koşup eğlenmeyi seven biriyim hiperaktivite var büyük ihtimal ama hiç bir zaman onun için doktora gitmedim bilimsel olarak var mı yok mu bilmiyorum ama okulda çok hareketliydim birilerini kızdırıp kaçar sürekli okuldakilerle güreşirdim arkadaşlarla dışarıya çıkıp içki içip gitar hero oynamaya giderdik bayılana kadar zıplar gitar çalar eğlenirdik bu ilaca başladıktan sonra her şey kesildi hayatım inanılmaz derecede sıkıcı oldu tüm gün evde ders çalışıp arada bi müzik dinliyorum belki de ilaçla alakası yoktur alışık olmadığımdan da olabilir yani kısaca ilacın bende etkileri bunlar oldu ilerde bakalım neler olucak en çok korktuğum şey ise ilacı bıraktıktan sonra beyinimin eskisi gibi çalışmayacak olması bu aklıma geldikçe hayattan soğuyorum bakalım haftaya tekrar doktora kontrole gidip sorucam eğer düşündüğüm gibi olucak derse hiç umrumda olmaz anında tüm ilaçları çöpe atarım ne de olsa bu hayatı eğlenerek yaşayacaksın gidip inek gibi sürekli çalış çalış çalış nereye kadar böyle yaşayıp doktor olup 80 yaşında ölmektense hayatımı doya doya yaşar 40 yaşında ölürüm daha iyi kullanmadan önce bu dediklerim aklınıza gelsin

    Yanıtla
  • Fatih

    İnanmayacaksınız ama bir arkadaşım kırmızı reçeteyle bu ilacı almak istiyorsan kan vermek lazım tarzı bir şey dedi. Sırf o aklıma takıldı diye ilacı almaktan korkuyorum 😄 lütfen aydınlatın devlet hastanesinde bunu yazarken kan değerlerimize mi bakıyorlar, yoksa herhangi bi hastalığımız olup olmadığını bize soruyorlar mı? Lütfen gülmeyin takıntılı insanım 😁

    Yanıtla
    • Sulbiye

      Benim oğlum 1 haftadır kullaniyor fakat çok sinirli acaba Ritalinden mi kaynaklaniyo.

      Yanıtla
      • Anonim

        evet sinirde yapıyor galiba bazı kişilerde

        Yanıtla
  • Yuşa Alakurt

    mide veya bağırsak etkileri var mı biri beni aydınlatabilir mi bu konuda. Ben conserta kllanıcısıyım. sık değil sadece sınav döneminde kullanıyorum. ama kullanırken bağıraklarım aşırı çalışıyor.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir